Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Borotvák – Occam, Hanlon és persze Talema borotvája

~~Évekkel ezelõtt írtam, de most beugrott egy kenyai ügy kapcsán. A benne lévõ, elsõ padomra való utalásokat benne hagytam, mintegy mementóul.

--- Mint tudjuk, a legegyszerûbb magyarázat a legvalószínûbben helyes. Ez így, bikkfanyelven megfogalmazva az Occam borotvája elv.

/William Ockham innen, ni/

Pontosabban kifejtve pedig emígyen szól:

Occam borotvája

"Gyakran hallani Occam borotvájáról.

Mi ez voltaképpen?"

William of Ockham (latinos írásmóddal Occam, angol skolasztikus, 1285?-1347?) fogalmazta meg azt az alapelvet, amit Occam borotvája néven ismerünk. Eredeti formájában így hangzik: "Pluralitas non est ponenda sine necessitate", vagyis (kb.) "Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat". Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt.

Újabban, amikor Occam borotvájáról beszélünk, gyakran általánosabb formában fejezzük ki azt, pl.: "Mindig a legegyszerûbb megoldást kell választani."

Az ateista gondolkodásban Occam borotvájának a következõ a szerepe. A körülöttünk lévõ világra két lehetséges magyarázatot adhatunk:

Van egy hihetetlenül bonyolult és szövevényes Világegyetem, s ez természetes folyamatok eredményeképpen jött létre.

Van egy hihetetlenül bonyolult és szövevényes Világegyetem, és van még egy Isten is, aki/ami a Világegyetemet teremtette. Ez az Isten nyilván nullánál nagyobb komplexitású.

Mivel mindkét magyarázat összeegyeztethetõ a tényekkel, Occam borotvája azt sugallja, hogy a kettõ közül az egyszerûbbet kell elfogadnunk - az elsõt. Sajnos egyesek azt mondják, hogy van egy harmadik, még egyszerûbb megoldás:

Nincsen hihetetlenül bonyolult, végtelenül szövevényes Világegyetem. Csak képzeljük, hogy van.

Ez a harmadik lehetõség logikailag szolipszizmushoz vezet, amit sokan elfogadhatatlannak tartanak. "Személyes tapasztalatból, imákból tudom, hogy Isten létezik!"

Ahány istenhívõnek van személyes bizonyítéka az általuk imádott lény létezésére, ugyanannyi ateistának van személyes bizonyítéka, hogy ilyen lény nem létezik. A bizonyítékok jellege egyénenként változó.

Továbbá - anélkül hogy kapásból el akarnánk vetni a bizonyítékodat -, sok ember állított már mindenféle valószínûtlen dolgot - pl. hogy ufólények elvitték õket, meglátogatta õket Elvis Presley szelleme, stb.

"Mindenki imád valamit"

"Mindenki imád valamit, legyen az pénz, hatalom vagy Isten..."”

Ha ez igaz, akkor mindenki politeista. Az istenhívõk legalább annyira törõdnek ezekkel a dolgokkal, mint az ateisták. Ha az ateisták érzései pl. a családjuk iránt imádatnak nevezhetõk, akkor ugyanezt elmondhatjuk a teisták érzéseirõl is.

Valamit minden másnál fontosabbnak tartani még nem jelent imádatot, a szó semmiféle értelmében.

"Az ateisták a Sátánnal szövetkeznek!"

Az ateisták nem hisznek semmiféle természetfeletti, istenszerû lényben. A Sátánt minden szempontból éppannyira mitologikus, nem létezõ alaknak tekintik, mint Istent.<

Cikk innen.

Ockham borotvája ennél szárazabb, egyszerûbb kifejtésben itt olvasható. S ebbõl adódik Hanlon borotvája, mely így foglalható össze: „Sose tulajdonítsd rosszindulatnak azt, amire az ostobaság is elégséges magyarázat.”/Megjegyzem, nekem szimpatikusabb Napóleonnak tulajdonítani ezt, mint a másik lehetõség, de ha az az igaz, akkor sem veszik el a lényeg./

Mindezek ismeretében már tovább lehet lépni, hogy magáévá tegye a tudásra szomjas köz az új fogalmat, mely nem más, mint Talema borotvája.
  Tehát Talema borotvája:
  "A legegyenesebb utat a pillanatnyi komfortérzéshez minden szinten igazolja, hogy annál hosszabb utat nem biztos, hogy képes lehet befutni..."

Érthetõ? Nekem az. A fogalom megalkotója Péter, aki kicsit néha Fura, de mindig nagyon okos és talán épp emiatt az összeállítás miatt nekem nagyon fontos barátom.

.....................................................

Kis kiegészítés. Eredet Eter' #7, biztatás Kalas #22 komment, s eredmény: gugli.
  Íme:

Morgan, Conwy Lloyd
  1852-1936
  Bírálta Romanest.
  Kísérleti és összehasonlító munkákat sürgetett.
  Az interpretáció szabálya:
  Nem szabad egy viselkedést magasabb rendû
  mûködés eredményének tekinteni, ha egyszerûbb
  módon is meg tudjuk magyarázni.
  Ochram pengéje, Morgan kánonja, parszimónia

2013-12-27
  ~~DISCUSSION~~

buta egyszerû isten kapaszkodó parszimónia talema

borotvak_occam_hanlon_es_persze_talema_borotvaja

Pirolizáló üzem - a pénz a VEZÉRelv?Felülvizsga unásig