Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Bob herceg

Nem tudom, én vagyok-e teljesen karfiol, de mintha a Bob herceg librettója tökéletesen értelmetlen lenne. Ez az 1972-es változat Keleti Márton rendezésében, Szerencsi Évával és Nagy Gáborral. Valaha már láttam, gyerekkoromban, de semmire nem emlékeztem a dalokon kívül.
  Nemcsak hogy értelmetlen, de a dramaturgia is fordítva van. Az elején panaszra jönnek a herceghez, hogy tegyen igazságot a lány dolgában, holott ennek a végén lenne értelme. A herceg úgy ítél, hogy a lányt ne kényszerítsék Márkus Lászlóhoz, aztán egyszer csak fordít a szaván és mégis neki adja. Én csak pislogok, hogy mi jutott eszibe. Ha valami ravasz cselszövény lenne mögötte, azt érteném, de nincsen. A herceg ezek után elkezd bujkálni mint Bob, összecsap a saját gárdistáival, holott csak annyit kellene tennie, hogy leleplezi magát, én vagyok a királyfi, trallala.
  Amikor végül kiderül, egy dramaturgiailag teljesen értelmetlen ponton és módon, akkor Szerencsi Éva utolérhetetlen bájával nemet mond, tökéletesen értelmetlenül, merthogy a törvény szerint ugyebár a király nem vehet feleségül pórlányt, noha a királynő fél perccel azelőtt az ellenkezőjét mondta.
  A királyfi kifizeti Bob adósságait, de csak szóval, mert hát készpénze nincsen. Az szóba se jöhet, hogy fölséges idösanyám, dobj már meg pár fonttal. Húsz évig csak halmozta az adósságokat? Annie és Páger Antal emiatt az utcán éjszakázik, de oda se neki, kibírják. Ezt mondja a herceg a szerelmére.
  Az említetteken kívül nevét adta hozzá Hidas Frigyes mint a zene átdolgozója és részben szerzője, a dramaturg Ruitner Sándor volt, a főbb szerepeket játszották Bánki Zsuzsa, Bárdy György, Tordai Teri és Somogyvári Rudolf, énekelt Andor Éva, Kalmár Magda és Berkes János, fellépett a Magyar Állami Operaház Balettkara Barkóczy Sándor koreográfiájával, fényképezte Sík Igor, a gyártást vezette Óvári Lajos. És a forgatókönyvet, amire illetlen megjegyzéseimet teszem, Békeffi István írta. Nem névrokona a ragyogó színmű- és forgatókönyvírónak, kabarészerzőnek, Turay Ida férjének. Ő az.
  Úgyhogy marad az a változat, hogy én vagyok karfiol és nem értettem a librettót.

»»»»»»