Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Jön az autoautó

Biztos nem ez lesz a neve, de feltartóztathatatlanul nyomul az önmagát vezető, automata autó. Nézzük át, hogy ebből mi lesz, merthogy ugye ez a munkánk.

Eleinte kevesen lesznek, és csak azokon a területeken közlekedhetnek automatikusan, ahol már engedélyezték őket. De egyre nyomósabb érdekek fűződnek majd a használatukhoz, tehát egyre többhelyütt engedélyezik őket. Szóval eleinte kevesen lesznek, ezért bármely autoautó arra számíthat, hogy csak ember által vezetett járművekkel fog találkozni (ezeket most nevezzük kocsinak, az automatikusat akkor rövidíthetjük autóra). Vagyis a haszon az, hogy maga az autó gazdaságosabban halad és tehermentesíti a sofőrt. Lehet, hogy ettől cégeknél igazgatókat szállító sofőrök elvesztik az állásukat, mert nem lesz rájuk szükség, és az újdonság nyilván státuszszimbólum lesz. Azok is áttérnek autóra, akiknek a sofőr testőr is, mert így egész figyelmét a védelmüknek szentelheti. (Viszont később ez a folyamat megfordulhat: ha már mindenkinek autója lesz, egyes vezérek esetleg kocsin járnak majd.)
  Igen korán programozhatóak lesznek (ha ugyan nem azok máris): a tulajdonos megadhatja gyakori úticéljait, amiket egy listából kiválaszthat. Ami nem szerepel ebben, azt a cím megadásával vagy térkép segítségével közli. Lesznek opciók az útvonalra: a leggyorsabban, a leggazdaságosabban, illetve bizonyos szakaszokat okvetlenül elkerülve kell haladni.
  Ahogy több lesz az autó, megjelennek az olyan szolgáltatások, amiket kimondottan nekik szánnak.
  Automata forgalomirányítás. A forgalmi adatokat egyre részletesebben közli majd egy központi rendszer, az autók egy idő után már pillanatokon belül tudni fognak a kialakuló dugókról és arról, hogy merre célszerű kerülni. Meg fogja érni minden sarokra érzékelőket tenni, amik segítségével a központi (mondjuk városi) rendszer most már nemcsak számolja a járműveket, hanem darabonként számon tartja, vagyis például ha busz vagy kamion halad el valahol, esetleg egymás után több is, akkor figyel arra, hogy némi fennakadás várható a következő kereszteződésnél. Az autókat részletes forgalmi információkkal látja el, így azok folyamatosan újra tudják számolni az optimális útvonalat.
  Ugyanakkor az autók bemenő adatot is szolgáltatnak, közlik útvonalukat és annak változásait, így a rendszer még pontosabban tájékozódhat. Egy idő után drasztikusan fog csökkenni a forgalmi dugók száma és a bennük veszteglő járművek száma is, mert a rendszer idejében észleli a kialakuló dugókat, és a további autókat már másfelé irányítja, egyúttal a dugó okát is igyekezve megszüntetni. Az autók elméletileg nem okozhatnak már többé dugót, csak a kocsik (mert az emberi sofőrök nem olyan tájékozottak és nem tudják, merre kerülhetik el a dugót, illetve csak lassabban lehet őket tájékoztatni), no meg a műszaki hiba, elemi csapás, forgalmas helyen tevékenykedő tűzoltók vagy mentők stb.
  Automata tankolás. Mivel az elektromos kocsikra alighanem jóval tovább kell várni, mint az autókra, azok még mindig benzinnel fognak menni. Sokkal kevesebbet fognak persze fogyasztani, de azért tankolni nekik is kell. Az autó már induláskor tudni fogja, hogy elég-e az üzemanyag az úticélig, sőt azt is, hogy amikor majd onnan elindul, elég-e a következő kútig. A felkészült számítógép azt is tudja majd, hogy inkább munkából hazafelé tankoljon, mint másnap munkába menet, akkor is, ha hazáig még bőven elég a lé. Számon tartja a kutakat, de nemcsak a hollétüket. A tulajdonos megadhatja, hogy bizonyos kutakkal, illetve kúthálózatokkal nem szimpatizál, és azokat az autó csak végszükségben keresi fel. Emellett minőség-ellenőrzést is végez, hiszen a benzin ott van a tankban, műszereket be se kell építeni, elég figyelni, hogy milyen a motor teljesítménye azzal az anyaggal. Azt a benzint, ami egyszer már „nem ízlett neki”, legközelebb nem választja, de nemcsak a saját kárán tanul: az észlelést feltölti a rendszerbe, és a többi autó is elkerüli azt a kutat. Nincs többé vizezett benzin, mert az autók maguk bojkottálják a pancsoló kutakat!
  Nemcsak menet közben tankolhat, otthonról is elmehet vacsorázni éjjel kettőkor, teljesen önállóan. Ugyanis akkor kisebb a forgalom, tehát gyorsabban és gazdaságosabban éri el a kutat; a kúton is kisebb a forgalom, már ameddig; a tankolással nem tartja föl örökké siető gazdáját; és a kutak ilyenkor árengedményt adnak! Egy idő után minden autó éjszaka akar majd tankolni, kivéve persze azokat, amiket éppen éjszaka használnak, de a rendszer szépen beosztja őket, hogy a lehető leggyorsabban haladjanak át a kúton.
  Maga a kút is automatikus lesz, éppen a gyors kiszolgálás érdekében. Az autó milliméter pontosan meg tud állni úgy, hogy a töltőcső elérje, a cső pedig kap egy egyszerű mozgatórendszert, amit az autó jelenléte vagy a tőle kapott rádióparancs beindít. A fizetés pofonegyszerű, az autót elektronikus azonosítója és a rendszám is azonosítja, egyszerűen kiszámlázzák a tulajdonosnak, elektronikusan. Természetesen lesznek benzintolvajok, akik megpróbálják a) hamisítani valaki másnak az azonosítóját és úgy megtankolni a járművüket, b) hamisítani azt az elektronikus jelet, amire kinyílik a tanksapka és ki lehet cumizni az anyagot, de lesznek ellenük biztonsági intézkedések is. Ahogy azok ellen is, akik a bennük ülő ember nélkül közlekedő autókat próbálják átverni és ellopni – hasonlóan a jelenlegi trükkhöz, hogy az egyik balesetet színlel, a sofőr kiszáll, ekkor a másik beugrik és elviszi a kocsiját. Az autókra ez nem hat, hát kitalálnak mást, és biztonsági cégek foglalkoznak majd a problémával.
  Automata bevásárlás. Ha az autó elmehet egyedül tankolni, elmehet bevásárolni a gazdájának is. Ma is vannak áruházak a nyugati végeken, amik házhoz viszik a neten rendelt árut; nálunk ez a szállítási költségek miatt gyerekcipőben jár. Ha viszont aközött választhatunk, hogy a saját autónkkal elmegyünk bevásárolni, illetve ugyanazt az autót elküldjük bevásárolni, akkor az üzemanyagköltség már ugyanaz, az időnket és energiánkat viszont a második esetben másra fordíthatjuk. Lesznek tehát áruházak, amik autókat is várnak, gazda nélkül. A gazda a neten elkészíti a bevásárlólistát, az autónak megmondja, hogy legkésőbb mikor kell az áru, az autó a forgalomirányító rendszerrel és az áruházzal egyeztetve kiválasztja, hogy mikor optimális mennie, az áruház a bevásárlólistával együtt automatikusan megkapja az autó azonosítóját is, az pedig érkezéskor megadja, hogy hol áll. Az árut a lehető legnagyobb fokú automatizálással becsomagolják, automata targoncára teszik, a virgonca kirohan a parkolóba, megkeresi a csomagokhoz tartozó autókat, amik érkezésére kinyitják a csomagteret, és a virgonca bepakol (nem biztos, hogy automatikusan, lehet, hogy ember ül majd rajta és az pakol, mert a pakolást automatizálni költséges lehet). Minden csomagnak azonosítója van, amit az autó ismer, és reklamál, ha valami hiányzik vagy betettek valamit, amit nem rendelt. Az e célra szolgáló parkolóba idegent nem engednek be, az alkalmazottakat a szokásos módszerekkel ellenőrzik.
  Érdemes lesz elgondolkodni kicsi, olcsó bevásárlóautókon, amikbe ember nem is tud beleülni, csak a mechanikus és az elektronikus rendszer van meg a csomagtér. Tehát kevés helyet foglal otthon, a forgalomban és vásárlás közben az áruházban, keveset fogyaszt és sokkal olcsóbb, hiszen kimarad az ember kényelmét és biztonságát szolgáló tömérdek drága berendezés. Azok a városlakó emberek, akik mostanáig busszal jártak bevásárolni, mert az autó drága, a fenntartása drága, a parkolás még drágább, és semmi másra nem használnák – most majd esetleg ilyet küldenek bevásárolni. Vagy éppen nem is küldik (nem veszik meg), hanem az áruházak tartanak ilyeneket, és ezzel küldik ki az árut azoknak, akik így kérik, sokkal olcsóbban, mintha kocsit és sofőrt, vagy éppen sofőrt nem, csak teljes autót kellene fenntartani.

Amint a szoftverek elég megbízhatóak lesznek, autókkal látják el a mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket. Az autó nemcsak kiválasztja az optimális vonulási útvonalat, hanem még annál is ügyesebben kerülgeti majd a többi járművet, mint a mentősofőr ezen a már legendaszámba menő videón. Onnantól pedig, hogy az autók aránya elég magas a forgalomban, olyanok sem történnek, mint a videón négy és fél percnél, ami kétségkívül döbbenetes helyzetfelismerésről és vezetési képességekről tanúságot tevő sofőrbravúr, viszont őrült veszélyes, és csak ahhoz képest időnyereség, hogy itt az alternatíva az lett volna, hogy beáll mögéjük és vár, amíg kegyeskednek félreállni. Ilyen akkor nem lesz többé, mert a vonuló mentő útjában nem keletkezik többé dugó, a rendszer kiválasztja azt az autót, amelyiket a legpraktikusabb lesz félreállítani, és az szépen tirhul a mentő útjából.
  A tűzoltók azzal is gyorsulnak majd, hogy a fecskendők sofőrjei eddig nem nyomhatták a gázt a kanyarokban, mert a hatalmas, vízzel töltött kocsik túl borulékonyak (bár a tervezők harcolnak ez ellen), és ha a fecskendő lemarad, a többi szer is hiába siet. Ha autók lesznek, a számítógép kiszámítja, hogy meddig taposhatja a gázt, és addig tapossa, sőt az embernél pontosabban tudja kiszámítani, hogy milyen ívben veheti a kanyart. Ha a kocsik száma kellőképpen lecsökken, a fecskendő nyugodtan levághatja a bal kanyart akkor is, ha nem lehet jól belátni, hiszen tudja, hogy nem fognak szembejönni.
  A rendőrök munkája nemcsak azzal fog megváltozni, hogy ami őket viszi, az már autó. Azzal is, hogy a rossz fiúkat is egyre gyakrabban autó viszi, nem kocsi, nekik pedig joguk lesz a beazonosított autónak megállási parancsot küldeni. Az autó szépen kisorol, lekanyarodik, megáll, és alighanem még az ajtaja is zárva marad! Persze az igazi nehézfiúk akkor is kocsit vesznek, vagy ha ahhoz már nem tudnak hozzájutni, akkor megberhelik a számítógépet, de az igazi nehézfiúk mindig megtalálták és meg is fogják találni a módját, hogy áthágjanak minden áthághatót. Viszont a rendőröknek több emberük lesz, hogy velük foglalkozzanak, mert közlekedési rendőrre nem lesz többé szükség, amint a kocsik száma elhanyagolhatóra csökken. Az autók nem szabálytalankodnak, illetve ha igen, az nem jelent veszélyt. Ha az autó áthajt a piroson, azt azért teszi, mert a rendszer tudja, hogy a legközelebbi keresztező jármű elég messze van, és ha ezt az autót megállítja, dugó alakul ki.
  A rendőröknek autólopással se lesz gondjuk, mert az autónak százféle technika áll majd rendelkezésére, hogy fölismerje azokat, akiknek joguk van használni. De akkor is gyanút fog, ha a céges autót olyan vidékre viszi az alkalmazott, ahol nincsen dolga: a főnökök örülni fognak az olyan rendszereknek, amiktől az alkalmazottak nem használhatják a cégautót privát célokra. Az alkalmazottak nem fognak örülni.
  Az autóknak nincsen szükségük se jelzőlámpákra, se táblákra, se útburkolati jelekre. Egy idő után a lámpákat és a táblákat eltávolítják, ami nagyon jót fog tenni a forgalmas utcák képének, és az útburkolati jeleket hagyják lekopni, illetve az útjavításoknál eltűnni. Az autónak nincs szüksége a többi jármű helyzetjelzőire és indexeire, ezek el fognak tűnni, és az út megvilágítására is elég lesz a sokkal gyengébb fény. Megvilágítani meg kell az utat, mert macska szaladhat át rajta, eddig nem ismert akadály támadhat, de a kamerának nem kell annyi fény, mint a fáradt emberi szemnek. Mindez az energiafogyasztás és a fényszennyezés drasztikus csökkenését eredményezi. A gyalogosok és biciklisták közlekedését segítő rendszerek persze megmaradnak.
  A lámpák leszerelése, illetve föl nem szerelése jelentéktelen költségcsökkenés, bár mint Hailey Autóvárosából tudjuk, az autógyárak centekben számolnak. Az önvezérlő rendszer sokkal többe fog kerülni, még tömeggyártásban is, mint amennyit a lámpákon spórolni lehet. Sokkal nagyobb megtakarítást jelent, hogy az autóknak már nem kell annyira biztonságosnak lenniük, amikor már kocsik nemigen lesznek az utakon. Az Egyesült Államokban 1899-ben huszonhat ember halt meg autóbalesetben, az utóbbi évek mindegyikében harmincezernél több. És ez már csökkenés, voltak azok a számok ötvenezren felül is, de a kocsik biztonságosabbak lettek. Majd amikor ez a szám ismét a huszonhat felé közelít (s a halálos áldozatot nem követelő balesetek száma hasonlóan lecsökken), akkor sem az autótulajdonosok, sem a tervezők nem érzik többé szükségét hihetetlenül kifinomult légzsáknak és biztonsági övnek, szupertrükkösen gyűrődő motorháztetőnek, és órák hosszat sorolhatnám. Ma az autótervezésre fordított pénz óriási hányada megy biztonságtechnikára. Lesznek biztonságtechnikai felszerelések az autókban, hogyne lennének, akkor is, amikor a kocsik már eltűntek, csak nem kell majd ennyire hatékonynak lenniük. Főleg a biztonsági öv marad meg, hiszen gyerek, biciklista akkor is az autó elé kerülhet, és a tehetetlenségi erőt egyelőre nem tudjuk leküzdeni. Viszont az autó ekkor is biztonságosabb lesz, mint a kocsi: egyrészt a forgalomirányító kamera segítségével akár idejében lassíthat, hogy elkerülje a balesetet, vagy ha az nincs (vidéken), akkor a saját látásával, hiszen az gyorsabb, mint az emberé; másrészt ha mégis muszáj fékezni, akkor pontosan kiszámítja a szükséges fékerőt, hogy a gyereket se üsse meg és a bennülők is minimális erőhatást kapjanak.
  Újabb költségcsökkentés lesz, amikor eltűnnek az autókból azok a berendezések, amik arra kellettek, hogy az ember tudja vezetni őket, a kormánykeréktől a sebváltó utolsó fogaskerekéig. Hogy mi lesz ott helyettük, azt nem tudom, nyilván egy számítógép, amin az ember kommunikál az autóval és menet közben elolvassa a tőzsdei híreket.
  Lehet, hogy ez a változás tesz be végképp a vasúti szállításnak, ami annak idején megcsinált egy óriási ipari és társadalmi forradalmat, de ma már csak vegetál. A kamionok számának túlságos növelése nagyon sokfelé már egyáltalán nem kívánatos, de ha ezek autók lesznek, akkor egész másképpen fognak kinézni. Sofőrfülkéjük egyáltalán nem lesz, csak egy óriási csomagtér, és mivel az autó biztonságosan vezet, a tömeget is lehet fokozni és a sebességet is. A vasút azzal tudja valamelyest még tartani pozícióit, hogy nagy tömegű árut tud szállítani olcsón. Az autó alá fog ígérni, mert a vasútnak fenn kell tartania óriási infrastruktúráját, és egyre több helyen fogják úgy gondolni, hogy másra is lehetne használni a pályaudvarok által elfoglalt rengeteg helyet. Alighanem országúti vonatok lesznek, végtelen hosszúságú autókonvojok, amik őrülten téphetnek a sztrádán, hiszen tudják, hogy senki sem fog az útjukba állni. A sztrádáról letérve pedig házhoz viszik az árut, amit a vasút nem tud. Ha a vasutak bezárnak, sok hasznosítható iparterülethez és sok-sok megmunkált fémhez jutunk.
  A busz is autó lesz persze, és mivel sofőr nem lesz, muszáj lesz megvalósítani az elektronikus fizetést, amit már most is meg lehetne csinálni, csak mindenki lusta hozzá. A fel- és leszállás nemigen gyorsul, mert az emberek sebessége nem változik, de nem kell többet aprópénzzel bíbelődni.

Már csak egy kérdés marad nyitva. Mi lesz azokkal, akik szeretnek vezetni?
  Erre az egyik lehetséges válasz az, hogy a fejlődés azokat is búskomorságba döntötte, majd elsöpörte, akik szerettek lovagolni, szekeregelni, hintogolni. A másik lehetséges válasz, vagy tulajdonképpen ugyanennek a válasznak a része, hogy alighanem még elég sokáig lehet azokat az autókat kézzel-lábbal is vezetni, csak ha a szitu úgy követeli, akkor a gép egyszerűen átveszi majd az irányítást. Mire tényleg eltűnik a kormánykerék, az emberek belátják majd, hogy így a jobb.
  Én alig várom. Nem azt, hogy robot vezesse az autómat. Azt, hogy robot vezesse azokat az autókat, amik a keresztutcából jönnek meg szembe.

»»»»»»