Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Mit jelent nekem? (Kontroll; 2003.; r.: Antal Nimród)


  

Nézd meg! A zenéje meg totál elszállt cucc, úgy ahogy van...:))

Kontroll


Színes magyar film, 2003

Fõszereplõk: Csányi Sándor, Pindroch Csaba, Badár Sándor, Kovács Lajos, Kulka János, Cserhalmi György, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Nagy Zsolt, Szabó Gyõzõ, Balla Eszter Eszenyi Enikõ
Rendezte: Antal Nimród
100 perc

Budapest Film
Megvásárolható: 2004. 09. 01.

szereplõk:
Csányi Sándor ... Bulcsú
Mucsi Zoltán ... Professzor
Pindroch Csaba ... Muki
Badár Sándor ... Lecsó
Nagy Zsolt ... Tibi
Mátyási Bence ... Gyalogkakukk
Szabó Gyõzõ ... Árnyék
Balla Eszter ... Szofi
Nádasi László ... Laci
Scherer Péter ... Fõnök
Kovács Lajos ... Béla
Horváth Károly ... Tamás
Cserhalmi György ... Öltönyös
Kulka János ... Feri
Bicskei Kis László ... Doki
László Zsolt ... K
Mihályfi Balázs ... Gonzó
Tóth József ... Róbert
Eszenyi Enikõ ... Spicces nõ
Derzsi János ... Utolsó utas
Lázár Balázs ... Nagydarab krapek
Völgyi Melinda ... Nagymellû nõ

fényképezte:
Pados Gyula

vágó:
Király István
látvány:
Hujber Balázs
jelmez:
Breckl János
zene:
Neo
producer:
Hutlassa Tamás
Antal Nimród

Ki ne érezte volna már úgy egy adott pillanatban, rövid vagy hosszabb élete során, hogy ki kell lépnie megszokott környezetébõl. El kell bújnia a világ elõl. Menekülni a múlt elõl, saját maga elõl és a jelenbõl egyaránt. „Eltûnni a föld színérõl”. Bulcsú (Csányi Sándor) életében is elérkezett ez a pillanat…
A film a mese és a valóság speciális keveréke.
Történet egy furcsa fiatalemberrõl, Bulcsúról, az ellenõr társakról egy rivális ellenõr csapatról, és mindarról, ami körülöttük van.
Az utazók és a jegyellenõrök - jól ismert - drámai, de legtöbbször komikus viszonyáról.
Egy kegyetlen gyilkológéprõl, aki utasokat lök a metró elé és a metróvezetõség embereirõl, akik számára csak egyetlen fontos szempont létezik az utasok metróba vetett hite.

Egy idõrõl-idõre feltûnõ különös alakról, a Gyalogkakukkról akinek kedvenc szórakozása, hogy magára haragítja az ellenõröket, hogy azok heves izgalmak közepette üldözni kezdjék a folyosókon, a peronokon, a mozgólépcsõn és a sínek között.
Béláról, a bukott mozdonyvezetõrõl (Kovács Lajos), aki most „csak” metrókocsi vezetõ.
Szofiról (Balla Eszter), - Béla lányáról, akinek kedvenc idõtöltése, hogy naphosszat metrózik.

INFÓ


A film Antal Nimród elsõ játékfilmje. Korábban sikeres kisjátékfilmeket, videoklipeket, reklámfilmeket készített. Pados Gyula több külföldi játék és televíziós film operatõre, számos hazai és nemzetközi szakmai díjak birtokosa.. A film producere Hutlassa Tamás, az elmúlt idõszak egyik legsikeresebb magyar mozifilmjének (A miniszter félrelép) magyarországi producere.

Az öt ellenõr

Muki régi álmát, hogy rendõr legyen, a harmadik elbukott vizsga után adta fel, majd elsõre felvették az ellenõrök közé. Azóta itt dolgozik.
Lecsónak ez már az ötödik munkahelye, elbocsátásainak oka minden esetben igénytelen higiénés megjelenése volt. Ezen a munkahelyén még nem érkezett panasz.
Professzor már több mint harminc éve a társaságnál dolgozik. Szakmai könyve, a Szabályzat és etika minden kezdõ ellenõr kötelezõ olvasmánya.

Tibinek ez az elsõ munkahelye. Szülei szerették volna, ha átveszi a családi hentesboltot, de mivel nem bírja a nyers hús és a vér látványát örömmel jelentkezett erre a munkára.
Bulcsú egy éve dolgozik lent, és pár hónapja nevezték ki csapatvezetõnek. Nem ellenkezett.

A fõnökség


Kisfõnök szeretett volna ellenõrként bekerülni a vállalathoz, de a pszichológiai vizsgálaton neurotikus magatartása miatt még rásegítéssel sem ment át.
Gyanakvó fél az ellenõröktõl de a nagyfõnöktõl is, akirõl köztudott hogyan söpörte ki pozíciójából az elõzõ vezetõt. Nagyfõnök több éve van a cégnél, de még soha nem látták a segédje nélkül megjelenni.

Béla és Szofi
Béla egész éltében rajongott a vonatokért. Mozdonyvezetõként élte boldog életét, de egy rejtélyes baleset miatt el kellett hagynia szeretett munkahelyét.
Legféltettebb kincse lánya Szofi, aki Béla legnagyobb örömére egy vonaton született, amikor húsz évvel ezelõtt volt feleségével hazafelé utaztak a Fekete - tengertõl, Szófián át.

Gyalogkakukk
Alapító tagja az Utazók Felszabadítása Társaságnak. Már több, mint száz ellenõrt lefújt, Mukit pedig legalább háromszor.

Kripli
Több generációs ellenõr családból származik, apja és nagyapja is a társaságnál dolgozott. Sínezésben bajnok, tizenkét gyõzelem után azonban a tizenharmadikat elvesztette.

Gonzó és csapata
A leghatékonyabb ellenõrcsapat a metróban. A fõnökség kedvence Gonzó, aki sajátos kritériumok alapján válogatta össze társait.
A bevételek nagysága miatt a fõnökség szemet huny erõszakos módszereik felett, mellyel a büntetés megfizetésére kényszerítik az utasokat. A "Gonzó csapat" sokszor a kollégákat is megverte, Mukit például háromszor.

Antal Nimród rendezõ:
- Van egy szakma, amit mindenki utál. Az ellenõröket mindenki utálja, és érdekes témának tartottam, milyenek lehetnek ezek az emberek valóban. Az ellenõr, mint foglalkozás, az annyira magyar dolog. Ahogy kinéznek, és ahogy a karszalaggal felszálltak annak idején, és ilyen kis terrorcsapatként mûködtek... Két szakma volt, amit nem ismertem Amerikában, ami számomra teljesen újdonság volt, amikor Magyarországra jöttem: a vécés néni és az ellenõr. És valljuk be, a kettõ közül az ellenõr az izgalmasabb filmtéma... A másik meg a budapesti metró. Ha egy külföldi elõször lemegy oda, mintha egy Tarkovszkij-filmbe csöppenne: tiszta Solaris. A metró elképesztõ helyszín, hihetetlenül néz ki az egész ahogy van, már a peronok is iszonyú izgalmasak, és belegondoltam, milyen lehet a kulisszák mögött, az alagutak, a csövek... Misztikus az egész, mindenféle pletykák terjednek róla, például hogy van egy Kádár-alagút meg egyebek... Ez utóbbiról egyébként a mai napig nem tudom az igazságot.

(A cikk forrása)

(Antal Nimróddal egy lényegi beszélgetés, már úgy értem, lényegi, amennyiben neked is az a lényeg, ami nekem: íme)

--------------------------------------------

Ja! És hogy mit jelent nekem?

"Amikor már évek óta úgy kelsz föl, hogy minden áldott nap, minden csatát meg kell nyerned, mindig be kell bizonyítanod, hogy te vagy a legjobb. Nagyon elkezdtem félni, hogy mi van, ha nem én vagyok a legjobb? Nem akartam félni!" /Bulcsú/

Hát, nekem ezt.


  2006-04-04
  ~~DISCUSSION~~
film kontroll talema

mit_jelent_nekem_kontroll_2003_r_antal_nimrod

Tegnap a TescobanAdok-kapok