Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Megcenzúrázunk a pénzedért

Előző fogyasztóvédelmi történetünk egyszerű: én rendeltem, ők nem szállítottak. A mostani sokkal bonyolultabb. Ha az olvasó itt-ott nem érti a cég motivációit, ne aggódjon, a hiba nem az olvasó készülékében van.
  Whoopi Goldberg azzal tölti szabadidejét, hogy horgolt kabátkákat készít, amiket önköltségi áron lehet megkapni tőle. Készített egy honlapot, amin bemutatja horgolt kabátkáit, és elhelyezte az Eoldal nevű cégnél. Később érkező olvasóink számára elmondom, hogy a cég jelenleg háromféle szolgáltatást kínál, kétszáz megát, egy gigát és öt gigát, melyek közül az első ingyen van, a másik kettőért 6600, illetve húszezer forintot kell fizetni egy évre. Mivel Whoopinak sok képe van, a középső csomagot választotta, szépen fizette a díjakat, használta a szolgáltatást.
  Mígnem egy nap lezárták az oldalát.
  A regisztráció során bizonyára elkerülte figyelmed szabályzatunk, mely szerint kizárólag üzleti célú weboldalként működhet egy cég vagy egy kereskedő oldala, vagy olyan oldal, amelybe hirdetést illesztettek (bannerek, hirdetési rendszerek), vagy olyan oldal, amelybe üzleti ajánlatot illesztettek (termékajánlatok, állatok, áruk), vagy olyan oldal, amely termékek vagy szolgáltatások árlistáját tartalmazza, vagy olyan oldal, amely telefonos vagy e-mailes, vagy másik weboldalra mutató linkes elérhetőséget tüntet fel egy szolgáltatás vagy termék elérhetőségének biztosítása érdekében, vagy a fentiek bármelyikére utaló kifejezés használata, vagy olyan szöveg elhelyezése, amely közvetetten utal a fentiek bármelyikére.
  Ezt küldték neki. Megpróbáltam értelmezni, de elbuktam, nekem folyton olyanok jönnek ki, hogy ha leírom a blogomban, hogy találkoztam Robert Redforddal az Eiffel-torony tövében, akkor ez őnáluk üzleti weboldal lenne, hiszen Robert Redford egy üzletember, az Eiffel-torony üzleti vállalkozásként működik, és ezzel a fentiek bármelyikére utaló kifejezés használatának minősülés vétségét kerítettem megvalósulásra, fizessek tizenháromezer forintot.
  Ugyanis az a trükk, hogy a második számú, 6600 forintos díjcsomagban ez mind tilos. Ahhoz meg kell venni a húszezer forintos díjcsomagot.
  Amennyiben az Ingyenes csomagban szeretnél maradni, távolítsd el a szabályzatunk szerint üzleti jellegű tartalomnak minősülő részeket, majd küldj egy ezzel kapcsolatos kérést az Ügyfélkapunk felé a Vezérlőbe lépve, hogy weboldalad újramoderálhassuk és a zárolását feloldhassuk.
  Whoopi válaszában közölte, hogy ő nem az ingyenes csomagot használja, az üzleti díjcsomagot (a húszezrest) pedig nem kéri. A cég válaszul képernyőfotókat küldött neki a saját horgoltkabátka-honlapjáról. Én is kaptam róluk másolatot. Az egyiken arról tájékoztatja a nagyérdeműt, hogy van saját Facebook-oldala, ott is megtalálható a horgolt kabátkáival együtt. A másikon az emailcímét teszi közzé. A cég a fotókkal kívánta bizonyítani, hogy Whoopi többször megsértette a szerződést, és megkérték, hogy tüntesse fel az oldalon, hogy ingyen adja a horgolt kabátkákat.
  Whoopi korábban eltávolított minden infót arról, hogy őt hol lehet elérni, sőt már csak Björn Allah ibn Vejnemöjnen néven irkál az oldalára, nehogy valaki felüsse a telefonkönyvet és orvul kapcsolatba lépjen vele az Eoldal mindent látó, mindent felülvizsgáló csendőreinek háta mögött. A cég megköszönte az együttműködést. Most azonban Whoopi már megkérdezte, hogy létezik, hogy neki tilos kiírnia az oldalára, hogy fönt van a Facebookon, amikor a cég maga kínál a honlapkészítő rendszerhez Facebook-integrációt. Közölte, hogy a cég szerződésszegést követett el, és kártérítést követel, valamint persze visszaköveteli elérhetetlenné tett adatait. Lapzártánkig erre nem érkezett válasz. Mármint leveleket írtak, csak erre nem válaszoltak.
  Tovább is van, mondom még. Whoopi orvul és gonoszlag bekapcsolta a cég által biztosított kommentelési szolgáltatást, hasonlót ahhoz, ami nálunk is van. És közölte, hogy ő ugyan nem adhatja meg a címét, de az olvasók írhatnak neki. A cég ezen is vérig sértődött és szerződésszegésről kezdett sivalkodni.
  Whoopi tagja egy online horgoltkabátka-klubnak, amelyre számos hivatkozás van (volt) a honlapon. Az Eoldal megkereste ezt a klubot és közölte velük, hogy Whoopi megsértette a szerződést, és legyenek szívesek őt keményen szankcionálni.
  Whoopinak természetesen már rég megvan az új honlapja.

Én meg csak ülök és próbálom kigordiusztalanítani ezt az egészet. Hogy is van ez? Ő fizet a cégnek a tárhelyért, a netkapcsolatért, a névbejegyzésért és a járulékos szolgáltatásokért. Nem is keveset. A LAttilaD.org szolgáltatója jelenleg magyar pénzben tízezer forintot kér egy évre, csakhogy tíz gigát ad érte, nem egyet. A járulékos szolgáltatásokat pedig össze se lehet hasonlítani. És ezzel üzleti kapcsolatunk ki is merült. Lehet, hogy szabadidejükben ők is be-benéznek hozzánk, ezúton üdvözöljük őket, de nem kémkednek az előfizetőik által közzétett tartalom után. Természetesen itt se szabad jogsértő tartalmat közzétenni, de ezt úgy oldják meg, hogy ha valaki bejelent ilyen tartalmat, akkor intézkednek. Ez nem reklám szolgáltatónknak, minden értelmes hostingcég így csinálja. Az, hogy évi 6600 forintért ne legyen szabad az ember emailcímét és Facebook-oldalát kiírni, olyan abszurd képtelenség, mint a kádárizmusban a fénymásoló használatakor megkövetelt személyi igazolvány. Sőt nagyobb, mert az egy diktatúra volt, ami rettegett attól, hogy az emberek hátha ráírnak valami szörnyűséget egy papírlapra, és kegyetlenül lefénymásolják. Ez meg csak egy üzleti vállalkozás, ami abból él, hogy számítógépeket vesz, azokat ráköti a netre, és a rajtuk levő tárhelyet bérbe adja.
  Mi köze hozzá, hogy mit publikálok a pénzért vett honlapomon, amíg a törvényeket meg nem sértem? Mi köze hozzá, hogy engem hányféleképpen lehet elérni? Hogy veszi magának a pofát, hogy megszabja, kérhet-e pénzt Whoopi a horgolt kabátkáiért? Honnan veszi a bátorságot, hogy megkeresse felhasználójának rokonait, barátait vagy üzletfeleit, és árulkodjon nekik a felhasználó vélt vagy valós magatartásáról?
  Meglátásom szerint lopás, hogy visszatartották Whoopi fotóit, mert azok az övéi, a cégnek csak hosztolni volt joga őket, de Whoopitól elzárni nem. Teljesen nyilvánvaló szerződésszegés, hogy lezárták az oldalt, ámbár ha úgy nézem, mégsem az, mert az általános feltételeket úgy írták meg, hogy abba minden belefér. Akár az is megtiltható ezen az alapon, hogy saját magamról fotót tegyek föl, mert ha elég jellegzetes az arcom, felismerhetnek az utcán és kész a kapcsolatfelvétel, az Eoldal.hu titkosrendőreinek háta mögött. Az pedig hitelrontás, hogy elolvasnak linkeket az oldalon, odamennek és az ember rossz hírét keltik.
  Érdemes itt egy pillanatra összehasonlítást tenni a Vaterával, mert hátha nem egyértelmű, hogy miért nem tilthatja meg az Eoldal az emailcímem kiírását, és miért szabad ez a Vaterának. Őszintén bevallva a Vatera is kicsit nevetséges azzal, ahogy vadul tiltja az embereknek az elérhetőségek kiadását, viszont őnáluk ez érthető. A Vatera a rajtuk keresztül lebonyolított adásvételek jutalékaiból él, a feltöltési díj csak jelképes, a jutalék számít. Ha az emberek megegyeznek a Vatera háta mögött, nincsen jutalék, a cégnek felkopik az álla, és a feltöltési díjakat kell megemelni, hogy megéljenek. Az pedig nagyon nem tetszene a felhasználóknak, mert a feltöltési díjat mindenképpen ki kell fizetni, a jutalékot meg csak ha eladtam az árut, vagyis pénzt kaptam.
  Az Eoldal nem kér és nem kap jutalékot Whoopi horgolt kabátkáiból. Az ő díja 6600 forint egy évre, függetlenül attól, hogy mi van az oldalon. Ha Whoopi áttér a kötött kesztyűcskékre, az Eoldal bevétele ebből 6600 forint egy évre. Ha Whoopi letöröl mindent az oldaláról és csak egy feliratot hagy a címlapon, hogy HU!, ebből az Eoldal bevétele 6600 forint egy évre. Ha megnyer egy horgoltkabátka-versenyt, ő lesz az ország legnagyobb kabátkahorgolója, és a monogramjával ellátott horgolt kabátkákat százezerért adja, az Eoldal bevétele ebből 6600 forint egy évre.
  Az Eoldalnak üzletileg is édesmindegy, hogy Whoopi milyen tartalmat tesz közzé. Etikailag pedig mindenféleképpen. Nem azért írtam meg ezt a cikket, mert aggódom a horgolt kabátkák népszerűsítésének jövőjéért, hanem mert döbbenetesnek és felháborítónak tartom, hogy ilyen cégek létezhetnek a magyar netpiacon.

Disclaimer. Régi olvasóink természetesen tudják, hogy nem Whoopi Goldberg és nem horgolt kabátkák, viszont tényleg Eoldal.hu.

»»»»»»