Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Kérdések és válaszok

Egy éve lesz már, hogy elkezdtem a Hankát, és alig haladtam, de néhány kérdést azért sikerült tisztázni. A fő kérdést, a történet alapállását már régebben kialakítottuk – a kislányok meg én –, bár azért egy csavar mégiscsak lesz itt. Kibogoztuk azt is, hogy mi a rejtély Eliška életében, Jana most fogja megtudni, és evégett elutazhattunk Liberecbe – igazából nem is Barčáék miatt, hanem mert fekvése folytán alkalmas helyszín.
  De ezzel még nincsen regényünk. Ez két szál, amik adott ponton, Eliška, tehát mind a négyük lelkivilágában összefonódnak. A regény törzse ezzel még nem áll elő, különösen azért nem, mert persze egy év alatt sem írtam meg azt a forgatókönyvet, már egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ezt kell tennem. A nemlétező forgatókönyvnek számos olyan előnye van, amikről nem szívesen mondanék le. Persze van hátránya is, én többé-kevésbé a sötétben tapogatózom, de mivel tudom, hogy ők olvasták, szinte betéve tudják, ebben a tekintetben is elég bátran rájuk bízhatom magamat. Jana talpraesett kislány, Eliška pedig, ha túljut ezen a krízisen, utolérheti Hankát és azzá válhat, akinek a végcél érdekében lennie kell. Mert a felfedezés után már kettős feladat vár rá, amit Kudláčková csodálatosan kifinomult ösztönnel, csak Barča minimális megnyilvánulásaira hagyatkozva vitt véghez, azt Eliškának tudatosan, Hanka érvényesülését mindvégig segítve kell végigcsinálnia, Jana és Anežka tudatos együttműködésével. Hogy ezt hogyan fogjuk véghez vinni, arról fogalmam sincs, de Jitkától tanultam egy trükköt. Amikor már töviről hegyire kiismertem a lelkivilágát, akkor csavart egyet magán és mégis másképpen csinálta, mert egy tizennégy éves kislányban minden és mindennek az ellenkezője egyszerre jelen lehet, még egy olyan egyszerű, egysíkú, üres egyéniségben is, akivé Jitka próbálta tenni magát. Megvolt a trauma hozzá, hogy mégis összetetté tegye, háromszorosan (mármint Barča, Luboš és az önmagára eszmélés, saját bűnének felismerése).
  Úgyhogy ez működhet. Még nagyon sok kérdést kell tisztázni, ami ugyanúgy eltarthat még egy évig vagy bármeddig, de az alapvető problémákat megoldottuk. Legalábbis amik eddig fölmerültek. Jana neve mellett még van egy kérdőjel, és további kérdések fognak felbukkanni. Még ne szaladjon az olvasó a könyvesboltba.

»»»»»»