Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Dihidrogén-monoxid

Nemrég megjelent a Tippen a dihidrogén-monoxid elleni szöveg legteljesebb változata, amit az utóbbi években láttam. Itt közzéteszem – érdemes megőrizni az ilyen kincseket. Fölékezetesítettem és helyenként javítgattam is a fordításon, sőt hozzá is toldottam emlékezetemben megragadt részleteket.


A dihidrogén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen és minden évben számtalan embert gyilkol meg. Ezen halálozások legtöbbjének oka a DHMO véletlen belélegzése, de a dihidrogén-monoxid veszélyei nem ezzel végződnek. Szilárd formájával hosszabb ideig való érintkezés súlyos szövetkárosodást eredményez, míg a hirtelen, nagyobb erejű érintkezésnek a csontkárosító hatása érdemel említést. A DHMO szervezetbe való bevitelének szimptómái a fokozott izzadás és vizelés, és gyakran felfúvódottsági érzés, tengeribetegség, hányás és a test elektrolitikus egyensúlyának felborulása. Azon személyeknél, ahol a függőség kialakult, a DHMO elvonása azonnali, biztos halált jelent.

A dihidrogén-monoxid:
  – ismert „hidrikus sav” néven, és a savas esők fő alkotóeleme,
  – elősegíti az üvegházhatást,
  – súlyos égési sebeket okozhat, különösen légnemű állapotában,
  – részt vesz a természetes földterületek eróziójában,
  – gyorsítja a korróziót és számos fém rozsdásodását,
  – elektromos zavarokat okozhat és csökkentheti a gépjárművek fékberendezéseinek hatékonyságát,
  – megtalálható a rákos betegekből kimetszett tumorokban,
  – már kisebb mennyiségben belélegezve is fulladást okoz.

Kimutatható mennyiségű dihidrogén-monoxid észlelhető szinte minden folyóvizünkben, tavainkban és víztározóinkban. A szennyezés globális, és még az Antarktisz jégtakarójában is kimutatható. Számos országban dollármilliós károkat okoz emberek és cégek számára.

A nyilvánvaló veszély ellenére a dihidrogén-monoxidot gyakran használják:
  – ipari oldó- és hűtőszernek,
  – nukleáris erőművekben,
  – soha le nem bomló műanyag dobozok gyártásánál,
  – tűzoltóeszközök adalékanyagának,
  – számos kegyetlen állatkísérletben,
  – rágcsálóirtó szerekben,
  – gyorséttermekben árult és „rágcsálnivaló” ételekben adalékanyagként.
  Még a leggondosabb lemosás után is észlelhetőek e kemikália maradványai.

Számos cég önti a hulladék DHMO-t a folyókba és óceánokba, és ezek ellen jogilag lehetetlen fellépni, mert ez a jelenlegi gyakorlat még mindig legális. A természetes élővilágra gyakorolt hatás hatalmas, és nem tehetjük meg, hogy továbbra is figyelmen kívül hagyjuk!

Az amerikai kormány megtagadta ennek a veszélyes kemikália gyártásának, forgalmazásának vagy használatának betiltását annak „a nemzet gazdasági egészségére gyakorolt fontos hatása” miatt. Valójában a tengerészeti és hadiipari szervezetek DHMO-val végeznek kísérleteket, és több millió dolláros berendezéseket terveznek háborús események alatti felhasználására. Több száz katonai kutatóintézet jut hozzá rendszeresen több tonnányi anyaghoz a magasan fejlett föld alatti elosztórendszereken keresztül. Több helyen nagy mennyiségeket halmoztak fel belőle „későbbi felhasználás céljaira”!

Már nemzetközi tiltakozó szervezetek is programjukra tűzték a vegyület elleni tiltakozást, és lehet hozzájuk csatlakozni. A csatlakozási lehetőség bármelyik weboldalon megtalálható, amelyik foglalkozik ezzel az anyaggal.

»»»»»»