Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools






Dzsudihar manténe

Rendre azon kapom magam, hogy ötletszerű sorrendben végighallgatom az eddigi Laulupesa-repertoárt, és a Lumelill mindig kimarad. Aztán meghallgatom egymás után három-négy-ötször. Túl töményen, intenzíven nindás. Gyakorlatilag sűrített kivonat az Első Szíanból.
  Még mindig nem beszéltük meg, hogy mi voltaképpen az Első Szían. De az olvasó nem maradt le semmiről, mert amikor majd megbeszéljük (persze nem Nindával kettesben, az egész csoport kelleni fog hozzá), akkor nagyjából annyit fogok közölni, hogy már tudom, mi az Első Szían, de nem fogom megmondani. Hiszen éppen ez az a pont, ami miatt az egész nem láthat napvilágot a határnap előtt, és még utána is kétszer meggondolom. (Mármint ha elkészül akkorra, persze.) Annyit tudok, hogy korszakalkotó jelentőségű, az se lepne meg, ha új időszámítást vezetnének be a tiszteletére. Komolyan. Buddha, Jézus Krisztus, Albert Einstein, Hangikun Szesszinan Nindarangi Szilun Rienszá. Ő arra van predesztinálva, hogy a neve egy új korszakot fémjelezzen. Ninda előtt – Ninda után.
  Ezért került a liktenit-upeszek közé, bár ő ezt nem tudja. Szójáték. Liktenis – upe. Sors – folyó.

Es esmu zemes klēpis
Tu mana saule
Tā pats Pērkons lēmis
Likteņupes straume

Māci man skaidru prātu
Māci zemes spēku
Kā pati Laima lika
Tinot mūža rakstu

Lec, saulīte, spīdi spoži
Rotā druvu, rotā sētu
Lec, saulīte, tumšu šķel
Dari mūsu zemi svētu

Es esmu debess velve
Tu mana saule
Tā pats pērkons lēmis
Likteņupes straume

Māci man dvēs’les mieru
Māci debess spēku
Kā pati Laima lika
Tinot mūža rakstu

Lec, saulīte, spīdi spoži
Rotā druvu, rotā sētu
Lec, saulīte, tumšu šķel
Dari mūsu zemi svētu

Lec, saulīte, spīdi spoži
Rotā puisi, rotā meitu
Lec, saulīte, tumšu šķel
Vieno visu latvju tautu

Csak tiszta forrásból. A liktenit-upesz arra utal, hogy Ninda a Sors folyójába (likteņupes straume) tér meg és kezdi el igazi életsorsát (tinot mūža rakstu). Így döntött a Végzet (tā pats Pērkons lēmis). Tehát ő a nap (lec, saulīte, spīdi spoži).
  És akkor az áll majd a végén, hogy vieno visu Galaktikas tautu?
  Hát nem. Bár kétségkívül jól hangzik. De Ninda küldetése nem ez. Neki az a feladata, hogy átmenjen a túlsó partra (pāragate pārasaṃgate), segítsen nekem átváltoztatni az Élet Vizét (van víz, Sayyadina), mert látom, ahogy szeretetet adunk egymásnak a viharok közötti csend idején.
  Meshe szemében nincsen sötétség.
  Ninda nem Buddha. Ninda nem Muad-Dib. Ninda Avalókitésvara, Faxe és Gilgames. És ennél még sokkal több. Ninda a pradzsnyápáramitá. Ninda a szamszára. Ninda a dzsudihar manténe.
  Ninda az Új Fény, aki körül megfordul és lassan aláhull az idő, várva felemelkedését.
  Simnunná.

»»»»»»