Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools






Néhány kérdés Nindáról

(Egy facebookos beszélgetésben adott válaszok bővített formában. A kérdések nem a válaszaimra reagálva hangzottak el, sőt nem is mind ebben a sorrendben.)
  
  – Mi a műfaja?
  – Science fiction, illetve voltaképpen ez egy filozófiai mű.
  – Konkrét filozófiai kérdéseket vet fel?
  – Nem tudom. Ezt jelenleg még Ninda sem tudja. Lýȳ csak reméli, hogy a várakozása beválik, de én nem tudom, mi az, amire számít. Gondolom, valami olyasmire, hogy Nindából az a személyiség válik, akinek predesztinálva van.
  – Hol játszódik?
  – Sokfelé a Galaxisban. Elsősorban a Testvériségben, az Aulang Laipon, továbbá Szindorián, és van még sok alkalmi helyszín. Ninda a fél Galaxist bejárja.
  – Honnan jön az inspirációd?
  – Hű, ez külön blogcikk lenne. Mondjuk valamicskét leírtam már belőle.
  1. Két kislány tekintetéből, de ez sem ilyen egyszerű, nem csak a tekintetükből és nem csak a kettejükéből. Sokkal többen vannak. Van egy névsor azokról, akik közreműködtek, és nemigen van köztük, aki csak egyféleképpen tette volna. Egy részük csak egyetlen művel járult hozzá, de általában egy-egy mű is több irányból ad segítséget.
  2. Mindenféle filozófiai tanításból, mint a buddhizmus és azon belül a Szív-szútra, a Yomesh-kultusz, a fremen-zenszuni hitvilág és talán a balti, ha majd tudok róla valamit, miközben az egészben egyetlen gramm vallásos halandzsának sem szabad lennie. Plusz a fhangí.
  3. Nagy mennyiségű zenéből mint filozófiai manifesztációs formából, mert – s ez a gondolat is most kattant a helyére, erről majd keresünk egy idézetet – jelen világunkban a fhangít legjobban megközelítő gondolatábrázolási forma a zene.
  – Többrészes lesz?
  – Ha sikerül úgy megírni, igen. Szándékom szerint három, éspedig a három főszereplő saját történetének egy-egy könyv szolgál keretül.
  – Milyen kérdések vetődnek fel?
  – Rengeteg. Amikor Defoe elkezdett írni, nyilván tudta, hogy egy emberről ír, aki hajót fog törni, lakatlan szigetre kerül, letelepszik stb. Amikor viszont Lucasék elkezdték a Csillagok háborúját, ide a rozsdást, hogy sejtelmük se volt róla, hogy Vader Leia és Luke apja, meg még rengeteg mindenről. Ezt mind menet közben találták ki. Hát én ennél sokkal kevesebbet tudok Nindáról. Szinte semmit – ahhoz képest, amivé ki kell nőnie magát, végképp semmit.

»»»»»»