Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Huszonnégyezer kép

Egész pontosan huszonnégyezer-háromszázkilencven. Közel tizenegy giga. Ennyi maradt abból a sokkal több képből, amiket 2004-től kezdve hosszabb időn át készítettünk, az autó miatt. Mert kellett neki a hely a garázsban, hát kidobáltunk dolgokat, elsősorban több hatalmas doboznyi régi szaklapot, a nyolcvanas-kilencvenes évekből. De előtte minden oldalt lefotóztam. Szkennelni nem lehetett, túl soká tartott volna, a fényképezés sokkal gyorsabb volt – csak hát csúnyább is. Se pénzünk, se képességünk, de időnk se lett volna valami speckó fotóberendezést venni vagy készíteni, hát letámasztottam egy rajztáblát, kicsi állványra a fényképezőgépet, aztán klikk. Némelyik ilyen szép lett:
  
  Mármint ennél nagyobb, de ilyen trapéz alakú és enyhén sárga. Ilyet lehetett. De legalább megvoltak; a digitális tárolókapacitás már akkor is nagyobb volt, mint a fizikai, persze DVD-re kellett pakolni őket. 2004 októberében aztán elkészült a képpuska.
  
  Zsolt építette fémépítőből. Ez felülnézeti kép, a padlón áll éppen. Balról van a papírtartó állvány, középtájt a fekete a fényképezőgép tartója. A papírtartó szemből ilyen:
  
  Erre tettem a rajzlapot, arra rá a papírt, és valamivel legalább egyenesebbek lettek a képek. Persze sárgák maradtak, a többségüket este fotóztam, lámpafénynél, az ilyet ad. Egy külön lámpa meg becsillant volna; néha ez is megtette.
  A képek aztán elücsörögtek a wincsiken és DVD-ken, egy részét később a kicsim ledarabolta, mármint a szoba képe ugye nem kellett nekünk a lapok köré, aztán lett belőlük djvu, de olyanok is vannak, amiket ledarabolt és még mindig különálló képekben vannak. A nagyon trapéz alakúakat jórészt hagytuk a csodába, nem érte meg a vesződséget, majd ha valaki olvasni akarja, hát trapézformán olvassa. Később a DVD-ket megszüntettem, mindent visszaraktam a wincsikre, azon vannak a képek most is.
  De hamarosan el fognak tűnni, és pdf-ek lesznek belőlük.
  A napokban jutott eszömbe, hogy hát hiszen már megvan az a technológia, amivel ezeket a képeket ki lehet egyenesíteni, már a legelső Andin is próbálkoztam szkennerprogramokkal, amik a trapezoid fotóból téglalapot tudnak csinálni. Az, hogy a téglalap alakú papírlapból trapéz lesz, ha lefotózzuk, annyira nyilvánvaló, hogy maga a trapéz szó a görög trápeza átvétele, ami asztalt jelent (eredetileg háromlábút), ehhez képest néhány évezredet késett ez a technika, de hát most már megvan, örüljünk neki. Tegnap kipróbáltam néhány ilyen programot, persze nekem már meglevő képek feldolgozása kell – némi kísérletezés után a CamScannert választottam. Az eredmény fantasztikus, főleg a Magic Color opcióval, ami ki is sárgátlanítja. Mintha újjászülettek volna a tizenkét éves fotók.
  

cp2.jpg

»»»»»»