Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




YOG és egy labda


  

Egészen pontosan egy csíkos labda, melyet tegnap passzolt felém egy barát, aki nem vállalta a téma kifejtését, ellenben engem tisztelt meg a felkéréssel.

Mintha én valaki lennék. Pedig csak talematikusan tudok látni mindent, s ennek megfelelõen írom is le a dolgokat. Hát, hiába. Kinek mi a perverziója, ugye. De lássuk a medvét!

Van ugye, az Ifjúsági Olimpiai Játékok,
Youth Olympic Games 2010, mely megmozdulásról én a világon semmit sem tudtam, csak ezt-azt hallottam a hírekben, de annyira nem jutott el ez az információ töredék agysejtjeim zegzugában, hogy bármit is kezdjek vele, mármint hogy ez egy új történés lenne, melyet akár ismerhetnék is. Ám tegnap utána kellett néznem.



/Logo innen, ni/

A MOB (Magyar Olimpiai Bizottság) oldalán találtam is errõl egy cikket, amit átnéztem.
A lényeg, illetve a legfontosabb ebbõl ez a rész:
"
Az ifjúsági olimpia célja, hogy erõsítse az olimpiai eszmét; meghatározó vonzerõként jelenjen meg a fiatalok számára; oktató- és nevelõ hatást váltson ki ; életforma modellt ajánljon.
Az elsõ két pont különösebb magyarázat nélkül is érthetõ. Az oktató és nevelõ hatástól az olimpiai mozgalomban azt várják, hogy a sport a gyerekeknek hasznos elfoglaltságot, pozitív programot ad, segíti társadalmi integrációjukat, s a személyes nemzetközi kapcsoltok kialakulása révén nagyobb empátiára lesznek képesek más nemzetek gyermekei iránt. Az életforma modell pedig nem más, mint olimpikonként élni: sportembernek lenni, s a mindennapokban is megtartani a tisztességes küzdelem eszményét."
Nos, most akkor áttérnék a hazai vonalra. Történt, hogy Sólyom László anno köztársasági elnökként a nádi poszáta mellett térdelt évszakokon át -vagy mi a szösz mellett meddig, na-, hiszen amellett, hogy nem vállalt nyíltan állást a napi politikában egyik fél mellett sem (sic!!!!), nem ártotta bele magát egyéb súlyos kérdésekbe sem.... hiszen a köztársasági elnök szerepe nem ez. Aztán jött az urnás forradalom, s viktoriánusok lettünk. Igen, én is, hiszen magyar vagyok, Magyarországon élek, ez a hazám, s most éppen viktorkirály uradalmában élek, vagyis magam is viktoriánus valék, vagy mifene, s megkezdõdött az évtizedekre szóló birodalom kiépítése. Ennek egyik elsõ lépése volt, hogy Sólyom László -mandátuma lejártakor- utódja a sokak által kedvelt, érdemekkel bõven és jogosan büszkélkedõ, mellesleg megbízható pártkatona  Schmitt Pál lett, vélemény ide, sötét fellegek oda, õ most a köztársasági elnök.
Történt a minap, hogy a NOB elfogadta Schmitt Pál egy javaslatát, mely útjára indított egy csíkos labdát, majd nálam kicsapta a biztosítékot.



/Kép a cikkbõl/

Ebbõl a számomra fontos részletek:
"
A közlemény szerint a napokban tájékoztatták a csapatok vezetõit a szingapúri olimpiai faluban, hogy "a versenyek eredményhirdetésekor a sportolók nem vihetnek magukkal személyes tárgyakat, feliratot, kabalafigurát és zászlót. A NOB magyar tagja ezzel a javaslattal kívánta megóvni az ifjúsági olimpiai játékok eredményhirdetésének a rendjét, különös tekintettel az esetleges túlzó nacionalista megnyilvánulásoktól."
"
Szerdán az [origo] idézte a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS honlapján megjelent Schmitt-nyilatkozatot, amelyben a köztársasági elnök azt nyilatkozta: "Beszélgettem Jacques Rogge-gal, és azt mondtam neki, meg kell hozni néhány fontos döntést, például, hogy a versenyzõknek nem kellene túlságosan hazafiasnak lenniük, ezért ne vigyék magukkal az országuk zászlaját a dobogóra. A zászló már ott van a helyszínen és az akkreditációs kártyán, a himnusz is hallható, nem szabad eltúlozni a rivalizálást. Roppant fontos, hogy az emberek közel kerüljenek egymáshoz. Éppen ezért arra kértem az elnök urat, hogy tiltsa meg ezt a dolgot.""
Hogy is mondja?
"a versenyzõknek nem kellene túlságosan hazafiasnak lenniük, ezért ne vigyék magukkal az országuk zászlaját a dobogóra"
Ez csak nekem furcsa? Ezt csak én érzem meglehetõsen visszásnak? Pláne egy fidesznyik szájából?
De tovább is van, mondjam még?
(S nem Szabigyerek jön... jaj, a kerekek agyam helyén idétlen kapcsolatokat képeznek, Sub Bass Monster második lemeze volt ez...)

Hiszen, a nacionalizmust Schmitt Pál kiirtja a tizenévesek kezébõl, mely gesztussal csakis a sport szeretete, a közösség formálás és az egyén jellemének megfelelõ fejlõdése a célja, mégis úgy látszik, van a világnak olyan része, ahol mi látszunk dobogón álló és indokolatlanul zászlót lobogtató ifjúnak.
Például némely irányból kifejezetten így tûnik. Ebbõl egy részlet:
"
"Ma világosan látható, hogy a 19. századi nacionalizmus újjáélesztése a mi kárunkra (a szlovákok kárára) és a vele való visszaélés a Fidesz részérõl a belpolitikai harcokban nincs egyenes összefüggésben azzal, hogy milyen kormányzat van hatalmon Pozsonyban" - mutat rá a lap. Mindezek alapján várható, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok a jövõben sem lesznek idillikusak, mert "a Fidesz jól megvan Slota nélkül is" - zárja kommentárját a Pravda."

Hogy is van ez?

Ismét egy örökbecsû idézet, mely a csíkos labdával érkezett, s összefoglalja kicsit e két vonalat:
"Ami igen jólesett, hogy azért mi magyarok, de fõleg a Smici, mi megmondhatjuk a világnak, hogy ki meddig mehet el a nacionalizmussal (de fõleg a gyerekek). Ez azért már valami. A másik, hogy ugyanakkor mi, de fõleg a fidesz bármeddig elmehet a nacionalizmusban. De azért kérdések is feltolultak bennem: hogy akkor ez most hogy legyen, a kettõs állampolgár gyerekeknek melyik állampolgárságuk szerinti nemzeti lobogót vonják fel, és melyik himnuszt játszák el? És ha az egyiket felvonják, akkor a másikat magával viheti-é a dobogóra? És ha a gyereknek turul a kabalája? És hová álljanak a belgák?"

Szóval, hiába na. Nem lehet elég korán kezdeni a nevelést. Teljesen jogos, tanulja meg az a gyerek, hogy nem holmi nemzetnek tartozik lojalitással, vagy mifene, hanem a királynak, ugye!


  2010-08-23
  ~~DISCUSSION~~
nacionalizmus schmitt pál talema yog zebra

yog_es_egy_labda

Diéta és énKöszönöm, Nigella!