Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Olvasás bosszúság nélkül

Kínai blogkönyvem olvasója valószínűleg sokat bosszankodott mostanáig. Én egyszerűen leírtam, hogy – például – , és az olvasónak meg kellett próbálnia visszaemlékezni, hogy ebben mi micsoda, mert táblácska csak egyhez volt közülük, a többihez nem. Merthogy azok ugye szerepeltek korábban, de ki mondta, hogy az olvasó mindet meg is tanulta? Ezt én se feltételeztem, de nem volt más megoldás – nem tehetem oda minden egyes alkalommal a táblácskákat, nemcsak azért, mert ez megnöveli a kínai cikkek amúgy is hosszú letöltődési idejét, hanem azért is, mert a táblácskáknak gyakorlati funkciójuk van, ők mutatják, hogy egy-egy írásjegy mikor fordul először elő könyvemben. Ha az olvasó végignéz egy-egy cikk táblácskáin, láthatja, mi bennük a fő „tananyag”.
  Mostantól másképp lesz. A szövegben szereplő kis fehér írásjegyek () ezentúl mindig linkek is egyúttal. Ha az olvasó rákattint az írásjegyre, külön ablakban megkapja a hozzá tartozó táblácskát. Ahol hosszabb szöveg szerepel (), ott ezentúl mindegyik írásjegy külön képecske, ami kattintásra adja a saját táblácskáját.
  A dolog szépsége, hogy az Autor fejlett pluginrendszere segítségével nekem ezt egyszer kellett megírni, és e perctől kezdve minden ezután írandó és ezelőtt megírt blogcikkben működik. Úgy tűnik, mintha ez a szolgáltatás a blogkönyv második cikke óta létezne (a legelső még nem tartalmazott ilyen írásjegyet), pedig csak most, kilenc hónappal a kezdés után készült el ez a plugin.

Ami rögtön alkalmas arra, hogy pótoljam egy adósságomat. A könyv első fejezeteiben még nem tanultunk írásjegyeket, de már akkor is megemlítettem egyet-egyet, főleg tulajdonneveket. Akkor még táblácskák se voltak. Azóta sok akkor előfordult jel megkapta már a táblácskáját, de jó néhány van, amik még mindig nem. Ha ezekre kattint most az olvasó, visszakapja ugyanazt a cikket még egyszer. Ez így nem szép, ezért rövidesen közzéteszem ezeknek az írásjegyeknek a táblácskáit is.

»»»»»»