Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Adatstruktúrák Vickyben

Mostanában elég jócskán alkalmazok összetett adatstruktúrákat egy technikával, amit jómagam találtam ki és valósítottam meg Vickyben. A Macros plugint remekül ki lehetett bővíteni egy ügyes kis programnyelvvé, már van neki közel ötven utasítása; egyelőre nem tervezem publikálni, de máris sok jópofa dolgot tud.
  Ma például rájöttem, hogy nem jó az a módszer, amivel az egyik készülő könyvemhez alkotom a tárgymatatót. Úgy készítettem, hogy két fülön megnyitottam a könyvoldalt, illetve a matatót, és ha a könyvben említés volt Gorbacsov homlokán a piros foltról, akkor a matatóban odalapoztam a G-hez és beírtam a linket. De ez nem jó, macerábilis, nekem ennél valami jobb kell. Csináltam félautomata tárgymatatót (félautomatatót). A programnyelv kapott egy utasítást, amely a kapott szöveget az adott szakasz linkjével eltárolja egy adatbázisban, és egy másikat, ami ebből az adatbázisból elkészíti a tárgymatatót. Vagyis nyugodtan írom a szöveget, elhelyezem benne a fontos kifejezéseket… TÁRGYMATATÓ(irodalmi Nobel-díj), TÁRGYMATATÓ(Láng Attila D. sugárút bronztáblája)… és más dolgom nincs is, az erre szánt oldalon automatikusan meg fognak jelenni az összes bejegyzések, ilyenformán:

G

  • garbó Pulcsik Gréta szigetéről
  • geci Viktor barátsága Lajossal
  • gladiátor A távfűtés története

H

  • Hófehérke A magyar alma minőségéről

és így tovább, csak persze linkekkel, nem linkeskedéssel. Ebből az olvasó már sejtheti is, hogy a szóban forgó írásmű mi mindenről nem szól.
  Egyik gyűjteményemet is ezzel az adatbázis-technológiával katalogizélem, szépen halad, sokkal jobban, mint az előző tucatnyi próbálkozásnál, amik főleg azon buktak el, hogy egy-egy tétel fölvitele annyi pepecseléssel járt, hogy inkább hagytam a csodába. Most addig makróztam mindent összevissza, amíg minimálisra nem tudtam csökkenteni a fölösleges macerát. Ez az adatbázis már akkora, hogy szét kellett bontanom sok kicsi file-ra, de ez se volt nehéz ezzel a technikával.
  Maga az adatbáziskodás nem bonyolult, egyszerű, de sokoldalú. Mivel a LAttilaD.org mySQL-t egyáltalán nem használ, PHP-tömböket vettem igénybe, amiket a Vicky könyvtárstruktúrájának egy elkülönített részén tartok. Kis makrónyelvem számos – és egyre több – utasítást tartalmaz a kezelésükre. Gyakorlatilag bármit meg lehet velük csinálni, a látogatottságot mérő pluginokat is hasznosan egészíti ki ez a technika, egyes könyvek szokásosnál bonyolultabb címkerendszere is kialakítható vele, egyszóval nagyon hasznos.

»»»»»»