Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Meg fogok tanulni sakkozni

Tudok ám, de lettül még nem. Eszembe jutott kipróbálni a keresztrejtvényfejtést, találtam egy oldalon rejtvényeket, az egyik meghatározás azt mondja, sakkfigura, akinek a játék elején a legkisebb értéke van. Hát az a gyalog, de mi az, hogy a játék elején? Az egész játék alatt a legkisebb értéke van, ulánbátor kétségtelenül megfordíthatja a játék sorsát, ha idejében elkapja a sötét vezért és lerántja a bástyáról a lófarkas zászlóval együtt. Jó, de hogy mondják? Utánanéztem a szaknyelvnek. A gyalog az bandinieks, ami szerintem azt jelenti, hogy bandász, csapatász. A tisztek tornis (torony), zirdziņš (lovacska), karalis (király) és dāma, nem pedig vezér, de nem is királynő, mert az karaliene. A futót még nem tudom hova tenni, laidnis, ez hosszabb etimologizálás lesz.
  Ütni az sist, mint magyarul. Lépésmód az gājiene, menet. A tábla galdiņš, asztalka, a sorok rindas, az oszlopok kolonas, mező az lauciņš, mezőcske. A játék neve šahs, a matt pedig természetesen mats. A színek fehér és fekete, baltais, melnais, határozott ragozásban, amikor figura nevét mondják. A kezdőállás is ugyanaz, mint magyarul, sākumstāvoklis.
  De a rejtvényfejtés annyiban maradt, kiderült, hogy én azt ottan január elsejéig használhatom, utána fizetős. Hát addig én rá se fogok érni, nemhogy fejteni tudjak, és amúgy is örülök, ha egy kisebb rejtvényt egyáltalán megfejtek, nemhogy határidőre.

»»»»»»