Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Bloglottó

Ez az oldal a blog sorsolásos változata. Öt véletlenszerűen kiválasztott cikkünk jelenik meg minden alkalommal. Ha az oldal alján levő lapozót használja az olvasó, mindig újabb öt cikket sorsolunk ki.

És mosolygott rajtam

A minap lediktáltam valakinek a K&H Pannonlízing nevét, a szokásos módon: „ká és há pannonlízing”. Nem értette, ezért részleteztem, hogy Kereskedelmi és Hitelbank. Hallottam a hangján, ahogy mosolyog a kis hülyén, amint megismétli kijavítva: „ká end há”.
  Hát én már csak ilyen kis hülye vagyok, a kisebbségi szórványmagyarság tagja, aki pont nem angolul beszél. Mert egyébként mindenki ká end hának ejti, tudva, hogy ez egy eredetileg angol név rövidítése, Kájröszkedölmi end Hájtelbenk. Erre bizonyíték, hogy a névben ott van az & and szócska jele, ez az ősi amerikai szimbólum… vagy brit? Mindegy, ezek is angolul beszélnek, azok is angolul beszélnek.
  Talán érdemes lenne kipróbálni, hogy tényleg angolul mondja az ember, „keɪ ænd eɪtʃ pænnǝnliːsɪŋ”, aztán megnézni, hogy mire mennek vele. De azt hiszem, én mégis inkább maradok a magyarnál.
  Ugyanis, tetszik tudni, ez az ősi amerikai szimbólum latin. Pech, mi? Már olyan szépen fölépítettük az elméletet a szimbólumról, amit Bill Gates talált ki egy unalmas negyedórájában, erre kiderül, illetve nem derül ki, csak Attila szövegel már megint, szóval ha odafigyelnénk, kiderülne, hogy a rómaiak már ezer évvel ezelőtt is használták ezt a szimbólumot, és nem, ők nem beszéltek angolul, még az odalátogató amerikai turistákhoz is csak latinul voltak hajlandóak szólni. Azt a magyar szót, hogy and, latinul úgy mondják: et. Ezt a két betűt vonták össze egy kombinációba, amit ligatúrának hívnak – nem, nem ligecsör, hanem ligatúra, ugyanis ezek a fura rómaiak még ezt se mondták angolul. A jel évszázadokon át megvolt, bár az alakja némileg változott; a róla szóló Wikipédia-cikk bemutatja formáit.
  Mármost ha a rövidítés latin, akkor lehet latinul ejteni, de azt hiszem, megegyezhetünk, hogy a ká et há pannonlízing picit hülyén hangzana. Et cum spiritu tuo, ott rendben van. Talán inkább mégis magyarul, ká és há. De hogy miért angolul, azt attól a pillanattól kezdve védhetetlennek látom, amint az ember értesül róla, hogy ez a jel sose volt angolul.
  Vannak egyébként még jelek, amiket nem eredeti hangalakjukkal ejtünk – hogy pontos legyek, csak olyanok vannak. Teszem azt, a számjegyeket az angolok úgy hívják, hogy one, two, three, de minálunk csak egy, kettő, három. A kérdőjel angolul question mark, de magyarul, mit tesz Isten, kérdőjel. Tudom, hülye dolog, hogy egy egész komplett nyelvet rendszeresítünk, amiben minden másképpen van, mint angolul, de igaza volt annak a maláj emberkének, akit valamikor gyerekkoromban meginterjúvolt a Panoráma, merthogy valamelyik magyar vezető Malajziába látogatott, és ha már ott voltak, megkérdeztek járókelőket Magyarországról. Az egyik bólintott, azt mondta: „Magyarország? Igen, hallottam róla. Van ott egy dialektus, a magyar. Angolul alig beszélnek.”
  No de hol van az már! Azóta was egy rendszerváltás, and egyre more dolgokat mondunk angolul. Még itt-there fölbukkannak Hungarian szavak, de már nincs különösebb jelentőségük, hamarosan úgy fogunk beszélni, mint az Egyesült Államok többi része.
  Csak én még mindig nem szeretem a hamburgert.

»»»»»»

 

Gyártsunk bűnöst és büntessük meg azonnal

Olvasgatom a Homár adóellenőr-összeállítását és gondolkodom. Író vagyok, az a dolgom, hogy képzelegjek.
  Fószer fuldoklik a Dunában, kiabál. Muki odajön a partra. Fószer: „Segítség, segítség!” Muki: „Aha, majd hülye leszek kihúzni, hogy adj egy százast, aztán fölmutasd az APEH-igazolványodat.” Fószer megfullad, Mukit becsukják, Fószer pedig nem is volt adóellenőr.
  Gyurcsány Ferenc látogatást tesz egy vidéki városban, ott a sajtó, felhajtás, minden. Egyszer csak gondol egyet, bemegy egy fagyizóba és eszik egy fagylaltot. Tulaj odavan a boldogságtól, még pénzt se akarna elfogadni, egy testőr a markába gyömöszöli. Gyurcsány elfogyasztja a fagylaltot, aztán leveszi magáról a gumiálarcot és fölmutatja az adóigazolványát.
  Vándorcirkusz elefántja kicsit elkóborol a városka főterén, odamegy a zöldségeshez, föleszi a salátáit. Zöldséges még kínálgatja is, reklámból, meg úgyis kifizetteti majd a cirkuszosokkal, gondolja. Nincs rá ideje, elefánt megfordul, kiszarik egy adóellenőrt, aki közli, hogy akár kapott pénzt, akár nem, számlát nem adott.
  Következő kismama rosszul lesz következő bolt előtt, inni kér, nem adnak neki, ők is olvasták trükköt Homárban, kismama elvetél, bepereli boltot, bolt bepereli APEH-et, APEH bepereli Homárt, Homár elviszi balhét, ho már mást nem tehet.
  Utas kimegy pályaudvarra, vár valakit, két vasutas megragadja és föltuszkolja egy vagonba. Fent várja harmadik vasutas, követeli a menetjegyet, a vonat Vlagyivosztokig megy. Utas tiltakozik, ő csak a peronra jött, vasutas közli, hogy ők is olvassák a Homárt és tanulnak az APEH-től.
  Muki áll a piros lámpánál, taxis odahajt, hátulról kiugrik egy fószer, berángatja Mukit a taxiba, lerohannak vele Nyíregyházára és követelik a viteldíjat. Őket is megszívatták a pályaudvaron és ott tanulták.
  Taxis megáll piros lámpánál, odalép egy rendőr, kalapáccsal szétveri a lámpákat és megbírságolja, amiért lámpák nélkül közlekedik.
  Adóellenőr csinál hat adócsalót, a hetedik üzlettől kezdve már semmilyen trükk nem működik, adóellenőr már a kirúgástól retteg, a tizenötödik üzletben megkérdezi a tulajt:
  – Maga tudta, hogy adóellenőr vagyok?
  – Persze, a fényképe órák óta fönt van az Adóellenőr-figyelő pont hun.

»»»»»»

 

Alberi

A legújabb logikai szuperjáték az Alberi, ami olyan érdekes, hogy muszáj volt írnom egy külön játéktábla-rajzoló plugint, hogy bemutathassam.
  A játék a hagyományos nyolc királynős probléma továbbfejlesztése. Az eredetiben nyolc sakk-királynőt kellett elhelyezni a sakktáblán úgy, hogy ne üthessék egymást. Most fákat ültetünk egy színezett táblára, például ilyenre:
  [board float=left size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy]
  A feladat az, hogy úgy helyezzünk el négy fát, hogy minden sorba, minden oszlopba és minden színtartományba pontosan egy fa jusson, nem több, nem kevesebb; és két fa soha nem állhat egymással szomszédos mezőn, átlósan szomszédosakon sem. Két eszköz áll rendelkezésünkre. A mezőket megérintve először fű jelenik meg rajtuk, másodszori érintésre fa, harmadszorra megint üresek lesznek. A fű azt jelenti, hogy ott nincsen fa. A másik eszköz egy Toggle gomb, amivel feltételes módba kapcsolhatunk, kérdőjeles füvet és fát tudunk elhelyezni, majd a Clear gombbal minden kérdőjeleset törölhetünk, vagy ha jó, akkor a Confirm gombbal véglegesíthetjük. (Az eredetiben nincsenek koordináták, én tettem őket hozzá, hogy könnyebb legyen beszélni róluk.)
  Lássuk, hogy lehet ezt megfejteni. Tegyünk próbaképpen egy fát a B2-es mezőre; a fát ↟ fogja jelképezni, és a piros szín jelzi, hogy ez még feltételes mód.
  [board size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy pieces=o:↟/ff0000 at=b2:o]
  Most rajzoljuk körül fűvel, hiszen a vele szomszédos mezőkön már nem lehet fa. (A füvet cikcakkos vonal fogja jelezni.) Ezzel nyolc mezőt kihúztunk. További két mezőt, B4-et és D2-t azért kell kihúzni, mert a B oszlopban, illetve a 2-es sorban se lehet már fa.
  [board size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy pieces=o:↟/ff0000,x:≡/ff0000 at=b2:o,a1:x,a2:x,a3:x,b1:x,b3:x,c1:x,c2:x,c3:x,b4:x,d2:x]
  Ez esetben a sárga tartományban már csak egy helyen lehet fa: D1-en. Jelöljük be és húzzuk ki a…
  [board size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy pieces=o:↟/ff0000,x:≡/ff0000 at=b2:o,a1:x,a2:x,a3:x,b1:x,b3:x,c1:x,c2:x,c3:x,b4:x,d2:x,d1:o,d3:x,d4:x]
  Azzal, hogy a D oszlopban már nem lehet fa, ki kellett húznunk a kék terület maradékát, vagyis a kék színre nem jut fa. Ez pedig nem megy. Tehát a kiinduló feltevésünk téves volt: B2-n nem lehet fa. Töröljük az eddigieket és tegyünk le egy fix füvet B2-re; a végleges növények színe világoszöld lesz.
  [board size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy pieces=o:↟/ff0000,x:≡/ff0000,O:↟/00ff00,X:≡/00ff00 at=b2:X]
  Ennyit tehát már tudunk, tegyünk egy újabb próbát. Lehet-e fa B3-on? Jelöljük be, rajzoljuk körbe fűvel…
  [board size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy pieces=o:↟/ff0000,x:≡/ff0000,O:↟/00ff00,X:≡/00ff00 at=b2:X,b3:o,b4:x,a2:x,a3:x,a4:x,c2:x,c3:x,c4:x,b1:x,d3:x]
  Ez biztosan nem megy, mert akkor a piros tartományba nem jut fa. Töröljük az egészet és jelöljük be, hogy B3-on nem lehet fa.
  [board size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy pieces=o:↟/ff0000,x:≡/ff0000,O:↟/00ff00,X:≡/00ff00 at=b2:X,b3:X]
  A1-en lehet-e fa?
  [board size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy pieces=o:↟/ff0000,x:≡/ff0000,O:↟/00ff00,X:≡/00ff00 at=b2:X,b3:X,a1:o,a2:x,a3:x,a4:x,b1:x,c1:x,d1:x]
  Így a sárga fa csak C2-n lehet…
  [board size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy pieces=o:↟/ff0000,x:≡/ff0000,O:↟/00ff00,X:≡/00ff00 at=b2:X,b3:X,a1:o,a2:x,a3:x,a4:x,b1:x,c1:x,d1:x,c2:o,c3:x,c4:x,d2:x,d3:x]
  Ez megint nem megy, mert a 3-as sorba nem jut fa, a 4-esbe viszont kettő is. Csináljuk vissza ezt is.
  [board size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy pieces=o:↟/ff0000,x:≡/ff0000,O:↟/00ff00,X:≡/00ff00 at=b2:X,b3:X,a1:X]
  Ebben az esetben viszont a zöld fának mindenképpen A2-n kell lennie, most már bejelölhetjük zölddel ezt a fát is, és azokat a füveket, amik ebből következnek.
  [board size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy pieces=o:↟/ff0000,x:≡/ff0000,O:↟/00ff00,X:≡/00ff00 at=b2:X,b3:X,a1:X,a2:O,a3:X,a4:X,b1:X,c2:X,d2:X]
  Így viszont a B oszlopban már csak egy hely marad, ott van a fa. Kihúzhatjuk a 4-es sor maradékát és C3-at.
  [board size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy pieces=o:↟/ff0000,x:≡/ff0000,O:↟/00ff00,X:≡/00ff00 at=b2:X,b3:X,a1:X,a2:O,a3:X,a4:X,b1:X,c2:X,d2:X,b4:O,c3:X,c4:X,d4:X]
  Ez esetben a kék fa helye egyértelműen D3, így D1-et kihúzhatjuk, és a negyedik fa már csak C1-en lehet.
  [board size=4 cellsize=50 coords=num/abc palette=y:f5e93a,g:6bab5b,c:90afdd,p:c75729 map=pppc,pgcc,ggyc,gyyy pieces=o:↟/ff0000,x:≡/ff0000,O:↟/00ff00,X:≡/00ff00 at=b2:X,b3:X,a1:X,a2:O,a3:X,a4:X,b1:X,c2:X,d2:X,b4:O,c3:X,c4:X,d4:X,d3:O,d1:X,c1:O]

Ez idáig egy nagyon egyszerű kis valami, az ember egy perc alatt kitanulja, aztán pár pillanat alatt végigpróbálja a kombinációkat, kész, passz. A trükk akkor kezdődik, amikor jó nagy, bonyolult térképeket kapunk, és a másik szabály lép életbe: minden sorban és oszlopban két fa, minden tartományban két fa, és érintkezni továbbra sem szabad. Igazából így bizonyos szempontból könnyebb, mert két fa kölcsönösen kizárja egymást bizonyos helyzetekben. Úgyhogy egyből megmutatom az egyik legnehezebb pályát.

(folytatás itt)

»»»»»»

 

Jobbról balra át

Jelentem, már nem vagyok analefbéta: végre megtanultam a héber ábécét, már nem kegerem össze a vetűket. Köszönhetem pedig ezt a Halljad Izrael! című kis kötetnek, amit kijavítottam, és hát ugye héber idézeteket is tartalmaz. Pontozva. Mit mondjak, eleinte a leggyakrabban szereplő betű a Backspace volt, többet javítottam, mint írtam, de aztán egész jól belejöttem. Llvsn mg mndg nm tdm, mvlhgy nncsnk mgnhngzk, pontosabban én nem tanultam meg őket, de egész jól elboldogulok. Mondjuk amikor neginák is jöttek, akkor már szívtam, mert azokat nem tettem föl a billezetemre, de abból szerencsére nem volt sok.
  Nemrég említettem, hogy van arab társalgási zsebkönyvem is; hát most betettem a szkennerbe és megnéztem belőle egy próbát. Még nem tudom, nekiálljak-e megtanítani a Finereadert arabul; állítólag tud, de én sehol nem találom benne. A próba egész tűrhetőre sikerült, de a tanítgatás nem kenyerem, lehet, hogy kihagyom. Így is, úgy is rengeteg arabot kell szedni (indezs llek tobara getegner).
  Erre tessék, kiderül, hogy az arab tyűzetemről hiányzik a tatwíl.

»»»»»»

 

Luca hasznos tippjei

1.

Luca hatéves volt, amikor az apja hozzákezdett, hogy szexuális játékszert csináljon belőle. Hogy miért pont ekkor, azt nem tudja. De egy idő múlva már biztosan tudhatta, hogy amikor anyja elmegy hazulról, apja nyomban elkezd vele szórakozni. Évekbe telt, mire felfogta, hogy ez rossz, majd még tovább tartott felfognia, hogy nem ő a bűnös, ez nem az ő hibája. Vagy talán még fel se fogta. Valószínűleg csak felnőtt fejjel érti meg teljesen.
  De védekezni már elkezdett. Két fontos módszere van: megakadályozni, hogy az apja bejusson a szobájába, illetve ha mégis bejut, akkor eltűnni előle, láthatatlanná válni. Mindenféle módszerekkel ki tudja ékelni a szoba ajtaját, és van egy rész a szekrényben, amit belülről magára csuk és eltűnik benne.
  luca.jpgHogy ezek nem jó megoldások? Hogy az apjának elég, ha egyszer véletlenül elköhinti magát a szekrényben, és onnantól mindig ott fogja keresni? Hogy az apja egyszer megelégeli a kinyithatatlan ajtót, és a saját felnőtt módszereivel oldja meg a problémát, betöri, vagy egyszerűen nem ad időt Lucának, hogy elbarikádozza magát? De hát Luca még mindig csak tizenkét éves. Gyerek, tehát csak gyerekmegoldásai vannak.
  De mégis van egyetlen megoldása, ami felnőttnek is becsületére válna. Készített egy videót, amiben elmondja és bemutatja, hogyan zárkózz be kulcs nélkül – ez a videó címe, és hasznos tanácsokat oszt meg benne sorstársaival, azokkal a gyerekekkel, akiknek az apjuk szintén… hát igen.
  És nem Luca az egyetlen. Eddig három ilyen videóról tudunk, a másik kettőt olyan gyerekek készítették, akiknek az apja nem gyerekmolesztáló, hanem gyerekverő, aki nem tudja, hogy a verés célja még régen, törvényi betiltása előtt is az volt, hogy fegyelmezzük a gyereket, és nem az, hogy végezzünk vele.

2.

Luca helyzete annyival mégis jobb, hogy ő nem létezik. A helyzete igen, az létezik, gyerekek millióit, tízmillióit bántalmazzák világszerte, de konkrétan Luca nem létezik. A fényképen nem ő van, hanem egy kislány, akit egész biztosan nem molesztált senki, bizonyára nem is hívják Lucának, hanem eljátszott egy szerepet az UNICEF egyik kampányvideójában. Hasznos túlélési tanácsok arra az esetre, ha az apád egy szörnyeteg. Miért, a hatvanas években arra az esetre osztogattak hasznos túlélési tanácsokat, ha a politikusaink netán szörnyetegek és atomháborút robbantanak ki. Kirobbantottak? Szerencsére nem. Molesztálnak?
  Molesztálnak. Itt veszti el hasznát az összes létező tiltakozás. Én konkrétan arról tudok, hogy apák tiltakoznak, mert a kampányvideók apákról szólnak, pedig nemcsak apák molesztálnak. Valamint férfiak is tiltakoznak, pedig nem is csak férfiak molesztálnak. Hát egyrészt a molesztálók elsöprő többsége férfi, és azon belül még mindig jókora többséget képviselnek az apák. Bár kétségtelen, hogy akadnak nő molesztálók is, és azok között még véletlenül sincsenek apák. Másrészt az is tény, hogy a videókban a legkisebb jelentősége sincsen annak, hogy konkrétan ki molesztál. Csak annak, hogy bármikor megteheti, vagyis családtag, bármikor bejuthat a szobánkba és azt csinál velünk, amit akar.
  Harmadrészt, amit legfontosabbnak tartok, van itt egy elég nagy félreértés. Méghozzá kétélű.
  Egyfelől (úgy látszik) sokan elhitték, hogy ezeket a videókat gyerekeknek szánták, olyannyira, hogy itt-ott fölbukkant gyerekeknek való tartalom társaságában, és ez sokaknál kiverte a biztosítékot. Úgy látszik, nem mindenki értette meg, hogy bár ezekben a videókban gyerekek szólnak gyerekekhez, az ő nyelvükön, az ő stílusukban, valójában ezek felnőtteknek való videók. Tényleg gond, ha gyerekek elé kerül, holott nem nekik való. Az állatmesék se az állatkölyköknek szólnak.
  Másfelől (úgy látszik) még ennél is többen elhitték, hogy ezek felnőtteknek való videók. Pedig gyerekeknek is.

3.

Kétélű videók, kétélű félreértés. Igen, ezek kampányvideók felnőttek számára. Ugyanakkor – ugye tudja az olvasó, kik a megcélozandó közönség mindenféle gyerekmolesztálással kapcsolatos közlendő számára? Hát persze hogy a gyerekek. Hiszen a gyerekmolesztálóknak is ők a célpontjai. Ezeknek a videóknak nem az a gyakorlati mondandójuk, hogyan bújjunk el a szekrényben, ha apa molesztálni akar, és nem is az, hogy csak apa vagy csak egy férfi tud molesztálni, hanem az, hogy molesztálók márpedig léteznek, és jogunk van védekezni ellenük. Az a gyerek, akit már elkezdtek molesztálni, értőn fogja fogadni ezt és látja, hogy van kiút. Ha megtalálja a videót, onnan (amikor apa alszik) eljut az UNICEF-hez, a HelpAPP alkalmazáshoz, majd a segélyvonalakig és a gyermekvédelemhez.
  Sokan dolgoznak azon, hogy a gyerekek segítséget kérhessenek, ha bántják őket – talán egy nap majd azon is dolgozhatnak majd, hogy azt a segítséget a gyerekek meg is kapják. Jelenleg bekerülnek egy lélektelen darálóba, ahol untalan el kell ismételniük egy részben közönyös, részben ellenséges hangulatú tömeg előtt, hogy pontosan mi történt, és nem lehetséges-e, hogy apa nem egészen arra gondolt, amikor azt mondta, hogy letépi a bugyidat, hiszen csak negyvenkilenc perccel később tépte le valójában, tehát az előre megfontolt szándék itt már el is esik, tisztelt bíróság, kérem védencem felmentését, elvégre példás családapa és aranyérmes hörcsögtenyésztő – és ez megy éveken át, akár hosszabban, mint ameddig maga a bántalmazás tartott, akár még felnőtt korukban is tarthat. És amint Anoni Mara nemrég megállapította, jelenleg az is fenyegeti őket, hogy miután a nagykorúsággal megszabadultak a bántalmazótól – esetleg úgy, hogy elindultak hazulról a semmibe, aztán hajléktalan, kisiklott egzisztencia lett belőlük –, néhány évtized múlva újra feltépi a sebeiket az állam, arra kényszerítve őket, hogy idős, magatehetetlen exbántalmazójukat most már ők tartsák el, sőt adott esetben még gondozzák, mosdassák, pelenkázzák is. Nekem nincs gyerekem, és nem bántalmaztam volna, ha lenne, de ha lenne és bántalmaztam volna, akkor mindent inkább kérnék, mint hogy ő gondoskodjon rólam öregségemre. Ha szeretem, azért. Ha gyűlölöm, akkor meg azért.

4.

Amikor egy gyereket bántalmaznak, két ember van jelen, illetve mindkettőből több is lehet egyszerre: a bántalmazó és a gyerek. A bántalmazó nem fog fellépni saját maga ellen, legfeljebb egymás ellen; ha többen vannak, össze is verekedhetnek azon, hogy ki kezdje vagy ki meddig csinálhassa. Bár Cseh Tamás dalában már létezett a kultúremberhez illő megoldás: tizenkét fiú sorsot húzott, ki légyen első és ki légyen utolsó, ki légyen első és ki légyen utolsó. A hatóságok, a hihetetlenül felkészült és rátermett apparátus nem lesz ott. Az UNICEF sem lesz ott, sőt az olvasó és én sem leszünk ott. Egyvalaki lesz ott, akinek az az érdeke, hogy a bántalmazás ne történjen meg: a gyerek.
  Egy bűntettet háromféleképpen lehet kezelni. Megelőzéssel; az áldozat védekezési képességének fokozásával; utólagos megtorlással.
  A megelőzés a gyermekbántalmazásnál nem jön szóba, egyelőre egyetlen válfaja ismeretes, amikor a légitársaság az egyedül utazó kislányt elülteti a férfi mellől és inkább nő mellé ülteti. Ez viszont tényleg férfiellenes előítélet, sőt az illető férfivel szembeni személyes előítélet, aki perelhet és meg is nyeri. Nemcsak azt feltételezték róla, hogy gyerekbántalmazó, hanem azt is, hogy elmeháborodott, konkrétan hülye, hiszen a repülőgép utasterének kellős közepén képes ilyesminek nekiállni, tucatnyi idegen látó- és hallótávolságában, holott nincs is nála ejtőernyő.
  Az utólagos megtorlás klassz, de a súlyosabb büntetés még soha nem csökkentette a bűnelkövetések számát. A nagyobb arányú lefülelés az, ami csökkenti. Vagyis ha sok a zsebtolvaj, és a büntetést fölemelik fél évről ötven évre, attól még ugyanannyi lesz a zsebtolvaj – ellenben ha föltalálnak egy zsebben hordható készüléket, ami szirénázik és világító festékkel lefröcsköli a tolvajt, akkor hirtelen drasztikusan csökkenni fog a zsebtolvajok száma, egy részük börtönbe kerül, a többi felhagy ezzel.
  Marad tehát az áldozat védekezési képességeinek fokozása.
  Az áldozat azonban ez esetben gyerek. Bármennyi idős, sokkal gyengébb az elkövetőnél, máskülönben az nem is próbálkozna. Kiss Lászlóék áldozata felnőtt volt már, de egy negyvenkilós nő, ők meg kisportolt, erős férfiak, és még így is hárman támadtak egyre, nehogy kapálóztában véletlenül megüsse az orrocskájukat. Ilyen bátor legények.
  A valóban gyerek áldozat bármekkora lehet. Ha az olvasóban olyan képzet támad, hogy a molesztált gyerekek úgy néznek ki, mint némelyik felnőtt, sok felnőtt nőnél már magasabbak, festik magukat és úgy öltöznek, mint egy rüfke, akkor adja el a számítógépét, nem veszi hasznát annak, amit olvas rajta. Vagy inkább írja be a gugli képkeresőjébe, hogy „gyerek”, esetleg „kislány” vagy „kisfiú”. Akiket látni fog, azokat feltehetően nem molesztálták, de akiket molesztáltak, azok is így néznek ki. Gyerekek. Mindenféle korosztályból, csecsemőkortól kezdve. Többnyire lányok, de fiúk is.
  Hogy mit lehet föltenni a netre vagy bárhová, ami egy hathónapost vagy kétévest fölkészít arra, hogy védekezzen a molesztálás ellen, azt tudom. Semmit. Nem értené meg és nem is tudná alkalmazni. A testi ereje egy felnőttel szemben nulla, hasznosítható intelligenciája nulla, helyzetfelismerő képessége nulla. Még elszaladni se tud.
  Hogy mit lehet írni, ami egy tíz-tizenkét évest fölkészít, azt már nem tudom. Mi a magunk módján a Kissyvel próbálkozunk, jól tudva, hogy éppen a gyermekbántalmazásnak az a módja marad ki, ami a legnagyobb probléma, a családon belüli; de itt és így csak a neten (és néha máshol) támadó idegen, magányos farkasok ellen tudunk fellépni.

5.

Aki lehülyézi az UNICEF-et, mint Miklósi Gábor az Indexnél, minket is lehülyéz. Az Anoni Mara Társaságot is, és mindenkit, aki fellép a gyermekbántalmazás ellen. Mert ennek nem az a módja, hogy klassz kampányvideókat készítünk a felnőttek számára, hogy adják nekünk az adójuk egy százalékát – senki se gondolja, hogy ettől kevesebb lesz a molesztált gyerek, vagy hatékonyabb segítséget kapnak. Az a módja, hogy klassz kampányvideókat készítünk a gyerekek számára, hogy tudjanak róla, hogy létezik molesztálás és létezik segítség.

6.

Feltéve, hogy tényleg létezik segítség.

»»»»»»

 

korábbi cikkek >>