Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Tiltsuk be az amerikai zászlót

Olvasgatom az Index egyik vitáját, és elgondolkodom a hozzászólásokon.
  Felmerült a kérdés, hogy az Árpád-sáv nyilaskereszt nélkül is holocaustszimbólum-e, vagy csak azzal, a vehemens hozzászólók mindenféle irányba cincálják-forgatják a különféle jelképeket, meredek kijelentéseket tesznek (egyikük azt mondja: „Az Árpád-sávos zászló legitim jelkép, mivel […] több, mint ezeréves múltra tekint vissza” – vagyis minden legitim jelkép, ami ezer évnél öregebb, így például a horogkereszt is), megszámolják a sávokat és jelzik, hogy az USA zászlajában is pirosak meg fehérek vannak, említik Imre királyt, aki Aragóniából hozta a sávokat, szóval az égvilágon mindennel foglalkoznak, ami fontostalan. Fontos dolgokkal még véletlenül se.

Pedig fontos dolog lenne kimondani egyfajta általános szabályként, hogy a jelkép régebbi tartalma nem írhatja felül az újabbat – éppen fordítva. Ha ezt nem mondjuk ki, akkor nyugodtan masírozhatok az utcán teljes náci szerelésben, minden eleméhez találhatok egy régebbi, teljesen ártatlan jelentést. A piros alapon fehér korong éppen a fordítottja a modern Japán nemzeti zászlójának, ha tehát a csíkok számának megváltoztatása ártatlanná tesz egy egyébként fasiszta zászlót, akkor mondhatom, hogy én csak fölcseréltem a japán zászló színeit; erre ráteszem Ázsia sok ezer éves termékenységi jelképét, a horogkeresztet, és megvan a „termékenységet kívánok Japánnak” jelentésű náci zászlóm. Hasonlóan át lehet értelmezni a teljes náci, sztálinista vagy bármilyen önkényuralmi szimbolikát, elővéve régebbi jelentéseket – mert minden politikai szimbólumnak van régebbi jelentése, vagy van olyan szimbólum, amihez hasonlóvá tehető –, csak elegendő fantázia kell hozzá.

Fontos dolog lenne kimondani, hogy egy jelkép mindig azt jelenti, amit a jelképet látó emberek gondolnak. Ha a taxim hátsó ablakába kiragasztok egy nagy F betűt, mindenki azt fogja hinni, hogy francia illetőségű az autó, és nyugodtan beleül az ülésre öntött fluorba – mert azt jelentette, csak nem vettem a fáradságot, hogy érthetően fejezzem ki magam. Ha Varsóban egy politikai felvonuláson ott menetelek hazám, Indonézia zászlajával, amit még odahaza vettem a boltban, akkor barátságosan vállon fognak veregetni, mert azt hiszik, hogy lengyel zászló. Ha egy autón azt olvasom, hogy Ford, és az oldalára fordítom, mert azt hiszem, hogy ezt jelenti, akkor a tulajdonos bokán fog engem rúgni.
  Ha jelképet használok, azt csak egyezményes módon célszerű tennem. Ha nem egyezményes módon teszem, akkor félreértés keletkezik, ami akár az életembe is kerülhet, ha a jelkép olyan, hogy szenvedélyes reakciókat csal ki emberekből. Számos jelképnek azonban többféle jelentése is van (lengyel zászló–indonéz zászló, az ábécé betűiről nem is beszélve, amiknek egytől egyig rengetegféle jelentése van), ezért ha úgy használok egy jelképet, hogy nem teszem egyértelművé a jelentést, akkor bekövetkezik a félreértés.
  Neonáci körökben például egyezményes jelkép a 88-as szám, ugyanis az ábécé nyolcadik betűje a H, vagyis HH = Heil Hitler. Ha most egy neonáci felvonuláson én megjelenek egy 99 feliratú táblával, akkor lehet, hogy imádattal borulnak a nyakamba a neonácik is meg az ellentüntetők is, mert előbbiek úgy értelmezik, hogy 9 = 8 + 1, vagyis „még Hitlernél is hitlerebb vagyok”, utóbbiak pedig betűnek olvassák, II = Imádom Izraelt. Holott a tábla alján az áll kisebb betűkkel, hogy „Ft/kg a fehér búzakenyér, csak ezen a héten”. Még csak arra sincs tehát szükség, hogy jelképet akarjak létrehozni – létrejön az magától, ha nem vigyázok. Tessék megnézni a Brian életét.

Fontos lenne kimondani, hogy a többjelentésű jelkép igazi jelentése az, amit a többség annak tart. Tessék a piros-fehér csíkos zászló néhány lehetséges értelmezése, amik eddig nem szerepeltek.
  1. A kék téglalaptól és a csillagoktól megfosztott amerikai zászló, jelentése: állítsuk vissza Amerikában az angol gyarmaturalmat. (A csíkok ugyanis a tizenhárom gyarmatot jelképezik, amik annak idején kikiáltották függetlenségüket.)
  2. A lengyel zászló megsokszorozása, jelentése: lengyel vendégmunkásokat akarunk!
  3. A magyar zászló az alul levő zöld nélkül, megsokszorozva, jelentése: Magyarország mezőgazdaság nélkül is sokra viszi.
  4. A zöld-fehér csíkos zászló optikai komplemense, jelentése: legyőzzük a Fradit!
  5. A koncentrikus piros-fehér körökből álló céltábla kiegyenesítése, jelentése: le a céllövészettel!
  6. Az Antwerpenhez tartozó Berchem városrész zászlaja, jelentése: berchemi diplomáciai küldöttség.
  7. A piros a vér, a fehér a hit jelképe, jelentése: hiszünk a véradás hasznosságában.
  8. Ugyanezen az alapon: vérünket hitünkért!
  9. Hasonlóképpen: hitünket vérünkért, azaz akár legszentebb meggyőződésünket is megtagadjuk, ha megmenthetjük az irhánkat.
  10. A piros a tűz, a fehér a jég jelképe, jelentése: forró és hideg váltakozása.
  11. Ugyanezen az alapon: egyenlő arányú forróság és hideg, vagyis szobahőmérséklet.
  12. Hasonlóképpen: sarkvidéki naplemente.
  Akkor mit is jelent a piros-fehér csíkos zászló valójában? Ha nem jelentjük ki mint alapelvet, hogy a jelkép azt jelenti, amit a többség lát benne, akkor ezek közül bármelyik lehet a piros-fehér csíkos zászló „valódi” jelentése.

Ezen a ponton én nem szeretném meghatározni, hogy a többség mit tart a zászló jelentésének. Szerintem azt, hogy nyilasok vagyunk és meg akarunk ölni mindenkit, de ez az én magánvéleményem, nem pedig objektív igazság. Közvélemény-kutatással kellene kideríteni.

»»»»»»