Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Országgyûlés: 200. ülésnap


  

"TÓTH CSABA (MSZP):
Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A rokkantsági nyugdíjak megszüntetése amellett, hogy emberi sorsokat és egzisztenciákat tett tönkre, a jövõre nézve is rengeteg problémát jelent.
Az egyik ilyen probléma, hogy akik most jelentkeztek a felülvizsgálatra, akár jövõ év végéig is várhatnak arra, hogy megtudják azt, miszerint befogadja-e õket az új rendszer. Addig nem tudják, lesz-e ellátásuk; nem tudják, hogy ez milyen összegû lesz; és nem tudják, hogy utcára kerülnek-e. De még akinek meg is oldódik valahogy a sorsa, az se nyugodhat meg, hiszen már nem számítanak majd nyugdíjasnak, sõt az eddigi rokkantnyugdíj-jogosultságuk nem fog beleszámítani a majdani öregségi nyugdíjukba. Ezt erõsítette meg a miniszter úr egy írásbeli kérdésünkre adott válaszában is, idézem: "A rehabilitációra nem javasolható személyek rokkantsági ellátásra lesznek jogosultak, amely akár élethosszig folyósítható részükre." Tehát nem fognak nyugdíjat kapni.

Korábban, 2011 végéig lehetõség volt arra, hogy a korhatár betöltése elõtt rokkantsági nyugdíjban eltöltött éveket figyelembe vegyék a nyugdíjjogosultság megállapításánál. Ez például az elõrehozott nyugdíjazásnál jelentett lehetõséget.

Az önök nagy átalakítása után azok, akik eddig hosszú évek óta rokkantsági nyugdíjban részesültek és így érték volna el a nyugdíjkorhatárt, az idei évtõl elvesztették ezt a lehetõséget, így sem nyugdíjasok, sem rokkantnyugdíjasok nem lehetnek. Azok, akik korábban rokkantnyugdíjasok voltak, tavaly év végéig nyugdíjas státusban voltak, így megkapták a nyugdíjaskedvezményeket is, mint például az utazási kedvezmény vagy a kedvezményes adózás.

Mindez fõként azok esetében jelent problémát, akik fiatalon, régóta megrokkantak. Hiába mondják, hogy a rokkantellátás mellett is lehet szolgálati idõt szerezni munkával, ez nem tûnik nagyon életszerûnek a jelenlegi munkaerõ-piaci helyzetet tekintve. Hogyan gyûjthetne magának szolgálati idõt például egy 55 éves rokkant ember, amikor az egészséges munkavállaló sem kell senkinek ebben az életkorban? Ráadásul van egy keresetkorlát is a rokkantellátás melletti munkavégzés esetén, miközben a korbetöltött nyugdíj mellett nincsen ilyen korlátozás.

Többen már végzetes lépésre szánták el magukat elkeseredettségükben: egy 55 éves asszony kivetette magát az ablakon, amiért folyamatosan elutasították a rokkantnyugdíj iránti kérelmét. Öngyilkos lett egy negyed tüdõvel, csípõprotézissel élõ kõmûves, akinek egy év alatt hétszer tört el a csontja, a bizottság mégis rehabilitálhatónak ítélte. Úgy gondoljuk, senki nem akarhatja, hogy ilyen vagy ehhez hasonló tragédiákba torkolljanak a kormány intézkedései. Ezek az emberek dolgozókként a munkába rokkantak bele; most még az egyetlen szalmaszálat is elveszik tõlük, hogy biztonságban élhessék le nyugdíjas éveiket.

Mindezek miatt kérdezem államtitkár úrtól: egyetért-e ön személy szerint azzal, hogy a rokkantsági ellátáson lévõ emberek nem lehetnek sohasem nyugdíjasok, és hogy azok sem számíthatnak rendes öregségi nyugdíjra, akik tavaly év végéig rokkantnyugdíjasok voltak?

Egyetért-e ön személy szerint azzal, hogy ezek az emberek sosem fognak tudni élni semmilyen, egyébként a korbetöltött nyugdíjasoknak most járó kedvezménnyel?

Várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiból.)

HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erõforrások Minisztériumának államtitkára:
Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször röviden és világosan válaszolok a feltett kérdésére: mindazok a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban részesülõk kérhetik majd nyugellátásuk megállapítását, akik megszerzik a nyugellátáshoz szükséges szolgálati idõt, azaz a rokkantak is lehetnek nyugdíjasok.

Arra is felhívom a figyelmét, hogy a rokkantsági nyugdíjban töltött idõ 2012. január 1-jét megelõzõen sem minõsült szolgálati idõnek, ugyanis a társadalombiztosítási nyugellátásra jogosító szolgálati idõt járulékfizetéssel kell megalapozni, viszont a rokkantsági nyugdíj összegébõl nyugdíjjárulékot nem lehetett levonni. Ugyanakkor a rehabilitációs ellátás, mivel az érintett fizet nyugdíjjárulékot, már szolgálati idõnek minõsül.

Tisztelt Képviselõ Úr! Úgy tûnik, hogy ön interpellációjának benyújtása elõtt elfelejtett tájékozódni arról, hogy mi a szocialista frakció többségének véleménye a nyugdíjrendszer átalakításáról. Gondolom, önt is érdekli, hogy mit gondol Veres János, az ön jelenlegi frakciótársa, a korábbi szocialista pénzügyminiszter a rokkantnyugdíjrendszerrõl. 2009 márciusában itt az Országgyûlésben az alábbiakat mondta, idézem: "Nem kerülhetõk meg ezek a bizonyos strukturális átalakítások, azaz hozzá kell nyúlni mindazokhoz a területekhez, amit ön felsorolt: a nyugdíjrendszert illetõen, a rokkant-nyugdíjrendszert illetõen, a munkanélküli-ellátást illetõen." (Gúr Nándor közbeszól.)

Tisztelt Képviselõ Úr! A legtöbb jelenlegi szocialista frakciótag vastapssal köszönte meg Gyurcsány Ferencnek itt a következõ szavakat. "Ha van botrány, akkor az, hogy ma minden harmadik nyugdíjas rokkantnyugdíjas, és ez utóbbiak közül minden második még aktív korban van, akár dolgozhatna is, akár a munka adhatna értelmet életének." Képviselõ úr, csodálkozom, hogy ön nem ért egyet a szocialista frakció tagjaival, akik Gyurcsánynak tapsoltak.

Az egészségkárosodott személyek ellátórendszerének átalakítása szükségszerû lépés volt, mivel a korábbi megoldás nem a munkába való visszatérést, hanem a segélyezést támogatta. Az új, egységes, átlátható ellátórendszer célja, hogy az egyén lehetõségeire alapozva segítsen a munkaerõpiacra való visszatérésben. (Gúr Nándor közbeszól.) Mint azt ön is tudja, az érintettek a felülvizsgálatukig változatlan összegben kapják korábbi ellátásukat.

Tisztelt Képviselõ Úr! Ön abban is téved, hogy az adózási kedvezménnyel nem tudnak élni a korábban rokkantsági nyugdíjban részesülõ vállalkozók. Tájékoztatom, hogy azok a vállalkozók, akik 2012. január 1-jétõl megváltozott munkaképességû személyek ellátásaiban részesülnek, azok a szociális hozzájárulási adó megfizetési kötelezettsége alól a minimálbér kétszereséig mentesülnek.

Ön azzal sincs láthatóan tisztában, hogy kinek jár az utazási kedvezmény. Ezért fontos elmondani azt is, hogy számos kedvezmény nem a nyugdíjas státushoz, hanem az egyén életkorához kapcsolódik. Így például 65 év felettiek ingyenes utazása nem csak a nyugellátásban részesülõknek jár, nem csak rájuk terjed ki.

Végezetül megismételném, képviselõ úr, hogy mindazok a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban részesülõ személyek, akik megszerzik a nyugellátáshoz szükséges szolgálati idõt, kérhetik majd nyugellátásuk megállapítását. (Gúr Nándor: Ezt meséld el az embereknek!)

Kérem, fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)


TÓTH CSABA (MSZP):
Köszönöm, elnök úr. Államtitkár úr, ez egy szánalmas, semmitmondó válasz volt, ezt nem lehet elfogadni. (Szórványos taps és közbeszólás az MSZP soraiból: Bravó!)

Válaszából egyvalami derül csak ki számomra, hogy önt nem érdekli ezeknek az embereknek a sorsa. Mert, ha érdekelné ezeknek az embereknek a sorsa, ott lett volna három héttel ezelõtt a tüntetésükön. Ha érdekelné ezeknek az embereknek a sorsa, átvette a petíciójukat. Ha ott lett volna ezen a tüntetésen, akkor láthatta volna, hogy ezek az emberek mennyire el vannak keseredve.

S miután nem volt ott, államtitkár úr, nem hallotta a véleményüket, ezért szeretném az egyik felszólaló néhány mondatát önnek felolvasni. "Nem csak fegyverekkel lehet egy népet, társadalmi csoportokat vagy tömegeket kiirtani, meggyilkolni. Lehet azt úgy is csinálni, hogy a tisztelt képviselõ urak a parlamentben megnyomják a szavazógombokat. Tisztelt Képviselõ Urak! Miniszterek! Ha már ennyire meg akarnak szabadulni ettõl a társadalmi csoporttól, akik a kegyetlen munkába és az ország építésébe belerokkantak, ha ez a tervük velünk, a lassú kínhalál, akkor kérem, pusztán emberségbõl lövessenek inkább minket a Dunába, gyorsabb és szenvedésmentesebb (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) a halál. Maguk ezt is megtehetik a kérharmadukkal." (Felzúdulás, közbekiáltások a kormánypártok soraiból: Na! Na!)

Válaszát nem fogadom el. (Taps az MSZP soraiban.)"

az OGY az interpellációs választ elfogadta: 213 igen, 93 nem, 0 tartózkodás mellett.

Forrás

Érdekelne a név szerinti kiosztás. Persze tudom, de akkor is.


  2012-06-16
  ~~DISCUSSION~~
országgyûlés rokiság talema

orszaggyules_200_ulesnap

Szolidaritás vitaindítójaKét évnyi feketeleves / II.