Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Keresztényesítés

Összeakadtam tök rokonszenves úrral, aki megállapította, hogy itt az ideje, hogy megtérjek kereszténnyé, éspedig azonnal. Voltak bizonyos okaim, amik miatt udvariasan végighallgattam és érdemi válaszokat adtam neki, és személyében tényleg tök rokonszenves volt, csak rettenetes fárasztó.
  Köszönöm kérdéseteket, jól. Felnőtt ember vagyok, kialakult értékrenddel, világképpel, elég magasan fejlett erkölcsi-etikai érzékkel. Ami a sajátom, én magam fejlesztettem ki tizenkilenc éves koromtól kezdve, miután rájöttem, hogy amit készen kaptam, az hamis világnézet volt. Nincs szükségem mások előregyártott világnézetére, pláne nem az ókorból. Nekem a jelenkori filozófiák is elavultak. És nem tűrök irányítást magam fölött, volt benne részem eleget, de akkor is csak azt mondhatták meg, hogy mit kell csinálnom, abba nem szólhattak bele, hogy mit kell gondolnom.
  Továbbra sem értem, hogy vadidegen emberek nemhogy milyen jogon akarnak engem bekeresztényesíteni, de egyáltalán mi a csodáért érdekli őket, hogy én mit hiszek. Engem az sem érdekel, hogy a rokonaim, barátaim mit hisznek. Ha nem közlik velem, akkor fogalmam sincs róla; ha közlik, jó eséllyel legközelebbre azt is elfelejtem. Ha a számba rágják, mint ez az úr, meg korábban néhány hasonló, akkor persze nem. A jézusos képecskéket kidobom a szemétbe, egyébként is primitív gondolat, hogy képecskékre van szükség ahhoz, hogy valaki valamit gondolni tudjon.
  Nekem is vannak kedvenc témáim és vesszőparipáim, amikről kétségkívül többet beszélek az elégnél, de ha valakit nem érdekelnek, akkor nem erőltetem. Az irodalom és ezen belül az egyes regényeim, a nyelvészet és azon belül számos tárgykör, a számítástechnika története, különféle filozófiai téziseim, Lettország zeneművészete és még sok minden. Nem hiszem, hogy sokan lennének a környezetemben, akikkel ezeknek akár a feléről beszélgettem volna.
  Hitem is van. Hiszek önmagamban. Van tizenkét lány és két fiú, akikben hiszek. Hiszek a gondolat és az irodalom erejében, hiszek az emberi tudás és jobbra törekvés hatalmában, ennélfogva hiszek abban, hogy a világmindenség képes megfordulni Keita Krūmiņa vigyora körül.
  És zokon veszem, ha ebből bármit elvitatnak tőlem.

»»»»»»