Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Rossz adós, rossz bank

Azt mondja a klubhíradó, hogy a forint erősödik ugyan, de a törlesztőrészletek nem csökkennek, mert sok a rossz adós, akik nem fizetnek, és az ő adósságaikat is megfizettetik a jól fizetőkkel.
  Ez hihető is lenne, ha nem tudnánk számolni. De hátha tudunk. Mert mi van, amikor a forint gyenge? Akkor nem rosszak a rossz adósok? Amikor erős a forint, akkor csupán attól magasak a részletek, mert ugye rosszak az adósok. Tehát amikor gyenge a forint, akkor az adósok megjavulnak, és attól lesznek magasak a részletek, mert hát gyenge a forint, micsináljunk.
  Az az érzésem, hogy ha lenne egy harmadik eset, amikor se nem gyenge a forint, se nem erős, akkor kiderülne, hogy van egy időjárási koefficiens. A gázszolgáltatók már kitalálták az ilyet, hideg időben drága a gáz, mert nagyon összetömörödik, melegben drága a gáz, mert nagyon kiterjed, nedves időben drága a gáz, mert ki kell szárítani, száraz időben drága a gáz, mert be kell nedvesíteni. Isteni praktikus. A bankok csak azért nem csinálják, mert elegendő az árfolyamváltozás meg a rossz adós.
  Ámbár én el tudom képzelni a Jó Adósok Világát is. Ahol mindenki rendesen törleszt. Úgy készül, hogy amikor gyenge a forint, akkor nem terheljük rá az árfolyamkülönbözetet az adósokra, mert akkor esetleg nem lesznek képesek kifizetni, és átváltoznak rossz adóssá. Nem terheljük rájuk a számlavezetési díjat, számlakönyvelési díjat, számlaszámlázási díjat, számlapdíjat, kártyadíjat, kártyavezetési díjat, kártyakiállítási díjat, kártyaveszteségdíjat, meg ami még hirtelen eszünkbe jut. Beérjük a normális nyereséggel. Akkor hátha nem romlanak el az adósok.
  És azt is meg lehetne csinálni, hogy ha valaki mégis rossz adós, akkor visszaszerezzük tőle a pénzünket. Ha már egyszer elárverezzük a tízmilliós házát, akkor tízmillióról indítjuk az árverést, nem százezerről, mert ha százezerért adjuk el, akkor kilenc egész kilenc tized milliót a többi adósra kell ráterhelni. Akkor azokból pusztán azért csináltunk rossz adóst, mert nem voltunk hajlandóak fölmérni, hogy mit ér egy ház. Pedig mi egy bank vagyunk.

»»»»»»