Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Anya nem ette meg őket

Most már bizonyos, hogy anya nem ette meg a NANDO kislányokat, mert például karácsonykor George Michael Last Christmasát énekelték Rūta Dūdumával, aznap, amikor meghalt Michael. Nyilván nem ezért, egy ilyen számot hetekig tart betanulni. (Pēdējais Ziemassvētki, így van lettül a szám címe, de ez nem fér a szótagszámba, ezért angolul énekelték.)
  Anya nem ette meg őket, de én azért meghallgattam a lemezt. (Egyelőre illegálisan, nem mintha hét eiro – már ennyiért is kapható – földhöz vágna vagy sajnálnám tőlük, de nem sikerült megoldanom, hogy ki is fizethessem és meg is kapjam letölthetően. Nekem a lemezt már nincs mibe beletenni.) Végighallgattam a tizenkét számot, és most már végképp nem értem, mi volt Sandris Vanzovičs problémája. Azt mondta, nem világos, mely hallgatóságot célozna meg ez a lemez. A tizenéveseknek szerinte inkább Džastins Bībers való. Mármost abba én nem szólok bele, hogy ő való-e, mindmáig nem ismerem ennek az úrnak a zenéjét, maradjunk a Mamma mani apēdīsnél. Igen, tizenéveseknek való. Nem úgy értve, hogy gyerekeknek és/vagy felnőtteknek nem való, de tizenéveseknek egész biztosan igenis való.
  Senkit se becsüljünk le életkora alapján, és ne vegyük egy kalap alá kortársaival. Vannak és lesznek, akiket ez a lemez megfog, főleg tizenévesek, akik értik az üzenetét. Én nem vagyok tini, de én is értem az üzenetet, mert egy számot, a Saulesbrillest már lefordítottam, és értek azon a nyelven, amin szól. Nem lettül, tiniül. Meg merem kockáztatni, hogy a lemezen levő többi szám is része a NANDO újonnan megtalált küldetésének, mert zeneileg benne vannak a képletben, és itt-ott szavakat is megértek már. (Árulkodó már rögtön a Fizikas skolotājs kezdő sora: Kāda tumša, tumša rīta. Milyen sötét, sötét reggel.)
  Mindazonáltal tény, hogy ez egy rétegnek szól. Azoknak a tiniknek, akik vevők az üzenetre és bejön nekik a zenei stílus – ez utóbbi, bevallom, nekem nem annyira. Gyönyörű szépen énekelnek, de a számok, mint eddig is, sokfélék, és nem mind tetszik egyformán.
  De hát fognak ők még csinálni rengeteg mindent. Ha anya mégis meg nem eszi őket.

»»»»»»