Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Megvan a kétharmad

Sőt egy picit még több is. Elkészült az E betű, már csak tíz betű várja befejezését; igaz, ezekből még rengeteg van hátra, száz-kétszáz, sőt háromszáz oldalak.
  Az utolsó E betűs szócikk az ezüst. Őspermi jövevényszó lehet, ami talán fehér vasat jelent, de az előtag jelentése nem bizonyítható, és az utótagé is csak valószínű; alighanem összetartozik a magyar vas szóval.
  Tévedés volt azt hinni, hogy valamivel ezer darab alatt megáll a jelkészlet bővülése, csak mert a Mutató már kész, és ezzel elméletileg minden idegen szóbeli karakter előfordult már. Azok igen, de helyenként eltérés van a Mutató és a törzsanyag szóalakjai között, és a régiségbeli idézetek még mindig hozzák az újabb betűalakokat. Most 1018-féle karaktert számlálunk, amik közül 184 csak egyszer fordul elő. Azonfelül a statisztika csak a lezárt anyagrészt mutatja, így hiába szerepelt esetleg néhány betű már a kezdet kezdetén, ha ez mondjuk a K betűs címszavakban volt, amiket nyilván utoljára zárhatok majd le. Azok a betűk csak akkor jelennek majd meg a statisztikában.
  A lezárt anyagrész 8,2 millió betűt számlál, amiből 1,1 milliót tesznek ki a szóközök. A lezáratlan anyagrészből is elkészült már ötmillió betű. A Biblia csak 4,6 millió… gazdag nyelv a magyar…

»»»»»»