Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Borítok

Mármint könyveket, borítóval. A könyvtárban jelenleg huszonhat könyv van, abból már csak egynek, Az égig érő bablevesnek nincsen borítója. Mert képtelen vagyok kitalálni, hogy mi legyen rajta. Egyébként viszont amióta a Lauma publikálásával elkezdtem a könyveimet tördelt PDF-ekben kiadni, azóta mindegyiknek csinálok „igazi” borítót. A „nem igazi” borítókat valaha régen a Moly számára készítettem, először egyszínű téglalapok voltak, rajtuk a nevemmel meg a könyv címével, aztán egy bőrszerű textúra került a téglalapok helyére. De hát ezek ugye nem szépek.
  A Lauma megjelenése óta huszonhárom hónap telt el, tehát majdnem pontosan havonta készítettem egy címlapot. Többféle technikával. A leggyakrabban fényképeket használtam – gondosan ügyelve, hogy szabad felhasználásúként legyenek feltüntetve –, általában tájképeket, egy-két alkalommal számítógépeket, legóemberkét, a TV–BASIC számára képernyőfotókat a tévésorozatból. Máskor rajzoltam: az Ami a vesédet nyomja szabadkézi gyerekrajzot kapott, a Ninda és a Szivárvány számára pedig külön programot írtam a címlap elkészítésére (pontosabban a Ninda csillagját rajzolta program, a háttérben a csillagos világűr pedig fénykép) – és ma megcsináltam a Cinikus politikai szótár címlapját is ezzel az eljárással, egy kis program rajzolta meg a színes kockás hátteret. Rajzolt címlapja van a Hankának is, csak azt nem én rajzoltam, hanem Dedinszky Vivi még a 2017-es papírkiadás számára.
  Az Amina viszont fotorealisztikus festményt kapott a címlapjára – már a szememre vetették, hogy ezt mesterséges intelligencia készítette, ez a kislány nem is létezik, pedig bizony de, ez a kislány létezik. Hozzá kézírásos feliratok pályázat útján.
  Ez engem szórakoztat, szeretem csinálni. Új technikákkal is fogok kísérletezni.

»»»»»»

 Amina

Tehát július 6-án elkezdtem új regényemet, az Aminát. Némileg másképpen, mint korábban, több mindent is újítottam.
  Egyrészt az ideológiai forgatókönyv mellett egy tartalmi összefoglalót is adtam egy cikkben, ami elmondja, hogy a történet egyéves érlelése után azzal kezdtem, hogy megfestettem Amina portréját.

amina.jpg

Ezt a képet kitettem a Facebookra, és kaptam két leírást arról, hogy milyennek gondolják. Nincs kizárva, hogy ezek egy-két eleme be is kerül a könyvbe.
  Aztán elkezdtem a könyvet, és még az előtte való nap hirdettem egy pályázatot is, gyerekeknek: arra kértem őket, írják le kézzel az én nevemet és Amináét, és az rákerül a borítóra. Ketten jelentkeztek, és végül úgy lett, hogy az én nevem a tizenhárom éves Balla Regina írásával áll a borítón, Amináé pedig a tízéves Dobrovocki Anna Laráéval, így:

Nekem tetszik. Szóval elkezdtem a könyvet, és megint csak eltértem a szokásaimtól: nem tartom titokban, hanem ezen az oldalon folyamatosan közzéteszem, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy akár észrevételek is érkezhetnek vele kapcsolatban. Eddig egy jött, az, hogy nem kellene Aminának kocsmai kötőszavakat használnia. Erre válaszul a következőt írtam az imént a Facebookra:

De akkor most már fölfedem a tervemet az Aminával a nyalvánosság előtt. Rengeteg sok pénzt fogok vele kerösni. Két okból.
  Először is, azért már a kurva életbe, amint láttátok, Amina kocsmai kötőszavakat is használ, akárcsak a körülötte levők. Mert ő ebben a közegben él, basszátok meg. Egy külvárosi lakótelepen, ahol mindenütt lepukkant szivarok veszik körül, napirenden van a bűnözés, és szöröncse, ha nem az ő rovására, netán részvételével. Baszki.
  Ez az egyik. A másik az, hogy a könyvben lesznek BBBBBBBBBBBBuziak is. Azt nem merem megígérni, hogy lesz benne valaki, aki leszopja a plébános urat, bár igény az lenne rá.
  Szóval ha elkészül, akkor elküldöm a Dúró Dórának, hogy dúrja le, és megvan az ingyenreklám, viszik majd, mint a cukrot.

»»»»»»

 Dohánybolt

Találkoztam máma a dohámbót előtt három mikro-XX orgonasípok, várták aput, aki kihozott nekik valami innivalót, visszamönt, bent intézködött, vásárolt, odabe volt vagy öt percet. Sőt többet, mert énelőttem már ott voltak, és amikor eljöttem, még ott voltak.
  Én értem, hogy nem szabad nekik bémönni, mert meghümmeszti őket a brüsszel. Csak arra gondoltam, hogy aki ezt kitalálta, annak mindenképpen szükséges lenne análisan koitálni lóval. Úgy megtippeltem, hogy egy ilyen minihumán nyom mondjuk tizenkét kilót, ezt egy gyors járású embör csak fölkapi, autóba belöki, kolléga indít, és már messze járnak, mire apu kihippad az ajtón. Ez egy. Kettő. A dohámbótnak van egy teteje neki, ott fölül. Lehet, hogy nem a Sixtus-kápolna, de árnyékot ád. Aki úgy gondolja, hogy a gyerek ácsingózzon ott a harmincöt fokos enyhe mikrosütőben, az gondoljon még egyszer, de valami mást.
  Ui. Vagy a mínusz harmincötben, fél év múlva.

2. Mi történik akkor, ha a fogyasztó a felszólítás ellenére mégis bent marad az üzletben? Ez esetben törvényi tilalom került meghatározásra a vállalkozásra nézve: sem dohányterméket, sem pedig a Dohtv. alapján a dohányboltban forgalmazható egyéb terméket nem adhat el, míg a fogyasztó bent van az üzletben – azaz nem szolgálhatja ki még az arra jogosult másik, 18 éven felüli vásárlót sem. A dohányboltban forgalmazható egyéb terméknek minősül például a Dohtv. 3. § 8. pontja alapján a sorsolásos játék és fogadás bonyolításával kapcsolatos termék (sorsjegy), szeszes ital, energiaital, ásványvíz és üdítőital, jégkrém és fagylalt, újság és egyéb folyóirat.

Baszd meg, apám. Kitörik a jégeső, dinnyényi jégek zuhognak, család három gyerekkel bemenekül dohánybolt, bent harminc vevő karba tett kézzel áll négy óra hosszat, mert Lujzika csak hároméves, és akkor a hetvenéves Vanyerák Ödön főpilóta nem öhet egy fagylajtot, mert ott van Lujzika és rákerült a törvényi tilalom a meghatározásra. Ezeket egyből így gyártják, ekkora barmoknak futószalagon?

3. Végül a dohánytermék-kiskereskedőnek abban az esetben is meg kell tagadnia a nagykorú fogyasztó kiszolgálását, ha fennáll annak a gyanúja, hogy azt 18 éven aluli fogyasztó részére kívánja megvásárolni.

Akkor a törvény most megszegült! Mert a milkséket meg a gyümilét a három mikro-XX kapta, akik nincsenek tizennyolc még összeadva se. Ide az van írva, hogy kiszolgálását. Az nem van írva, hogy milyen áruval való kiszolgálását, és az előző bekezdés alapján kábé minden árucikkre érvényes, ha benne vannak a dohányboltban értékesítésileg.

»»»»»»

 Rezsinövesztés

Ezért mondom mindig, hogy halál fölösleg azzal szarozni, hogy most majd jön egy Rátermett Felelős Vezető, aki bölcs intézkedéseivel odahat, hogy felvirágzik a nemzet jövője és sudárak leszünk és csillogó szeműek. És ha igen, akkor mi van? Négy évig tartana nagyon maximum, aztán jön egy kalandor faszi, a koszvadt jelképeket lobogtatva, hogy rászavazzanak, aztán elkezdi lerabolni az országot, és amíg a kezét mozdítani bírja, addig nem hagyja abba.

Figyelmeztetés. Minden hozzászóló, aki védelmébe veszi a Narancsillatú Führert, e tettével vállalja, hogy kifizeti egyhavi rezsimet. Ha már én tartom el a narancsos rezsimet.

»»»»»»

 Ab ovo – poetica classicalistica

ecce fehér, porhanyó substantia szórdonan aláhullását observálvást
az almáriomból, mely előtt állék két tojások megfőttét várvást
az almáriomot kinyitvást
szólék: „basqui, ecce cukroszacskó iucas”

»»»»»»

 

↞korábbi cikkek | újabb cikkek↠

A blog mérete: 2012 cikk, 9 352 726 betű, 1 882 402 szó