Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Tempora mutantur et gloria mundi

Az ember folyton tanul valamit. Tudja az olvasó, mi van az alábbi képen?
  
  Ez ő királyi fenségének, az asztúriai hercegnőnek a címere. A mesteralakja ruta, a nőnem kívánalmai szerint, de egyébként az asztúriai hercegek címerének jegyeit viseli, amely viszont pajzs alakú, ilyen:
  
  Ebben először is van Vörös mezőben háromtornyú Arany kastély, Coboly falazással, Azúrral azsúrozva, ami Kasztíliát képviseli. Másodjára következik Ezüst mezőben ugró Bíbor oroszlán Arany koronával, Vörös fegyverben és Arany koronával, ez León. Harmadszor Arany mezőben öt Vörös sáv: Aragón. Negyedszer Vörös mezőben kereszt, átlós kereszt és pajzs alakú kereszt Arany láncokból, középen Valódi smaragd, ez Navarra. Enté en point, Ezüst mezőben Valódi gránátalma Vörös magvakkal, két Zöld levéllel megtámasztva, ez Granada. Pajzsberakáson pedig Azúr mezőben hármas liliom Vörös bordűrrel, ez Bourbon. Mindezen fekszik egy zárt korona, aminek részletes leírását most már engedje el nekem az olvasó, mindenesetre az aranygyapjat is tartalmazza. Nem én vagyok bolond, ezeket a rengeteg nagybetűket ők így használják véres komolyan, arról nem is beszélve, hogy a színeket franciául mondják, mert így sokkal előkelőbb.
  A címer vadonatúj, ő királyi fensége ugyanis csak tavaly nyáron lett asztúriai hercegnő. Június 19-éig csak ő királyi fensége Spanyolország infánsnője volt. Aznap lépett hatályba az előző nap aláírt nyilatkozat, amelyben a nagyapja, I. János Károly lemond a trónról a fia, Fülöp, illetve ettől kezve VI. Fülöp javára. A nagypapának nem ez a teljes neve. Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, és a papát is úgy hívják, hogy Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia, tudniillik az anyukája Görögországi és Dániai Zsófia királyné, akarom mondani Szófia Margarita Viktória Frederika. Akinek a menye, vagyis az új királyné viszont egyszerűen csak Bourbon Fülöpné, azaz közrendű asszony, Letizia Ortiz Rocasolano, egy újságíró és egy ápolónő lánya, újságíró, tévés műsorvezető. A szülei elváltak, az apja később elvett egy újságírónőt. A királynénak volt két húga is, de a legkisebb lány huszonkét évesen meghalt kábítószer-túladagolásban – amikor ez történt, Letizia már a trónörökös felesége volt, ezért elég nagy sajtóvisszhangot kapott az ügy.
  De térjünk vissza a királyi pár lányára, akinek a ruta mesteralakú címere van. Felháborítóan rövid a neve. Ő királyi fensége főmagasságú Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz infánsasszony, Asztúria hercegnője, Girona hercegnője, Viana hercegnője, Montblanc hercegnője, Cervera grófnője, Balaguer úrnője. Ez az egész. Ráadásul fejemet rá, hogy külföldieknek még ennyit se mond, csak tömören közli, hogy Bourbon és Ortiz Mindenszentekhy Leonor vagyok. Spanyoloknak nem kell bemutatkoznia, mindenki ismeri, hiszen nyár óta ő a királykisasszony, azaz a feltételezett trónörökös.
  Ez nagyon fontos, hogy feltételezett. Mivelhogy lány, illetve királyul mondva infánsasszony. Ha a királynak később születik egy fia is, akkor az lesz a törvényes örökös, Leonor pedig csak feltételezett. Ahogy őfelsége Erzsébet Alexandra Mária Windsor is feltételezett trónörökös volt az apja haláláig, mert csak lány volt, és nem volt fivére, csak egy húga, Margit hercegnő. Ez egyébként elég gyakori mostanság a királyi körökben. Például ő királyi felsége Julianna Lujza Emma Mária Vilhelmina holland királynő négy gyermeket hozott a világra, de abból egy se volt fiú, ezért a legidősebb, Beatrix Vilhelmina Armgard orange-nassaui hercegnő is csak feltételezett trónörökös lehetett, amíg trónra nem lépett. Neki viszont már lett fia, ő lett a király.
  Bourbon és Ortiz Mindenszentekhy Leonor asszonynak is van húga, Bourbon és Ortiz Mindenszentekhy Sofía, nyár óta viselt címe szerint ő királyi fensége Spanyolországi Zsófia infánsnő. Neki is megvan a címere, de mivel két évvel fiatalabb, neki természetesen más címer dukál, ilyen:
  
  De visszatérve megint a nővére ő királyi fenségéhez, elfelejtettem szólni, hogy ő ráadásul koronahercegnő is. Ez majdnem ugyanaz, mint a törvényes örökös, de abból csak egy lehet, viszont a koronahercegnek a felesége is koronahercegnő. Leonor őfőmagassága a saját jogán koronahercegnő, nem a férje után, hiszen ő a királyi pár gyermeke, nem a férje. Egyébként is még hajadon. Egyszer régen, még gyerekkorában megkérdezte a szüleit, hogy miért csinál mindenki olyan sok fényképet róluk. Akkor a szülei bevallották neki, hogy a nagypapája a spanyol király (arról nincs jelentés, hogy azt is elárulták-e neki, hogy ő maga pedig Spanyolország infánsnője, vagy csak apránként adagolták a dolgot). Akkor megkérdezte: „És akkor ti mivel foglalkoztok?” A hírek szerint erre elég nehéz volt felelniük, amit meg is tudok érteni, mindenesetre Letizia mama (ne feledjük: újságírónő, tévés műsorvezető) azt felelte: „Spanyolországért, az ország fejlődéséért dolgozom.”
  Ez persze régen volt, ma már ő királyi fensége tudatosan, eltökélten készül a majdani uralkodásra, függetlenül attól, hogy akármikor kiütheti a nyeregből egy öcsike. A sajtó arról cikkez, hogy ő márpedig igenis királynő lesz, ebből következő elszántsággal és méltósággal tekint büszkén a jövőbe, ím la, tessék megnézni:
  dronning_victoria.jpg
  Hopp, nem ez az. Ez itt ő királyi felsége Alexandrina Viktória, Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságának királynője, a Hit Védelmezője, India Császárnője. Koronázási portré, festette George Hayter 1837-ben. De így kell kinéznie egy hercegnőnek, nem? Viktória feltételezett trónörökös volt, de nem volt koronahercegnő. Csak szimplán Kent hercegnője volt, mégis milyen elszántan, büszkén tekint a jövőbe, királyi díszben, koronával a fején, jogarral a kezében. Leonor őfőmagassága viszont négyszeres hercegnő és egy grófnő, pontosabban Montblancnak másféleképpen hercegnője, mint az előző háromnak, viszont ezekből a címekből következően nemcsak Spanyolországnak trónörököse ám, hanem Kasztília és León Koronájának, Aragón Koronájának, a Navarrai Királyságnak, a Katalán Hercegségnek, a Valenciai Királyságnak és a Mallorcai Királyságnak is. Mert még a szimplán hangzó „Balaguer úrnője” cím is valójában azt jelenti, hogy ő fogja örökölni a Hódító Jakab által a 13. században alapított mallorcai királyságot, amely ötszáz éven át fennállt, nevéből következően a Baleár-szigeteken. Balaguer viszont, amelynek ő királyi fensége most az úrnője, egy kisváros a szárazföldi Katalóniában, Barcelona és Zaragoza között. Hogy a mallorcai korona örökösét miért pont Balaguer urának, illetve úrnőjének hívják, ahhoz egy fél történelemkönyvet ide kellene biggyeszteni, lényeg, hogy Leonor őfőmagassága még a „Balaguer úrnője” címmel is örökölni fog egy koronát. Kasztília és León, Aragón, Navarra, Katalónia, Valencia, Mallorca, valamint egész Spanyolország. Ez hét királyság, hétfőtől vasárnapig mindennap másik koronát hordhat. Királyság, nem?
  Hát akkor elképzelhetjük, hogy ha ilyen büszke és eltökélt volt ő királyi felsége Viktória, akinek csak egyetlen koronája volt a festmény idején (Indiának majdnem negyven évvel később lett csak a császárnője), akkor milyen büszke lehet ő királyi fensége Leonor asztúriai hercegnő, hétszeres trónörökös, akinek ruta mesteralakú címere van, ím la, tessék megnézni:
  150317-1.jpg
  Ez itt ő királyi fensége Bourbon és Ortiz Mindenszentekhy Leonor koronahercegnő, most már igaziból, ámbár a kép akkor készült, amikor még nem volt koronahercegnő, csak szimpla mezei hercegnő, de pár nappal később lemondott a nagypapa. Szóval ez tavaly nyári kép. Ő királyi fensége rózsaszín nacit és rózsaszín tornacsukát hord, és szürke sálat. Lehet, hogy külföldön készült a kép, bár amilyen dilis nyaraink vannak mostanában, simán lehetett olyan nap tavaly nyáron még Spanyolországban is, amikor elkelt a sál.
  És most? Az most nem érdekes, hogy őfőmagassága még csak októberben múlt kilencéves, voltak nála fiatalabbak, akik már komplett királyok voltak, például a dédpapája, ő királyi felsége Alfonso León Ferdinando María Jaime Isidro Pascual Antonio de Borbón y Habsburgo-Lorena egyenesen XIII. Alfonznak, királynak született, mert az apja halála után jött a világra. Nem az életkor teszi az uralkodót, hanem a… a… a… a rózsaszín tornacsuka? Nem, szerintem nem. És ne tessék azt mondani, hogy Leonor ő királyi fensége még nem uralkodó, mert jelenleg is hercegnő, négyszeres, tehát négy hercegség gondja szakadt a nyakába azáltal, hogy a nagypapa felelőtlenül aláírta azt a lemondó okiratot. Meg egy grófság és Balaguer. Az Asztúriai Hercegségnek egymillió lakosa van. Gironának (ejtsd zsiróna, katalánul – spanyolul Gerona, h-val) csak százezer, Vianának négyezer, de az sem lebecsülendő, olvasóim között többen lehetnek, akiknek fele ekkora hercegség sem jutott. Montblanc sem egy hegy ám, hanem egy hétezer lakosú város Tarragonában, és ő a hercegnője, Cerverának pedig kilencezer lakosa van, de ott ő csak egy közönséges grófnő, szóval ha előkerül egy cerverai herceg, annak ő királyi fensége tiszteletteljesen kezet csókol. Természetesen ő királyi fenségének megvannak a külön címerei ezekben az összes minőségeiben, ott hordja a rózsaszín nacija zsebében, a cerverai grófnői címerét bemutatom:
  cervera.jpg
  – ámbár még nem hivatalos, de tartalmazza az aranygyapjúval körített cerverai címert (hímnemű változatban, nyilván mert még nem hivatalos), két fél szarvassal és a katalán nemzeti színekkel, rajta Leonor koronahercegnő címerét szintén hímnemű változatban (nyilván mert még nem hivatalos), ennek tetején egy ahhoz hasonló koronát, amit a hétéves kishúga ő királyi fensége kapott a rendes címerébe, és efölött van Leonor ő királyi fenségének rendes koronája kicsiben, rajta egy cicamosdást végző sárkánnyal, de még az is Aranyból van és a nyakörve a kasztíliai Azúr azsúr. És ezen az egész, több emelet magas építményen sehol nincsen a rózsaszín tornacsuka!
  Heraldikai vizsgálataim során arra jutottam, hogy nem a tornacsukát kell megváltoztatni, hanem a címereket.

2021. december 14. Ezt a cikket eredetileg közel hat évvel ezelőtt írtam, azóta sok minden megváltozott. Az asztúriai hercegek pajzs alakú címere teljesen eltűnt belőle, úgy kellett megkeresnem és visszatennem, én ugyanis felelőtlenül a Wikipédiára linkeltem – csakhogy annak megváltozott a címe, mert királyi dekrétum folytán az asztúriai címer armigerje most már ő királyi tizenhat éves felsége Leonor, merthogy ugyebár a papa őfelsége többé nem asztúriai herceg, hanem király. Nyilván az előléptetésnek köszönhetően változott meg a cerverai címer is, de ebből is visszatettem a cikk írásakor érvényeset, nemcsak mert a leírásnak az felel meg, hanem az állatvédelem szempontjai miatt is, mert a cicamosdást végző sárkányt kicserélték egy olyanra, akit Szent György éppen ledöf.

»»»»»»