Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Világok karca megint

Annyit beszéltünk már apokaliptikus izékről, hát megnéztem ezt megint, hátha azóta. De nem. Az egész filmben egy jó pillanat van, amikor a kikötőben Fanning megszimatolja, hogy jön a támadás, de egyébként egész idő alatt nem csinál semmit, csak halálra van rémülve, amit mondjuk legalább jól csinál.
  Igen, persze Spielbergnek fontos volt az is, hogy csináljon még egy filmet a holokausztról, de szerintem az amerikai közönség nagy része ezt nem igazán vette le, pedig minden megvan, az ember fölé magasodó szép szál büszke náci (százméteres), a bujkálás a pincében, és persze a totális fizikai megsemmisítés gépesített berendezésekkel. De a végén mi győzünk.
  És most nagyon undi leszek. Színésznek lenni nem annyi, hogy eljátszunk egy szerepet, átvesszük a gázsiutalványt, kezet rázunk a stábbal és megyünk a következő forgatásra. A színészt – ismert, hírneves színészt – a szerepei mint embert is minősítik. Ez néha tragikomikus, mint amikor William Athertonba lépten-nyomon belekötöttek, mert egy utolsó szemét gazember – figyelmen kívül hagyva, hogy teljesen ésszerűen és hivatását teljesítve kapcsoltatta ki a szellemirtókkal azokat a gyanús és veszedelmes berendezéseket. Néha rémisztő, mint amikor a Harry Potter főszereplői fenyegetéseknek is beillő küldeményeket kapnak postán. És persze mindig helytelen, mert a színész az színész, a szerep pedig szerep, és az utókor pontosan tudja, hogy a forgatási szünetekben a filmgyár büféjében Tom és Jerry a legnagyobb egyetértésben iddogált.
  De akkor is társítunk egy erkölcsi valamit ahhoz a színészhez, aki eljátszik egy erkölcsi valamit tartalmazó szerepet. Úgy érezzük, hogy nem tenné, ha ő maga nem vallaná azt az erkölcsi valamit. Ray Ferriernek hívják azt az embert, aki minden megtesz, tényleg az életét kockáztatja a tízéves lányáért, és egy percre se hagyja magára (kivéve elég gyakran), de akkor is Tom Cruise arca van ott, és a bemutató után nem sokkal foganhatott meg a lánya, aki mire tízéves lett, már évek óta talán nem is látta az apját. Azt hiszem, legalább ketten vagyunk, a gyerek meg én, akiket nem érdekel, hogy a válást Katie Holmes kezdeményezte, sem pedig hogy miért, egy házasság tönkremenéséhez két ember kell, hogy kinek milyen szerepe volt ebben, az a gyerekeket nem szokta érdekelni, hát nem érdekel engem se.

»»»»»»