Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Monumentalizmus

Egy ideje azon tűnődöm, mi a különbség aközött, ha egy regény monumentális, és aközött, ha csak hosszú. Beírtam a gugliba, hogy monumentális regények, és ezt kaptam.
  No igen, csakhogy ezek közül én egyedül A sógunt olvastam, és az Elfújta a szelet láttam filmen. Ebből nem tudom. Azt gondolom, hogy Clavell Ázsia-sagájának többi része is monumentális, továbbá itt nem említett műk közül tudom mondani még A nyomorultakat, A sárkány halálát (ami annyira nem is hosszú, a magyar kiadás alig hatszáz oldal), az Eredendő bűnöket Lisa Althertől, most így kapásból.
  Azt gondolom, hogy monumentális regény az, amelyik jelentősebb időtávlatot fog át, nagyszámú szereplő sorsáról tudósít, és/vagy nagy jelentőségű eseményekről számol be. De nem vagyok elégedett a definíciómmal.
  Azért törpölök ezen, mert azzal megelégszem, hogy a Kissy a több mint egymillió szavával csak hosszú – hét évet fog át, részletesebben csak a csapat tagjainak sorsáról számol be, és nem számol be nagy jelentőségű eseményekről –, de azt szeretném, ha a Ninda monumentális lenne. Megérdemli. Ez is meglesz egymillió szó, nagyjából hasonló időtávlatot fog majd át, részletesen ez is csak néhány ember sorsáról számol be, de olyan jelentőségű eseményeket mesél el, amik párjukat ritkítják. De nem vagyok meggyőződve róla, hogy ettől már monumentális.

»»»»»»

 Angolna

Ha emlős volna
az angolna,
réteken csatangolna,
erdőkben barangolna,
akár zongorát hangolna,
tavasszal farsangolna.
De hal.

»»»»»»

 Haḍḍaṛi

Megint képzőművészkedtem egy kicsit: ez Haḍḍaṛi zászlójának új változata, népszavazás döntött róla. A színek a hegyeket, a gabonamezőket, a réteket és az ásványkincseket jelképezik, és most rátették a fehér kört, a sugárgát jelképét.

»»»»»»

 Opal Monrovia


  
  – Egy Opal Monroviát szeretnék venni.
  – Kitűnő választás, uram. Standard, Deluxe, SuperDeluxe?
  – ExtraSuperDeluxe, hosszú változat, dupla tetőablakkal, extra légkondicionálással, beépített páncélszekrénnyel, kétszeres biztonsági rendszerrel.
  – Ó. Ez elég drága kocsi, uram.
  – Nem gond, azonnal fizetek, én vagyok a Tesco elnöke.
  – Az más. Milyen színben adhatom, arany, ezüst, szolid fekete?
  – Talán fekete-arany kockás jól mutatna.
  – Semmi akadálya, uram, gyémántot a kormánykerékre esetleg?
  – Igen, az csinos lehet, kérek.
  – Nagyon köszönöm, itt tessék aláírni, és máris hozzuk a negyvenezer darab Trabant 601-est, és csak harminc százalékkal drágább!

»»»»»»

 Törvények

Bakker. Elkezdtem olvasni egy törvény szövegét, kell egy projekthez. És folyékonyan. Tisztán értem. Írnak törvényeket Magyarországon is, elméletileg az én anyanyelvemen, de azokat nem értem. Szerintem nincs épeszű földlakó, aki megérti őket. Ezt meg simán, néha egy-egy félmondatot többször újra kell olvasni, meg hát vannak szavak, amiket még nem tanultam, de kiderülnek a szövegösszefüggésből.
  Na, ki a hülye?!

»»»»»»

 

↞korábbi cikkek

A blog mérete: 2026 cikk, 9 376 290 betű, 1 887 255 szó