Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Hapaxlegomenon-gyűjtőfesztivál

Hapax legomenonokat gyűjt az Index. Nagyon kedves jószágok, a megröcskedt az incibürkéje kifejezés mindenképpen méltó az emlékezetre (eredetileg a Prohardveren írta Paqito felhasználó).
  Egy bajom van. Én az „egyetlen találatot hoz rá a gugli” kritériumot lustasági szempontnak tartom. Nagyon könnyű eldönteni, hogy egy kifejezésre a gugli csak egyetlen találatot hoz-e, beírjuk, megnézzük, kész. Viszont ahogy a cikk is írja, az ilyen googlewhack(blatt)ok (ez a korrektebb név) automatikusan megölik magukat, hiszen az ember megtalálja, közzéteszi, és máris több találat van.
  Az igazi vadászat a valódi hapax legomenon lenne. Amikor egy szó csak egyetlen helyen fordul elő az egész magyar nyelvben – és mindenki arra az egyre hivatkozik. Az már teljesen mindegy, hogy hányan hivatkoznak. Így például a megröcskedt az incibürkéje továbbra is hapax legomenon, mert egyetlen helyen fordul elő, Paqito említett hozzászólásában – de már nem googlewhack többé, hiszen az Indexre linkelnek mindenfelől, egy csomó találatot ad. Az ilyesmire úgy kell vadászni, hogy ha rábukkanunk egyre, akkor utána kell járni, hogy mindenki más arra az egyre hivatkozik-e. Ez meló, és érthetően nem fér bele az Index időbeosztásába. De sokkal érdekesebb.

A LAttilaD.orgon sok az eredeti szóalkotás, hisz nekem a nyelv a munkaeszközöm és a létezési közegem, persze hogy játszom vele. És sok a sniglet is. Sniglet olyan szót jelent, ami nincs benne a szótárban, pedig kellene. Egyszer volt említés a snigletekről, ebben a cikkben, az ott létrehozott doppióta is hapax legomenon, de nem googlewhack, mert a LAttilaD.org különböző mutatóoldalai persze linkelnek a cikkre. Sniglet például a mozgiautó, ami már nem hapax legomenon, mert több cikkben is használtam. Hapax viszont a bondrentés, csak ebben a cikkben fordul elő, és spoonerizmus is, akárcsak az összeszavakat a keverem. Bár igazából ennek külön kategóriát kellene csinálni, az igazi spoonerizmus az, amikor a csavarmánynak alternatív értelme van, „nem mindegy, hogy görbe sörény vagy sörbe görény”. A bondrentés csak érdekes, de nincs alternatív értelme. De ez is lehet híres, a wiki említi a hírolvasót, aki Hoobert Heevernek sikerítette ki Herbert Hoovert.

»»»»»»