Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




A Kalen-sztori

Azt hiszem, ma már el kell mesélni, mi volt az a Kalen, mert a legtöbben nem emlékeznek rá.
  A története 1994 karácsonyán kezdődött, amikor meguntam a számítógép örökké egyforma bejelentkező üzeneteit, és elhatároztam, hogy írok egy naptárprogramot, ami mindennap más képet mutat. A következő öt évben számos újraírást, átalakítást ért meg, hívták Kalen 97-nek és Kalen 98-nak, majd Kalen 2000-nek. Mindvégig DOS alatt futott, és a DOS-os felhasználók között meglepő népszerűségre tett szert. Mindmáig ez a legnépszerűbb programom (a blog is program, de nem ebben a minőségében népszerű). 2001-ben írtam egy windowsos verziót Kalen Discovery néven, de ez félkész maradt. 2003-ban még megjelent egy Kalen Discovery 3000, aztán a világ több évre Kalen nélkül maradt, azazhogy kénytelenek voltak a régieket használni – nem tudom, hogy bírták ki, nekem idehaza volt Kalenem. Írtam egy online verziót, de sose tekintettem késznek, úgyhogy nem publikáltam.
  Aztán jött megint a szikra, és nekiültem Kalent írni. Illetve dehogyis írni, hiszen a kód megvan, legalábbis a publikálatlan online verzió kódja mindenképpen, hiszen az is PHP-ben készült. A régi BASIC kódot lefordítani nagy munka, ami nem mindig éri meg, sokszor egyszerűbb újraírni. Egyelőre összeállt egy kis alapkönyvtár, amit aztán lehet bővítgetni.
  Ez a Kalen sok mindenben különbözik az eddigiektől. Mivel a weben van, bármilyen gépen futtatható, de persze csak online. A régi Kalent sokan betették az autoexec.batjukba, hogy automatikusan elinduljon, amikor bekapcsolják a gépet – ezzel a Kalennel csak akkor lehet ezt megtenni, ha bekapcsoláskor már élő netkapcsolatunk is van.
  Mivel a weben van, olyan adatokhoz is hozzá tud férni, amiket én magam nem tudnék előállítani vagy nem lenne érdekes, ha magam csinálnám.
  S még valamiben különbözik. Nem egyszerűen a weben van, hanem itt a blogban. Minden Kalen-képernyő egy blogcikk lesz, aminek a tartalma naponta (néha gyakrabban) változik. (Ezek tehát jókora találatszámra tehetnek szert egy idő után, de persze tudjuk, hogy nem a tartalom népszerűsége, hanem a változékonysága okozza, úgyhogy ez nem gond.) Azért lesznek blogcikkek, mert így a legkényelmesebb. A külalakkal édeskeveset kellett foglalkoznom, ahhoz már készen áll az Autor és a blogmotor rengeteg szolgáltatása – annyit kellett csak tennem, hogy írtam egy Autor-plugint és beletettem a korábbi kódból összeválogatott függvényeket.
  Lesz tehát néhány blogcikk, amik a Kalen egy-egy képernyőjének felelnek meg, és nemcsak az adatok fognak változni rajtuk, hanem időnként a szerkezetük is, átrendezem, szebbítem-jobbítom őket.

»»»»»»