Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




A Windowsom tálcája

Arra gondoltam, megmutatom az olvasónak a Windowsom tálcáját éppen most.
  
  Néhány ikont eltávolítottam: ezek olyan programok ikonjai, amiket nem én írtam. Egyet meghagytam, az órát a jobb szélen, amit az ősrégi TClockEx program csinál, a hét napját, a hónap napját, a netidőt és a rendes időt mutatja. Az összes többi programot én írtam, és arra gondoltam, hogy mesélek róluk.
  A zöld alapon fehér H betűk az AutoHotkey gyári ikonjai, ezeket a programokat abban írtam. Az egyik az Autorkey, amivel Autor-kódokkal lehet elérni a Unicode-ot; ma már ritkán használom. A másik egy kis makrócsomag az Abbyy számára. A zöld nyíl is egy makrócsomag, ezzel indítom a programjaimat, ez már Autoitben van, ahogy a többiek is. A piros kockában D betű is egy makrócsomag.
  A zöld nyíl mellett balra van az UniMap, egy helyes kis unicode-os karaktertábla, nem sokat tud, de kedvelem. Így néz ki:
  
  A piros pöttyben fehér X a hangszóróvezérlőm, most azt mutatja, hogy a hang el van némítva. Ha bekapcsolom a hangot, akkor az X helyett a hangerőt jelzi egy számmal. Persze billentyűkről megy, nálam nincs egerészés. (Van, itt.)
  Van viszont kisegér, a tálcán egy barna Jerry-pofi. A programot is Jerrynek hívják. Ő az egérmeghajtóm már elég régóta. A tízes billentyűzetről vezérli az egeret, sok más programhoz hasonlóan, de szebb a mozgása és kézrébb áll a vezérlése.
  A sárga Ky feliratú ikon a billentyűzetkezelőm. Ő maga nem csinál semmit, csak billentyűkiosztásokat váltogat, listából, forró gombbal, ahogy jólesik. Most (mint az utóbbi időben mindig) a TESZ billentyűzet van bekapcsolva, ikonja a 26-os számtól jobbra a fekete négyzet, benne zöld jellel és három barna betűvel. Azok a különböző üzemmódok jelzései. Négyféle, egymástól független üzemmódja van, és ez idő szerint több mint ezerötszáz karaktert lehet elérni vele, köztük egy komplett magyar, cirill és ógörög írógép-kiosztást. Most is ezzel írok persze, csak most a K betű zöld (néha fehér), az A pedig piros. Kivételesen ezt is AHK-ban írtam, mert az Autoit billentyűzetkezelése nem volt jó.
  Mellette a kis zöld ojjektum a fehér pöttyökkel egy tábla akar lenni; az ilyen ikonokat persze a netről szedem, hisz én magam nem tudok rajzolni. Amit én rajzoltam, azon meg is látszik. Ez a karakterpalettám, amit a TESZ-hez használok, illetve amióta a TESZ billentyűzet ennyi sokat tud, azóta ez a programocska csak arra szolgál, hogy összegyűjtsem az újonnan érkező karaktereket, amiket aztán ráteszek a tyűzetre. Most így fest:
  
  Ennyiféle jelet használ eddig a TESZ, nem számítva a magyar, orosz és ógörög ábécét meg a szokásos írásjeleket.
  A könyvdigitalizáláshoz van a kis narancssárga könyv is: az a nyilvántartó programom, ami mindig tudja, hogy melyik könyvben hol tartok. Meg még rengeteg mindent.
  
  Magyarázat nincs, jöjjön rá az olvasó, hogy mi micsoda!
  A bal szélen álló kék golyó egy Autoit-ikon, az a képernyőfotózó programom, összesen két dolgot tud (pillanatnyilag): a teljes képernyőt vagy az aktív ablakot lefényképezni és file-ba menteni.
  A kék golyó melletti öt ikon egyetlen programhoz tartozik, amit ma bütyköltem össze, és még egészen kísérleti a stádiuma neki. Új óraprogramnak szánom a TClockEx helyett. Az kétségkívül rengeteg jópofa dolgot tud, de ugyanezeket az enyém is tudhatná, and much more. Csak meg kell írni.
  A 26-os a mai nap dátuma, ugyebár. Azért sárga, mert vasárnap van. Éjfélkor átvált 27-re (minő meglepetés), méghozzá világoskékbe, mert hétfő lesz. A hét minden napját más színnel jelöli, és megtakarítom a helyet a H, K, Sze stb. feliratnak. (Majd, amikor a TClockExet kikapcsolom.) Végtelenül egyszerűen működik: csináltam hétszer harmincegy ikont, más-más színben felírtam rájuk a számokat 1-től 31-ig, és csak választani kell. Ugyanígy működik a program többi ikonja. Az óra-perc-másodpercet három ikon mutatja, amiket egy 00-tól 59-ig számozott csoportból választunk ki. Mellettük balról pedig a kísérleti analóg órám van. Először mutatókat akartam, de ikonméretben nagyon csúnyák lettek, úgyhogy kicseréltem őket golyókra. A fehér a percmutató, a piros az óra. Ezek pár órája már keringenek a tálcámon egymás körül, és lehet, hogy holnapra egészen másmilyet csinálok, de egyelőre tetszik. A technikának az a nagy előnye, hogy az ikonokat gyártó kis php-programocskákat bárhogy meg lehet írni, és tetszés szerint cserélgetni. Persze jó sok file kell hozzá, most 997 ikon ül a könyvtárban (amiből 12*60, azaz 720 darab az analóg óra), de kit érdekel?
  A netidőt még nem tudja, és persze még sejtelmem sincs, miket fogok neki tanítani a jövőben. Már ha rá nem unok persze és félre nem dobom.
  Szóval így néz ki a tálca egy bütykölgető programozónál. Az olvasónak hány maga gyártotta ikon ül ott?

»»»»»»