Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Tizenegy könyv

Némileg átalakítottam a könyvtároldalt, most már különféle címkék szerint csoportosítva is meg lehet nézni a rajta levő – e pillanatban huszonhat – könyvet, és e címkék között van három, ami nem műfaji jellegű: befejezett, készülőben és letölthető. Az első kettő egymás ellentéte, a harmadik pedig egy kötettel több a befejezett listánál: ez az egy a Kissy, amely még nincs befejezve, de letölthető, az első huszonnyolc rész. Szépen haladok a huszonkilencedikkel.
  Viszont a készülőben levő művek listája e pillanatban tizenegy kötetet tartalmaz, többet, mint valaha, és ezekről szeretnék szólni pár szót.

Rūdolfs Blaumanis: Ördögöcskék
  Ez a könyvtároldal a saját műveimet tartalmazza, de úgy gondoltam, a fordítást is fölvehetem. Blaumanis mesegubanc műfaji meghatározású története két kisördögről szól, akik kiszöknek a pokolból és mindenféle kalandokba keverednek többek között két rablóval, és e pillanatban 42,8%-nál tartok a lefordításában; őszintén szólva nagyon unom és hónapok óta nem nyúltam hozzá, de most már juszt is be akarom fejezni, és kiadni így, ingyenesen letölthető pdf-ként, hiszen az eredeti mű szerzői joga rég lejárt, a fordítás joga meg az enyém.

Lett nyelvkönyv dalokban. Latviešu valoda dziesmās
  Nekikezdtem egy rendhagyó nyelvkönyvnek – rendhagyó azért is, mert én nem tudok lettül, csak tanulok, és mert a nyelvtanítás mellett fő célja a módszer bemutatása, amivel én tanulok.

Billentyűzet
  Egyik régi mániámról, a billentyűzetekről írt kis esszé.

Cipsz
  Évekkel ezelőtt kezdtem neki, és alig van belőle valamicske, de egyszer hátha elkészül. A cím annak a rövidítése, hogy Cinikus politikai szótár.

Nicky
  Ez kettőt tesz ki a tizenegyből, mert kétszer láttam neki a megírásának – és mindkétszer félbehagytam, elégedetlen voltam vele. Először 1994 és 1999 között, majd 2000 és 2003 között dolgoztam a kis háztartási robot történetén, akit – egyedüliként a 22. század világát benépesítő számtalan robot közül – azért vettek meg, mert négy fiú után szerettek volna egy kislányt, és a gyereküknek tekintik, nem a robotjuknak. A könyv sehogy se lett olyan, amilyennek szerettem volna, de sokan szerették, ezért miután sok évig html formában volt a neten, nekiálltam betördelni pdf-be. Nagyon lassan halad (jó hosszú), de halad és meglesz.

Katasztrófa a P4-en
  Ez is egy félbehagyott mű, de ennek nekiálltam, hogy igenis befejezem. 2000-ben kezdtem neki, kisregény, ugyanabban a zsánerben, mint a Jane Carson-sorozat.

Az égig érő bableves
  Ez egy mesekönyv, népmesegyűjtemény, ősi magyar népmesékből, én írom őket. Még nincsen sok.

Kissy
  E pillanatban a leghosszabb magyar nyelvű regény, a huszonkilencedik rész tartalmazza az egymilliomodik szót, és pár ezerrel már azt is elhagytam. Ez jelenleg az egyetlen könyvem, ami félkészen is letölthető. De már nem sokáig.

Ninda
  Mire elkészül, méretében vetekedni fog a Kissyvel; most a törzsanyag 52%-ánál tartok, de lesz a végén egy terjedelmes anyarátus is. (Olyan, mint az apparátus, csak ez egy nőnemű regény.) A Galaxis történelmében élt legnagyobb gondolkodó életéről szóló művet várhatóan 2025 végére fejezem be.

Amina
  Ez pedig a legújabb könyvem. Többféle szempontból új módszerrel készül. Egy éve vetődött föl az ötlete, de még egyetlen szót sem írtam meg belőle, viszont megfestettem a főszereplőm portréját, és közreadtam, kíváncsi voltam, mit gondolnak rá. Két válasz érkezett, idemásolom.
  Stein Zsuzsa: Dél-Amerika az otthona. Tiszta lélekről vall a szeme. Kissé szomorú, gondterhelt. Valószínűleg árva. De előre tekint, a jövőtől vár jobb életet! Álomképe: család, benne szerető szülők, testvérek, nyugalom, otthon… 14 éves.
  Lantos Tímea: 15 éves. Nem árva. A szeme nem szomorú, hanem inkább kicsit dacos.,mint a szája. Nem tudja még kell e neki kihívás,de elszántnak tűnik. Valamire vár, ami felkorbácsolja. Egy energiabomba. Szembesült a valósággal. Akár az emberi kegyetlenségekkel. És elvesztette a fonalat. A mézesmadzagot. Haragszik mindenkire. Chilei. Milyen erőszakkal szembesült? Fizikai és mások ellen.
  Azt persze nem tudom, hogy ez milyen relációban fog állni a regény tartalmával, de van egy előzetesem.

Ő Amina Assania (أمينة الثانية, Amīna Aθ-θānījah). Rómában él egy lepukkant külvárosban az anyjával, Giannával, aki súlyos depressziója és PTSD-je miatt nem igazán alkalmas szülői feladatok betöltésére, Amina leginkább magára van utalva. Az apjára, Sza‘ídra és az ikertestvérére, Aisára nem igazán emlékszik, kétévesek voltak, amikor valahol Szíriában a háború forgatagában elszakadtak egymástól, és azóta sincs hír róluk. És előre megmondom, hogy a regény folyamán sem lesz. Adassék meg minden szeretet és csodálat mesterünknek, Kästnernek, de az ikreket most nem a szülők felelőtlensége szakította el egymástól.
  Amina tizenhárom éves. Az élete nagyjából az ellenkezője Hanka biztonságos, nyugodt életének, sokkal inkább hasonlít a kis Mohamedére. Csak még olyanabb. Erről még nem sok részletet tudok. Azt viszont igen, hogy az előszobában még mindig ott lóg Sza‘íd fekete szvettere („tavs melnais džemperis, kas nevienam nepastāv, joprojām, joprojām manā skapī stāv”, csak én az előszobában látom, nem a szekrényben).

Az ideológiai forgatókönyv
  
  Loreta Reide: Līdz parādīsies tu
  Imants Kalniņš: Smilšu rausis
  Mēs ar brāli kolosāli: Ej un dejo
  Rassell–Rasa Bondare: Ceļš uz mājām
  Liene Candy–Roberts Lejasmeiers–Alīna Ņikitina: Rīts ir tālu vēl
  Imants Kalniņš–Adrija Silva Kukuvasa–Normunds Rutulis: Princesīte un trubadūrs
  Stromae–Marta Krūce: Papaoutai
  NANDO: Man nav laika

»»»»»»

 A felét értem

Értem, hogy egy gyerek fogantatásához egy petesejt és egy spermium kell.
  Nem értem, hogy ez miért fontos olyanok esetében, akik rövidebb-hosszabb távon nem is terveznek gyereket.
  Értem, hogy nagy többségünkről az arcunkra nézve meg lehet állapítani, hogy petesejtet vagy spermiumot vagyunk-e képesek előállítani.
  Nem értem, hogy mi baj lenne azokkal, akiknél ez nem egyértelmű, vagy épp de, csak tévesen.
  Értem, hogy nagy többségünk az ellenkező nemhez vonzódik.
  Nem értem, hogy mi baj lenne azokkal, akikkel nem ez a helyzet.
  Értem, hogy az anya nő, az apa férfi.
  Nem értem, hogy ennek miért mondana ellent, ha két anya van, és mindkettő nő, vagy két apa, és mindkettő férfi, vagy három szülő, vagy csak egy, vagy egy sem.
  Értem, hogy vannak, akiket zavar, ha férfieket látnak szexelni, engem is.
  Nem értem, hogy ki a rosseb mondta, hogy nézni kellene őket.
  Értem, hogy betegek.
  Nem értem, hogy akkor miért nem hívsz mentőt.
  Értem, hogy hányinger.
  Nem értem, hogy mi közöm a gyomorpanaszaidhoz és miért nem a belgyógyászoddal beszélsz róluk, négy fal között.
  Értem, hogy Isten megtiltotta.
  Nem értem, hogy mi köze van másoknak a te képzelt barátodhoz.
  Értem, hogy a pokolban fognak égni mindörökké.
  Nem értem, hogy akkor ez miért nem elég nagy büntetés, és miért nem lehet ezt kivárni anélkül, hogy vegzálnád őket.
  Értem, hogy majd kötelezővé teszik.
  Nem értem, hogy ezt miért nem az elmeorvosodnak mondod, aki segíteni tud.
  Értem, hogy majd átoperálják a gyerekeket.
  Nem értem, hogy tudtad ezt a szót kibetűzni ennyire részegen.
  Értem, hogy kihal a faj.
  Nem értem, hogy ekkora népszaporulat miatt ez hogy a halálba lenne lehetséges.
  Értem, hogy neked az embereket be kell sorolni nőknek vagy férfiaknak, átjárás és köztes eset nincs.
  Nem értem, hogy ehhez a privát dilódhoz másoknak mi közük.
  Értem, hogy neked van egy hited meg a nemzeti érzelmeid.
  Nem értem, hogy ehhez a privát dilódhoz másoknak mi közük.
  Értem, hogy félted a gyerekeket a buzilobbitól.
  Nem értem, hogy ehhez a privát dilódhoz másoknak mi közük.

Nem értem, honnan a faszomból veszed a pofát, hogy másokat zaklass a privát dilóiddal.

»»»»»»

 Visszaszámlálás

Terjedelmében még nem a Ninda a legnagyobb könyvem, bár a végére egyike lesz a két leghosszabbnak; a Kissy sincs kész még, nem tudni, hogyan aránylanak majd egymáshoz. De kétségtelenül a Ninda az eddigi legnagyobb irodalmi vállalkozásom.
  A Kissy hét év történetét mondja el ebben a mai köznapi világunkban – a Ninda egy történelmi korszakot rajzol fel és bonyolult filozófiai koncepciókat boncolgat.
  A Kissyhez nem kellett mást megalkotni, mint az egércsapatot a maga sajátos világával, nyelvével, és egy kisváros alternatív valóságát. A Nindához teljes huszonegyedik századunkat, egész földi történelmünket sutba kellett dobni és teremteni hozzá egy sor másik történelmet egy sor másik Földhöz, új népeket, új nyelveket, új népszokásokat, új technológiákat.
  A Kissyhez meg kellett tanulni a pedofília működését, rengeteg földrajzot, a koptervezetést és hasonlókat. Rengetegféle tudományt. A Nindához alapként a filozófiát és a fhangít, még több planetológiát, geológiát, atmoszferológiát, csillagászatot. Szintén rengeteg tudományt, amik egy része nem is létezik.
  A Kissyhez egyetlen jegyzettömböm van, ami alig öt kilobyte. Bár kétségtelenül ráfért volna a részletes jegyzettámogatás. A Nindához külön feldolgozóprogramot írtam, aminek a kódja már 155 kilobyte, és kimeríthetetlen mennyiségű adatot tud szolgáltatni, keres, időegységeket konvertál, jegyzetel, előrenderel, backupol, statisztikát készít.
  A Kissy sok éve fönt van a szerveren, minden egyes újabb részt elkészültekor felrakok. A Ninda titkos, egy-két előkóstolón kívül nem láthatja senki.
  De már csak két hónapig.

»»»»»»

 Atomháború

Фашистические товарищи! Azért fenyegetőztök atomháborúval, mert atomháborúra vágytok. Látni akarjátok a gombafelhőket tízmilliós nagyvárosok fölött, és várjátok a jelentéseket, hogy hány millió embert irtottatok ki. De azt akarjátok, hogy amíg még van élet a Földön, addig még igazolhassátok magatokat azzal, hogy de hát titeket provokáltak meg megelőzés meg a többi süket duma. „Ha mi nem irtjuk ki őket, ők irtanak ki minket”, mondta товарищ Адолф Алойзович Гитлеровский a harmincas években, és neki is látott. Tizenkét évre volt szüksége nyolcvanmillió ember kiirtásához, mert nem volt atombombája.
  Herr Führer Путинt valakinek meg kell ölni. Most. Ez nem ér rá tizenkét évet.

»»»»»»

 A levegőbe

Lábbal fordult a levegőbe. Így mondják lettül, hogy fenekestül felfordult. Ezt Anastasija kapcsán tudtam meg, aki újságíró és énekesnő volt Kijivben, de amikor betört az orosz haderő, az ő élete is lábbal fordult a levegőbe.
  Erről az jutott eszembe, hogy voltaképpen Putyin életét is klassz lenne lábbal fordítani a levegőbe. Mint hivatali elődjéét, Mussoliniét.

»»»»»»

 

↞korábbi cikkek

A blog mérete: 1998 cikk, 9 306 466 betű, 1 872 695 szó