Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Neszidézet

„A neszidézet jobb, mint a neszkávé, mert még víz se kell hozzá.” (Láng Attila D.)

„Neszidézet az, amikor a mondandódat egyből saját magadtól vett idézet gyanánt fogalmazod meg, anélkül hogy lenne egy korábbi előfordulása, amit idézel.” (Láng Attila D.)

»»»»»»

 Gretonindológia

Coming out következik: én nem vagyok ám egy környezetvédő. Nem szemetelek az utcán, az igaz, és persze fontosnak tartom a környezetvédelmet, de egy átlagos héten egyszer sem jut eszembe. Ez nem valami büszkélkedés, egyáltalán nem tartom ezt pozitív tulajdonságomnak, csak a tényt közlöm.
  Egészen másért nézem végig mindig figyelmesen Greta videóit. Számomra az ő környezetvédelmi tevékenysége három okból fontos: mert ez adott olyan értelmet az életének, hogy kihozta az életveszélyes betegségéből; mert ismertté tette őt világszerte; és persze leginkább azért, mert őáltala elindult egy átalakulási folyamat, ami már nagyon ránk fért, és őszintén bízom benne, hogy nem egyedül a környezetvédelemre lesz hatással. De egy negyedik okom van, amiért mindig figyelmesen végignézem Greta videóit.
  Az én szempontomból mellékes, hogy a környezetvédelem volt az az ügy, ami elérte a fent említett három dolgot – felőlem lehetett volna bármi, lényeg, hogy megvalósultak, és így én is láthatom őt.
  Az én okom maga Greta.
  Évtizedek óta figyelem az embereket, olvasok a szemükben, arcukban, lelkükben. Láttam jó embereket és még jobbakat, láttam nagyon különleges embereket – de ilyet még nem. (Azaz de, egyvalakit.) Az én számomra Greta történetében nem a környezetvédelem a fontos, hanem az a kimeríthetetlen, végeláthatatlan, határtalan jóság, ami ebből a kicsi emberből árad. Benne van az a „határtalan, emberfölötti derű”, amit Arkady látott Lady Callia tekintetében, de nem egy villanásnyira, hanem állandóan. Benne van Ninda évezredes bölcsessége és szelíd nyugalma, mindent tudó és mindent látó, mindent érző és mindent értő nindasága.
  Ninda nem Greta. Két másik kislány lényéből és sok-sok nagyszerű, bölcs filozófus tudásából született, akik közül Greta csak az egyik. Fordítva van. Valamelyik kicsi északi germán istennek viccelni támadt kedve, és Ninda regénybeli alakja nyomán, akit én csak 2018-ban találtam ki, ő már 2003-ban megmintázta Greta Thunberget.

»»»»»»

 Kanyarok

Én nemigen követem a modern könnyűzene alakulását. Azaz de. Csak nem azt, hogy mire táncolnak a tizenhét évesek a buliban, mit játszanak a rádióban, meglehetősen hidegen hagy mind a legújabb magyar könnyűzene, mind a legújabb amerikai. Ehelyett lélegzet-visszafojtva várom, mivel rukkol ki legközelebb a NANDO, Loreta Reide, Lauris Reiniks, a Laulupesa vagy a Džimba.
  Néha mégis összefutnak az útjaink.
  Most úgy alakult, hogy

  • először is volt nálam „raktáron” a Taisi Laululapsed, akiket két éve hallgatok lelkesen,
  • az ő kevésbé ismert sztárjaik egyike Sofia Pert, akinek több felvételét ismerem már:
  • ő pedig Delisa Kõivvel nemrégiben elénekelte ezt a dalt:
  • ezzel felhíva figyelmemet Adela Borşra, akitől átvették:
  • Adela szinte kizárólag spanyolul énekel, ámbár ő moldáv, a Gurinel tévé gyerekdalfelvételei már szerepeltek blogunkban. Meghallgattam néhány szereplését, és eddig a legjobban ez tetszik:
  • De nem volt kétségem, hogy ez nem az ő eredeti dala, tehát megkerestem azt is.

Ezt énelőttem már hétszáznegyvenhárommillió ember látta, míg az eddig felsoroltakat kétségkívül összesen nem ismeri egymillió ember sem. Szóval ezzel a harmincéves spanyol–belga–német úrral és az ő öt éve megjelent dalával egy kicsit összekerültem a mainstream zenével.
  Megesett ez már máskor is. Ha jól emlékszem, előbb hallottam a Despacitót Karolina Protsenko (sok közül az egyik) fantasztikus felvételén:


mint az eredetit, ámbár Karolinának már akkor is többmilliós rajongótábora volt, de hát ugye Fonsiék eredetije akkor is már négy-öt-hatmilliárd nézőnél tarthatott. A sok Despacito-feldolgozás közül az egyik két éve elvezetett Ukrajnába, a Majbutnye munkásságához, akiktől viszont továbbjutottam Bulgáriába Kriszija Todorovához.
  De Karolina révén tudtam meg azt is, ki Ed Sheeran, aki elég híres, és Loreta Reide éppen a napokban fotózkodott együtt vele, amitől nekem megdobbant a szívem, mert ha ezek öt percig beszélgetnek, akkor hátha elkezdenek együtt zenélni is… aztán vettem észre a hátuk mögött a Madame Tussaud feliratot. Átvert a dārgā.
  Bár az is igaz, hogy akivel én a legszívesebben látnám Loretát együtt zenélni, az nincsen olyan messze őtőle, sem földrajzilag, sem művészileg. Ugyanazokkal a betűkkel kezdődik a nevük.

»»»»»»

 Realized

I realized that –
  If a man speaking to himself is a monologue and two speaking to each other is a dialogue, then two speaking to themselves is a biologue.
  If irrelevant is a negligible sized elephant, then irredentist is a negligible sized tooth doctor.
  If gemination is sending people to the space, then apologizing is sending people to the Moon.
  If the Arctic and the Antarctic are at the opposite ends of the world, then antology is a science of extreme distances.
  If superlative is the highest extent, then isolative is the equal extent.
  There must be a game called Obs Tetris.
  If a latitude is a line running horizontally, then a promptitude is a line running on an MS-DOS screen.
  A countermeasure must be a ribbon numbered from 100 to 0.
  If attractive is someone who attracts you, then active is someone who acts you.
  A heroic and short person is called a bræve.
  Don’t pronounce Tennessee with a long first E. That turns it into a legendary monster from Scotland in her adolescent years.
  It’s easy to tell moth and math apart. Moth is the one YOU can strike dead.

»»»»»»

 Dicsőséges nagyurak

Dicsőséges nagyurak – hát hogy vagytok? Tudjátok-e, hogy ezt a kérdést Petőfi csak pár nappal azelőtt írta le, hogy kitört az a forradalom, amiről a ti rendelésetekre ma is minden iskolásgyerek halálra unásig magol, mert ti totál nem értettétek meg, hogy ki volt és mit akart? Ha most föltámadna, vasvellával kurgatna ki benneteket a parlamentből vagy ami hivatalt éppen érne, de haladjunk sorjában. Ez a dicsőséges nagyúri allűr nem magyar találmány és nem is új. Úgyszólván egyidős az emberiséggel.
  Először alighanem azt találtátok ki, hogy a nő és a gyerek az nem ember. Ez messze az írott történelmet megelőzően történt, lehetetlen megmondani, hogy százezer vagy egymillió éve. Egyszerű volt akkoriban a világ. Aki nagyobbat ütött, annak volt igaza. Az erős, jól megtermett férfi majom nagyobbat tudott ütni, hát a kicsi nőmajom meg gyerekmajom jobban tette, ha befogja a száját. Igaz?
  Nem, nem igaz. Ez nem akkoriban volt így, hanem azóta is így van, és ameddig még el lehet képzelni, így is lesz. Gondoskodtok róla, ti dicsőséges nagyurak.
  Mert ez fontos. Majom korotokban még csak azt tudtátok tenni, hogy miután lebunkóztátok a nőt meg a gyereket (nem érdekes, majd fialnak másikat), ordítottatok és a melleteket vertétek, hogy ÉN VAGYOK ITT A LEGNAGYOBB MAJOM!
  Azóta státusszimbólumok sokaságát teremtettétek.
  Először a vezéri rangot, csak azután a vagyont, hiszen falkavezér az állatoknál is van, de vagyont csak az ember gyűjt. Mire a fáraók kora eljött, megteremtettétek az isteneket is, meg egész sereg túlvilági lényt, amik semmi másra nem valók, mint hogy kordában tartsanak minket, akiket akkor már csak csürhének tartottatok, alacsonyrendű szolgafajnak, ámbár ti élősködtetek mirajtunk. A nagyúr sosem dolgozott, csak elvette a szegénytől, amit az megtermelt. Csináltattatok magatoknak a szegény emberrel mindenféle cifra holmit, ruhát, trónszéket, hintót, és majomkodtatok, hogy ÉN VAGYOK ITT A LEGNAGYOBB NAGYÚR!
  Aztán a nagyuraknak bealkonyult. Petőfi már nem érte meg, de az első világháború szétverte Európában a feudális királyságokat. Még sokfelé vannak uralkodók, még többfelé „arisztokraták”, de a világ sikerültebb részén ez nem jelent többet hagyománytiszteletnél, hajbókolás nincs már hozzá. Innen nyugatra a herceg meg a gróf csakolyan muki, mint akárki más, van neki rendes munkája. (Azért ilyen gróf nekünk is jutott egy, Eszterházy Péter, aki fütyült arra, hogy ő egy gróf.) Hát keleten még valóban akadnak hagyományos értelmű nagyurak is, mert nem könnyű ám megszabadulni tőletek – vigyáztok, azazhogy vigyáztattok nagyon a bőrötökre.
  De a nagyúrság elvesztésével sincsen semmi vész, mert közben bőségesen jutott időtök átmenteni magatokat másféle nagyúrságba. Egész csomót kitaláltatok, kasztosítottátok az emberiséget.
  És aztán ezeknek is sorban bealkonyult.
  Van ez a nagyszerű találmány, a vallás, ami remekül alkalmas az emberek korlátlan parancsuralom alatt tartására, minden másnál szuperebbül lehet vele egymás ellen uszítani egyéneket vagy népeket, és éltetek is vele bőségesen. Keresztény muszlim ellen, keresztény zsidó ellen, katolikus protestáns ellen, szunnita síita ellen, semmi nem okozott ehhez fogható pusztítást a történelemben. Ha a vallási uralom kimarad a történelemből, egy évezreddel előrébb tartanánk.
  De aztán a világ sikerültebb részén a vallási parancsuralomnak is bealkonyult.
  De van ám még a bőrszín. A rosseb nem érti, hogyan találtátok ki, hogy a fekete színű ember nem olyan értelmes, mint a ti nagyúri fehérségetek, de irtózatos pusztítást vittetek végbe ezzel is, szétromboltátok egész Afrikát, Amerikát, bevezettétek a nagyúri fehér uralmatokat, de idetartozik a nácik zsidóüldözése is, amit csak ráépítettek a keresztény zsidógyűlöletre, de elszakították vallási eredetétől.
  De aztán a világ sikerültebb részén a fehérek parancsuralmának is bealkonyult.
  És mostanában kezd recsegni-ropogni a dicsőséges nagyúri felépítmény két bástyája: az egyik legősibb, a nők semmibe vétele, és egy a vallások legdédelgetettebb gyűlölettalálmányai közül, a melegek semmibe vétele.
  Kezd kitelni a becsület.

Mi lesz, ha mind összedől, dicsőséges nagyurak?
  Az egész nagy felépítmény, amin évszázezredeken át dolgoztatok majom korotok óta. Nem kétlem, hogy még soká tart, a folyamat végét egyetlen ma élő ember sem fogja látni, de addig még szörnyű megrázkódtatások várnak rátok.
  Nagyapa még fensőbbséges Fehér volt és már húszéves korában „hé, te fiú”-nak szólította a fekete öregembert – az unoka már fekete főnök alatt dolgozik beosztottként és nem lát ebben semmi rendkívülit.
  Nagyapa még fensőbbséges Keresztény volt és mint kultúrember leereszkedően beszélt a zsidóval meg az ateistával – az unoka már fütyül a vallásra, másokéra is, és életében be se teszi a lábát a templomba.
  Nagyapa még fensőbbséges Férfi volt és udvarias a nőkkel, de elvárta, hogy ne szóljanak bele a fontos dolgokba – az unoka már elismeri a kolléganő rátermettségét és hallgat a szavára.
  Nagyapa még fensőbbséges undorral fogadta a legkisebb jelzését annak, hogy léteznek homoszexuálisok, és rögtön idézett a Bibliából – az unokának mindenféle orientációjú haverjai vannak, és így tartja normálisnak.
  De ez még sokáig eltart és egyre rosszabb lesz ám, dicsőséges nagyurak. Kaphattok főnöknek rózsaszín inges, vékony hangú férfit, aki hullámzó járással lejt a folyosón szivárványos aktatáskával, vagy rasztafrizurás fekete nőt, aki szlengben beszél és Bob Marley-s pólót hord. Cigányt. Arabot. Koreait.

Száz éve még megvoltak a szentélyeitek, ahol kedvetekre szidalmazhattátok a niggereket, és közben a fekete inas töltögette a pezsgőspoharakat. Ma ezt már legfeljebb otthon, és a fekete inasok is jelentősen megritkultak. Ma már inkább csak eszmei szentélyeitek vannak.
  A legtartósabb és legkevésbé kikezdhető – kettő van.
  A nemzetiség miatti gyűlölet. Ahogy kezdtek összeomlani az építmények, ezt az egyet sikerült megtámogatni a háborúkkal és a sporttal, ezzel a (nem mindig) vértelen háborúval, amit alaposan kihasználtok a nacionalista gyűlölet szítására, éppen csak az ellenséges sportolók szubhumán lényekké degradálásának fegyverét nem vetettétek még be.
  Mert ezt inkább a másik fronton használjátok: a politikai pártállás miatti gyűlöletnél. Ha a rivális politikus egy bűnöző, gazember, vadállat, akkor a rá szavazók is hasonlók. És máris darabokra tördeltétek a társadalmat, és halászhattok a zavarosban.

De mi lesz, ha az emberek rájönnek – ahogy egyre többen és többen jöttek rá, hogy a más színű, más vallású, más nemű, más nemi identitású ember is ember –, hogy a más nemzetiségű és a más pártállású ember is ember?
  Akkor mit tesztek, dicsőséges nagyurak? Nem fog viszketni egy kicsit a nyakatok?

»»»»»»

 

↞korábbi cikkek

A blog mérete: 1929 cikk, 9 111 551 betű, 1 833 082 szó