Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Kertész Imre elvett Nobel-díja


  

Oké, én errõl lemaradtam. Egyrészt nem követem figyelemmel a Svéd Királyi Tudományos Akadémia munkáját, másrészt Tundi blogját sem, ahol bizony ez a hír itt a parkomban megjelent. Úgyhogy nekem ez tökéletesen új volt, mikor tegnap nyugis öregnénis –na, jó, Ildike a barátnõm nem, csak én vagyok öregnéni- kávézásunk alatt Õ rákérdezett erre, miszerint igaz-e, hogy visszavonták Kertész Imre Nobel-díját, melyet 2002-ben a Sorstalanság címû regényéért ítéltek neki oda. Hisz gondolta, majd én ezt tudom. (Pedig ismer, és mégis ezt hitte, ki érti ezt!!?)

Nem tudtam. Olyannyira nem, hogy még este utánanéztem s azóta is úgy maradtam… vagyis csak nézek… utána… mert nem tudom eldönteni, hogy egyáltalán igaz-e a hír, s ha az, akkor vajh miért nem jelent ez meg a médiában –már a hivatalos, ebbõl élõ mondjuk televíziós csatornákon át a hírekben miért nem szerepelt-, s továbbmegyek, ha igaz, s az hagyján, hogy nem jelent meg (vagyis dehogy hagyján, de ha lúd legyen kövér, vagy mi a frászkarika), szóval, amennyiben igaz ez, újabb kérdés, valós-e Kertész Imre válasza, melyben közli, hogy õ biza nem magyar, és nem érdekli a visszavonás sem, a pénzt meg az esze ágában sincs visszafizetni. (Tundinél is meg itt is, meg még jó pár helyen megtalálható az ominózus levél.)
A Nobel-díjról, hogy mire is és hogyan ítélik oda azt. Valamint a Nobel-díj hivatalos honlapja, ahol én kerestem, de nem találtam erre utalást, bár az angol tudásom nem is nevezhetõ tudásnak, annyit mégis látok, hogy stabilan a díjazottak között van a felsorolásban. Ha valaki érti is amit olvas –nem úgy mint én- az kérem, ne habozzon és homályosítson már fel, mert ez engem nem hagy békén!

- Közbevetnék egy érdekességet: az Ig Nobel-díj. Elképesztõ. A 2009-es díjazottak közül a legjobban tetszik ez:

„Orvostudomány  Donald L. Unger    Az ujjak ízületgyulladásának lehetséges okait vizsgálva több mint 60 éven át naponta szorgalmasan ropogtatta bal kezének ujjperceit, miközben a jobb kezét békén hagyta.” 
S itt az összes hasonló.

De most vissza az eredeti kérdésemhez.
S most én nem megyek bele a regény méltatásába. Itt nem arról van szó, hogy nekem tetszett-e vagy sem, sõt, arról sem, hogy az abból készült film jó-e vagy sem, hanem arról, hogy igaz-e a hír, miszerint visszavették Kertész Imre irodalmi Nobel-díját.


  2010-08-08
  ~~DISCUSSION~~
elhallgatás kertész imre magyar nobel díj talema tundi tündi

kertesz_imre_elvett_nobeldija

ZeneholnapMantra