Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Amikor az admin kihullik a rostán

Eredetileg egy önkényeskedő adminról írtam volna, de a történet villámgyorsan kinőtte magát egy önkényeskedő fogyimozgalom sztorijává, aztán átalakult egy követhetetlen vitává, amiből nem derült ki, hogy a fogyimozgalom elkövetője vagy elszenvedője az önkényeskedéseknek – majd váratlanul visszaalakult két önkényeskedő admin történetévé. És itt félbeszakad. Van benne egypár tanulság, de a vége a levegőben lóg, úgy marad, nyissz.

Van egy kis csoport a Facebookon, ahol mozgik jönnek össze, mármint egyike a számtalannak, tökmindegy, melyik. Ezen jelent meg egy kis közlemény:

Csubakka Felhívom mindegyikőtök szíves figyelmét, hogy a ROSTA Rokkant Számkivetettek Társasága Rokkant Jogvédő Mozgalom jogilag bejegyzettként működik ahogyan a nevéből is kiderül a rokkantak jogvédő mozgalma én mint a ROSTA alapító tagja és ezen oldal kinevezett adminisztrátora, felhívom a […] csoport minden tagjának a figyelmét, hogy a ROSTA annak alapítótagjai és elnökségének kritizálása az ezen oldalon nem megengendhető, ilyen jellegű bejegyzéseket törölni fogom, minden egyéni mérlegelés nélkül és a bejegyzés elhelyezőjét azonnali hatállyal kizárom a csoportból. Aki evvel egyetért kérek egy lájkot! További szép estét, erőt egészséget minden tagtársunknak!

Ez azért erősen húbaszdmeg kategória, mit mondjak. Első blikkre kétoldali, idült megalomán hatalmi tébolynak tűnik, némi rangkórsággal és címmániával fűszerezve. „Én mint ezen oldal kinevezett adminisztrátora”, hogy oda ne rohanjak. „Azonnali hatállyal”, miért, hogyan lehet még valakit kizárni egy facebookos csoportból? Amikor megnyomja a gombot, az illető ki van zárva. Ki van zárva, hogy másféle hatállyal is képes lenne megtenni. No jó, erőt, egészséget, tagtársak, ő beszélt, uff. A baj az, hogy több órával az én érkezésem előtt, úgyhogy rég nem volt már gépnél, amire megkérdezhettem, hogy ezt most mégis hogyan, de hát majd jön és elolvassa – ha még lesz mit. De ne vágjunk a történet elébe.
  Többen rákérdeztek már előttem. Az első meglepődött, Csubakka remélte, hogy pozitívan, de azt felelte, nem. A második a tilalom hatálya alá vont személyek és közlések köre felől érdeklődött: Csak a személyekre, vagy az általuk írottakra is vonatkozik a kritikus hozzászólás tiltása? Amúgy mellékesen honnan tudhatjuk meg a kritika alól felmentett személyek nevét? A harmadik is részleteket kért: Mit jelent az, hogy "jogilag bejegyzettként működik"? Kösz a magyarázatot! Még egy kérdés: honnan tudható, hogy kik a "kimondhatatlan nevűek"?
  De nem kaptak választ, Csubakka a jól végzett nap végén elment aludni. Pedig már az éjjel megkapta az első letolást: Már bocsánat..Mi az, hogy a ROSTA alapító tagok(meg vélem a többiek sem!) NEM KRITIZÁLHATÓAK-azaz, nem lehet a ténykedésüket, megnyilvánulásukat minősíteni a saját, egyéni meglátás, szempont szerint?! Csak helyeselni lehet?! Személyi kultusz ez, te fiam! Ne viccelj, Csubakka, EZT te sem gondolhatod komolyan... egy demokráciában ILYEN NINCS! És kik mutathatnak legjobban demokratikus magatartásra példát, ha nem a fogyatékosságukban, betegségeikben egyenlők és még egyenlőbbek?! A vélemények akkor is meglesznek, ha IDE NEM ÍRHATJUK LE. max. lelép az, aki szerint lenne még javítanivaló a ROSTA ténykedésén és személyi felállításán....A kritika nem= az ócsárlással! Az előző hozzászólók által kérdezettekre én is kíváncsi lennék... Ugyan, KIK azok az ,,érinthetetlenek" , azok a ,,szürke eminenciások"?! ...
  Másvalaki azzal próbálkozott, hogy közös platformra terelje a frakciókat: Én egyetértek azzal,hogy bármely magánszemély,vagy bármely szervezet tenni próbál az elesettekért azt üdvözölni kell, és nem kritizálni. Sokan sokfélék vagyunk, és lehet, hogy másként gondolkodunk ugyanarról a dologról , vagy másként látjuk egy ugyanazon problémát. Ha közös a cél,de másként közelítünk az előrejutáshoz, és nem egyszerre lépünk,az sem lehet gond. Sok-sok facebook beteg-csoport és sok-sok apróbb érdekvédelmi csoportosulás működik.Még az sem lehet probléma,hogy be van-e jegyezve ,vagy nincs. A cél elérése nem ettől függ szerintem, hanem egyfajta közös együtt gondolkodástól,egyfajta egységes fellépéstől úgy,hogy akárhány csoport is van, vagy a magánszemélyek tevékenysége is hatékonyan hozzájárul egy sikerhez,ez a fontos. Egymást meg kell becsülnünk,ha azonos célokért küzdünk,és senkit se akarjunk elgáncsolni. Se a ROSTA-t, se más csoportokat, se egyéni aktivistákat.Ugyanúgy képtelenek vagyunk összefogni,mint a nagypolitikában? Legalább nekünk lenne annyi eszünk,hogy nekünk nem a hatalom bitorlásáért,hanem az életben maradásért kellene összefogni! Nálunk nagyobb a tét, mert az életünkről van szó,és nem egy bársonyszékről csupán!
  Aztán jelentkezett a másik admin, reggel 7:52-kor, ez később fontos lesz.
  Leia Organa Kedves Csubakka, és mindenki.A magam részéről úgy vélem, a kritika nem lehet tilos. Amíg én, mint a csoport egyik alapítója itt admin vagyok, addig nem is lesz tilos. Attól, hogy valamit vagy valakit kritizálunk, még mehetünk egy irányba, a kritika nem rombol, hanem épít. Ami rombol, az a kötözködés, ok nélküli gyalázkodás, esetleg személyeskedés. Azt eddig sem tűrtük és ezután sem fogjuk. De kritizálni, észérvekkel indokolni természetesen lehet továbbra is.Csubakka teljes jogú admin, azt tesz amit akar, és én is. Ha valakit érzése szerint jogtalanul tiltottak ki, szóljon.
  Szóval nem tilos, de ha Csubakka a vonal kritizálásáért Recskre deportál valakit, hát akkor deportál, az ő dolga, privát magánügye, hogy bánik az alattvalóival. Maximum majd szólnak, ha még mernek.
  A következő hozzászóló méltatlannak találta és javasolta a bejegyzés törlését. Aztán jelentkezett az Illetékes, a Rosta egyik tisztviselője. Az ő magánszféráját csak úgy tudom védeni, hogy nem mondom meg, melyik tisztviselő, de a történetnek része, hogy ő is hozzászólt, így ezt nem hallgathatom el.
  Artu Detu Csubakka, az építő kritikának van helye bárhol. A személyeskedés, a mások szándékos indokolatlan lejáratása az elítélhető.
  Igen, ez akkor így most (ha valaki tudja, hogy Artu tisztviselő a Rostánál) tekinthető felettesi rendreutasításnak, csak egyelőre nincsen foganatja, mert Csubakka nincs gép előtt.
  Valaki közölte, hogy ha kuss van, akkor ő nem akar tag lenni, amire Leia tájékoztatta, hogy nincsen kuss. Majd jelentkezett az első szakértő.
  Luke Skywalker A Rosta, mint olyan nem létezik, csak mint a Híd al szervezete! A híd annyira demokratikus, hogy megpuccsolta saját elnökét, mellyel elérte, hogy lett nekik igazgatóságuk, de nem volt elnökük! Csak úgy választhattak újat, hogy felvesznek annyi tagot, hogy új elnököt választhassanak. No, így lett a rosta, ahol boldogan szavaztak bárkire, aki némi pozíciót ígért! Véleményem szerint, ha egy szervezet így működik, az nem demokratikus! Ebből az is levezethető, hogy ellentmondani tilos. Ha mégis megteszi valaki, akkor repül! Nem ismerős ez a magatartás? Ha valóban így fog működni, akkor én is emelem kalapom!
  Közben valaki még kilátásba helyezte távozását, ha nem kap kielégítő választ, és javasolta bevezetni a blaszfémia és a felségsértés törvényi tényállását. Jött kérdés, hogy mi köze ennek a csoportnak a Rostához, jött kioktatás: A kritizálás nem sértegetés. A kritizálásból a kritizált építkezhet, jobbá válik tőle. Hangsúlyozom, nem összekeverendő a sértegetéssel, ami megérthetően törlést vonhat maga után, de a kritizálás ilyen retorziója nagyon emlékeztet engem a boldogult átkos szocialista időkre. Ez a helyes út? Komolyan kérdem. Biztos, hogy diktatúrát építetek? És jött kérdés újra, hogy honnan tudná a csoport több száz tagja, hogy ki tartozik a védett személyek körébe.
  Itt lépett be a LAttilaD.org Fogyatékos Jogvédelmi Főosztályának kirendelt munkatársa.
  Láng Attila D. Már bocsánat, de 1. fogalmam sincs, kicsoda-micsoda az a Rosta, most hallok róla életemben először, tehát nem kritizálhatom, 2. fogalmam sincs, hogy kik a tagjai és milyen jogon állnak a szólásszabadság fölött, 3. ugyanakkor fenntartom magamnak a jogot, hogy a hajléktalan koldus kutyájától Istenig bezárólag bárkit, bármikor, bármiért kritizáljak, és ettől a jogomtól eddig még senkinek sem sikerült megfosztania, ámbár sokan próbálták már. Ha most nem az lesz a válaszod, Csubakka, hogy bocs, hülyeséget beszéltem, vissza az egész, akkor lementem ezt a beszélgetést és az egész megy ki a blogba. Nem kell még egy fogyatékosszervezet, amelyik rátelepszik a fejünkre és kisistent játszik. Még a régiektől se tudtunk megszabadulni.
  Egyre érdekesebb, és bonyolult!! Én nem vagyok tagja a rosta nevű csoportnak, de őszintén nem is szeretnék ilyen áron!! Hogy előre megmondják nekem mi a jó!! Én nagyon szeretek eszmét cserélni, mert nem lehet nekem mindig igazam, de másnak sem, v jó információt beszedni, és átadni!! Tehát en nagyon rosszul türöm hogy megmondják hogy mit csináljak és mit ne, és miről legyen, v van véleményen és nincs!!
  Láng Attila D. Leia Organa, akkor Neked mint másik teljes jogú adminnak mondom, hogy ahol ezzel a felfogással bárki admin lehet, ott nem lehet kommunikálni. Javaslom: üljetek össze mind adminok és beszéljétek meg.
  […]
  Közben vettem észre, hogy Csubakka ukáza tizenkét órával ezelőtt jelent meg, tehát rég nincs gép előtt, meghatározatlan ideig várhatok a válaszára. Ha lesz. Parancshatalmi kinyilatkoztatók ritkán ereszkednek le vitázni a pórnéppel. Mindenesetre az oldalt lementettem, és ha estig nem jön válasz, akkor úgy tekintem, hogy ez a válasz. Akkor természetesen távozom, hiszen ilyen elvek szerint moderált csoportban nincs keresnivalóm.
  Leia Organa Láng Attila D. és a többiek is. Csubakka nincs a gépnél, amióta ezt feltette. Ne legyetek idegesek. Megvárjuk Csubakka válaszát délutánig, aztán meglátom, mit teszek. Addig is Attila, azért változtattam a csoportbeállítást zárttá, mert nem szeretném, ha kivülről kukkolnának, nem bánnám, ha ezt sem vinnéd házon kivülre.
  Láng Attila D. Nem vagyok ideges, Leia. Egy ilyen paranccsal, mint Csubakkáé, engem nem lehet felidegesíteni, túl sok ilyen és még ilyenebb parancsot nem teljesítettem ahhoz, hogy ezek nyomot hagyhatnának az EKG-mon.
  Viszont van egy feladatom, amit teljesítenem kell, és ez fontosabb annál, hogy a Facebookon szaladgáló töméntelen mozgicsoport egyikében érzékenyek-e az adminok vagy sem. Ez a feladat: a fogyatékosok. Ők egy kicsit többen vannak, mint az itteni adminok. Ha az a veszély fenyeget, hogy megint jön egy önjelölt kisdiktátor, aki maga akarja megmondani a fogyatékosoknak a tutit, és onnantól mindenki másnak kuss, akkor azt nekik joguk van tudni.
  Nem azért nem rohantam blogcikket írni, mert szépen megkértél, hanem mert szeretek világosan látni, és úgy fair, hogy megadjam Csubakkának a lehetőséget, hogy megmagyarázza a bizonyítványát. Ha ez megtörténik, és sikerrel, akkor nem kell kérni, hogy ne vigyem ki a dolgot, nem fogom akarni megtenni. Ha nem történik meg, akkor nem lesz más választásom.
  Leia Organa Attila, Csubakka egy ember, mi egy egész csoport vagyunk, ráadásul egyet értünk. Szeretném, ha bármi történik, amikor Csubakka előkerül, nem szellőztetnéd ezt a vitát. Ugyanis, ennek a csoportnak semmiképpen nem lesz diktatórikus adminja, ezt megigérhetem.
  11:34-kor hangzott el másodszor, hogy a csoportnak ilyen adminja nem lesz, és megint Leia mondta. Ez később fontos lesz.
  Megállapodtunk, hogy akkor nem is lesz mit szellőztetnem, és megvárjuk Csubakkát. De jött a tisztviselő megint.
  Artu Detu Luke Skywalker, egy újabb példa a tájékozatlanság, és a hitelrontásra! Mivel tájékozatlanul az a szándékod, hogy a ROSTA mozgalmat támadd, inkább értelmetlen valótlan dolgokat állítsz "felelősségteljesen". Először is, a HÍD a Demokráciáért Egyesületnek meg van a teljes elnökségi tagsága! Másodsorban a HÍD Egyesület, aminek én is tagja vagyok, tagdíjat szed. A ROSTA Mozgalomban nincs tagdíj! Mégis hogy gondolod ezt a fantázia szüleményt bárkinek is előadni? De erről majd még a HÍD Egyesület gondolom számon fog kérni, mert itt már nem csak a ROSTA Mozgalmat, de egy Egyesületet is tisztességtelen módon rágalmazol.
  Kicsit ködös volt az a folyamat, amelynek eredményeként a csizma elhelyezést nyert az asztal tetején, de egyelőre nem akartam részletekre rákérdezni, csak úgy általában:
  Láng Attila D. Ha jól értem, ez a Rosta egy demokratikus mozgalom, ahol ledörögnek mindenkit, aki olyat mond, ami nem tetszik, és ezt így komolyan, mintha felnőtt emberek volnátok, igaziból?
  Ekkor alakult ki az a vita, amiről ez a cikk szólt volna, de semmi értelme itt közzétennem, mert – nem volt vita. Mindenki kinyilatkoztatott valamit, mármint Artu Detu a Rosta képviseletében, Luke Skywalker és a fent nem idézett Han Solo pedig az ellenzék oldaláról. Hogy ki milyen álláspontot képvisel, az nem derült ki. Hogy ki mit akar a világban, az sem derült ki. Néhány jellemző sor:
  Artu Detu Atilla, a vezetőség összeül és eldönti a retorziókat. Nem lesz Neked érdekes, mert én itt kiszállok, mivel jól ismerem az "urakat", nem áll szándékomban a döngölők közé beszállni, ....sok helyen, és csoportban ledöngölték már saját magukat. A ROSTA még eddig senkit nem döngölt a földbe, csak 5-6 ember nem tudja elviselni a mozgalom létezését. Nem áll szándékomban tovább itt szót fecsérelni hiteltelen emberekkel.
  Csak jóval később jött ez a hozzászólás: Artuhoz nekem is lenne egy kérdésem: "Atilla, a vezetőség összeül és eldönti a retorziókat. " - ugye ez csak első indulatból leírt szöveg volt? Milyen jogszerű retorziót alkalmazhattok olyan emberekkel szemben, akik nem tagjai a mozgalmatoknak? Mármint Luke és Han, akiket a Rosta eszerint példásan meg fog büntetni, ámbár semmi jogalapja rá.
  Artu Detu Atilla! olvass vissza, ott a válaszom legfölül kb. a 10. hozzászólásban. Nem csak nézni, olvasni is illik, ha valakivel vitába szállsz. Nincs több szavam, majd az urak szórakoztatnak "érdekes" dolgokkal, már kívülről tudom minden szavukat. Szép napot!
  Tényleg ott volt a válasza, itt föntebb az első, amit neve alatt közzéteszek.
  Láng Attila D. Igen, Artu, valóban ott van a válaszod, csak valamiért engem nem elégít ki. Feltűnt, hogy amikor Csubakka parancsot hirdet ki, akkor csak barátságosan tájékoztatod, hogy ezt nem illik, de ezekkel az urakkal mintha igen feszült lenne a viszonyod. Ez elkezdett engem érdekelni. Miért? Kijei ők a Rostának? Vagy mi történt Köztetek? Mindkét oldal véleménye érdekel.
  Luke Skywalker Attila, ez marha hosszú történet.. Hogy velem konkrétan mi a baj, azt nem tudom...talán, az, hogy vértlázítónak tartottam mások magánéletének megszellőztetését. Az is gond lehet, hogy túl közel voltam bizonyos történésekhez. Talán az is baj lehet, hogy nem vagyok hajlandó haragot segíteni. A bég nagyobb baj az, hogy van vélemyényem, és azt nem dugom véka alá. Halkan megjegyzem azt nem túl sok helyen szeretik
  […]
  Csak a saját történésemet tudom ecsetelni. Senki más nevében nem beszélhetek, mert jogom ahhoz semmi! Tehát: Rosta pertársaság. Tag vagyok! Valaki kitalálta, konkrét nevet nem említek, úgyis ki fog derülni! Össze állt a szervező csapat tagokat toborozni, összegyűjteni az anyagot. Lázas munka folyt. Mindenki oda tette a magáét. Meg kell jegyezzem, én itt passzív szemlélő voltam, mivel hittem is, nem is. Aztán valahol valami megzakkant, mert pozíció harc alakult ki, ami abban merült ki, hogy lázas titkolózás, spiclizés, besúgózás kezdett elterjedni. A végén, már mindenkinek tömény üldözési mániája lett. A belső tagok név szerint kezdték kiszellőztetni mások magánügyeit, ami kitekerve, valóságnak nem megfelelően lettek közzé téve. Na, ekkor beszóltam, mert közöm semmi, de olyan gusztustalanná kezdett válni ez az egész, hogy már ragadt! Fokozódott a helyzet! Mivel megjelentem, és köztudottan agilis ....szoktam lenni, én lettem az ősellenség, mert a egyik szervező nevében kikértem magamnak...hogy a magán életét, és vagyoni helyzetét teljesen kitekerve közre adták. Több csoport egymástól függetlenül próbált a károkon enyhíteni, de amint valaki előállt egy ötlettel, azt "darabokra szedték" Köztük engem is. Ha valahol nem a rosta neve szerepelt, az rossz, a pocsék, az hülyeség. Igazándiból pici csoportunkat nem érdekelte a folyamatos támadás, de néha-néha kiborult a bili! Akkor volt adok-kapok! Volt aki nem bírta a gyűrődést...engem mulattatott ez a primitív fellépés. Az előzményekbe bele tartozik még az is, hogy a pertársasággal azonos néven hirdettek mozgalmat, amit sokan kifogásoltunk, mert az adatainkat kezelte a pertársaság szervező brigádja, és nem akartuk, hogy ezekkel az adatokkal operáljanak, erre hivatkozzanak, vagy bármire felhasználják. Ez ügyben is folytak a csörték. Kérdéseinkre egyértelmű választ soha nem kaptunk. Illetve a válasz, az azóta kizárt szervező tag, és az én személyem (valamilyen okból való) pocskondiázása, fenyegetése volt. Az is gond volt, hogy a Rosta mozgalom vezetőségét megmosolyogtatónak tartottuk, és bizony ironizáltunk (huzkodtuk az oroszlán bajszát) Mit oroszlán...ne írjak minősítést, mert megint lesz egy "feljelentés" Volt pár mozzanat Bocsánat, de én egy polgárpukkasztó emberke vagyok, és bizony az iróniáért nem megyek a szomszédba...de ez sajnos sok embernek hátrány, mivel őket velem egy polcra raktak, hát azt hiszti a szita állagú összetartás, hogy mi "falkában" élünk...oszt kap a rúgásból mindenki kéretlenül A Legfőbb bűne a társaság tagjait összetoborzó tagjának az volt, hogy nem tudom mi volt. Nem tudom, hogy egyáltalán van-é ok arra, hogy ő legyen minden rossznak forrása.
  Talán nem kell mondanom, hogy mindebből én annyit értettem, mint az olvasó, vagy még annyit se. A következő részt megértettem ugyan, de hasznát nem láttam:
  Luke Skywalker A lényeg az, hogy Artu Detu minden alkalmat megragad, arra, hogy perrel fenyegessen, és ez már kezd szórakoztató lenni. (jól mulatok rajta) Sajnos nem mindenki ilyen jovális, és páran alaposan mellre kapják, de a beteg emberek tudottan, hamarabb kiborulnak.
  […]

Szóval mellékvonulatok. Ha gondolod, megnézheted a május 1-i rosta mozgalom megalakulásán készült videót. A youtube-n fönn van. Nézd meg, aztán tudni fogod, hogy párunknak mi is volt a kifogása. Röpke 5 perc alatt 10 ellentmondás hangzott el. Valaki aki megtalálja, tegye már ide, mert én ugyan meg nem keresem!
  A videó később megérkezett java homokkúszóval, így idetehettem. Végigunatkoztam, a szokásos semmitmondó beszéd, halvány lilám sincsen, hogy mi ezzel a baj, azon kívül, hogy nincsen neki veleje. De hát tárgyunk szempontjából jelentősége sincsen. Pedig reméltem, hogy lesz.
  Láng Attila D. Az a helyzet, hogy amikor Leia Organának megígértem, hogy ha Csubakka megmagyarázza a bizonyítványát, nem lesz mit szellőztetnem, akkor ez még tényleg úgy nézett ki, hogy egy csoportban egy admin megfeledkezett magáról, valami a fejébe szállt, mit tudom én. De egyre inkább úgy tűnik, hogy valahol valaki szarral tölti a palacsintát, és Csubakka fenti közleménye még csúcsa sincsen a jéghegynek; bár ettől még érdekelne, hogy meg tudja-e magyarázni. Szóval erősen arra alítok, hogy ebből írni kell valamit. Azt meg se próbálom, hogy eldöntsem, kinek van igaza, nagy valószínűséggel egyszerűen közzéteszem a beszélgetést, ítéljen az olvasó.
  Ez volt a tervem, de a beszélgetésnek aztán meg végképp nincsen veleje, szélmalmokkal bokszolnak, ez engem nem érdekel. Az se derült ki, hogy ki Don Quijote és ki a szélmalom. Más lett a fontos.
  Leia Organa Tudom, Attila, neked le van mentve és azt csinálsz amit akarsz. Nem is lehet itt igazságot tenni, mert ember legyen a talpán, aki érti, hogy ez szarkeverésen és személyeskedésen kívül miről szól. Úgyhogy én nem várom meg Csubakkát, hanem most azonnal leveszem az egész posztot,kommentestül, mindenestül.
  Én még reméltem, hogy valami kibontakozhat, ha Csubakka is előkerül, esetleg a szereplők elmagyarázzák mindazt, amibe én nem voltam beavatva, mivelhogy ma hallottam ugye életemben először a Rostáról. Másfelől esetleg ők eljuthattak volna egymással valamire. A vita folyt, ámbár itt alig egy töredékét tettem közzé, és Leia magánügyének éreztem, hogy neki nem tetszik, ha vitáznak az oldalon.
  14:42-t mutatott az óra. Három órával korábban Leia még megígérte, hogy a csoportnak nem lesz diktatorikus adminja.
  Láng Attila D. Nem érzem sem helyesnek, sem fairnek, amit tenni akarsz, Leia. Hatalmi szóval dönteni el valamit… ez pontosan az, amit Csubakka helyezett kilátásba.
  És ha törlöd a beszélgetést, akkor erre nem is lesz módom. Nem ismerhetem meg a két oldal véleményét, semmit nem tudhatok meg. Ha élőben beszélgetnénk, akkor most mindenkinek betömnéd a száját?
  Leia Organa Nem döntöm el. Véget vetek ennek a sehová sem vezető meddő vitának. Ha Csubakka előkerül, majd megmondja, mire gondolt, akkor is ha nem lesz már itt ez a katyvasz. Nem várom meg, amíg kenyértörésre kerül sor.
  Miért nem várja meg? Mi olyan sürgős? Kit zavar ez?
  Láng Attila D. Ha előkerül, nem lát semmit az egészből, tehát nem tudja, hogy meg kell mondania valamit.
  […]
  Mi az az „ez az egész”? Mi az, aminek véget kell vetni? Túl sok helyet foglal a beszélgetésünk? A Facebook szerverein elfér, nem? Ha senkit nem érdekel már többé, akkor el fog süllyedni az újabb fonalak alatt és feledésbe merül. Miért kell törölni, tevőleg megsemmisíteni? Kinek fáj, hogy mi itt erről beszélünk? Miért fáj?
  Leia Organa Nem bírom a meddő vitát. Mindenki ezerszer elmondja ugyanazt, a kivülállók továbbra sem értenek semmit. Ha élőben beszélgetnénk, akkor kimennék, és a magam részéről befejzném, de itt nem tehetem, mert az adminság nem csak hatalom, hanem sokkal inkább felelősség.
  Valamivel később egy további szereplőnek válaszolva:
  Leia Organa Vader, én tettem kiemeltté, hogy mindenki láthassa, mert kiváncs voltam a véleményetekre. Én vissza is vonhatom a rögzítést és ki is törölhetem végleg. Ha akarom.
  Luke Skywalker Puszta vélemény! Ha egy ilyen poszt leírhatódott, az komoly bajt jelent! Demokrácia deficit! Kritika nem tűrés! Kinyilatkoztatás puszta bámulása, engedelmes végrehajtása! Mi több, megkövetelése! De tanultam valamit ebből. Van egy csoport ahol modi vagyok, és az volt az eredeti felállás, hogy nincs szabály! Megszegtem! Figyelembe vettem mások érzékenységét, és engedtem a moderációt! Többé nem teszem! Véleménye mindenkinek van! Azt lehet szeretni, vagy nem szeretni, de törölni....bárkire tekintettel?.....Ha egy beszélgetés nem tetszik akkor nem beszélgetek...mindenkinek ezt ajánlom! Ez a megoldás...

Láng Attila D. „Vader, én tettem kiemeltté, hogy mindenki láthassa, mert kiváncs voltam a véleményetekre. Én vissza is vonhatom a rögzítést és ki is törölhetem végleg. Ha akarom.”

Igen, admin vagy, hatalom van a kezedben. Hát élj vele. Gondolom, nem régóta csinálod. Én úgy tizenöt éve adminkodom százfelé, társaim is vannak sokhelyütt, és ilyen szöveget soha egyikünk sem írna le. Olcsó, üres fenyegetőzés. Nem úgy értve, hogy nem tudod valóra váltani, hanem hogy nem érsz vele semmit. Ha egy beszélgetés fontos az embereknek, akkor újra fogják kezdeni, ha azt is törlöd, akkor itthagynak a csodába és folytatják máshol, de meg fogják beszélni, amit akarnak, mert az ember márpedig így működik.
  Nekem ennyire nem fontos. Nem óhajtok olyan helyen társalogni, ahol a moderátor Damoklész-kardot lebegtet a fejem fölött, de nehogy még hat mondatot leírjatok ám, mert törlöm az egészet! Mindjárt törlöm! Vigyázzatok!

Hát köszönöm, ez nekem nem kell. Csubakka nem tudott rávenni, hogy elhagyjam a csoportot, Te igen, Leia. Kösz a halakat, sziasztok.

Ezzel kiléptem a csoportból, és a továbbiakban nem fogom megtudni, hogy tulajdonképpen ki építette a Halálcsillagot és ki robbantotta fel, sőt mi több, nem is izgat. Van egy újabb fogyiszervezet, körülötte balhéval, ez nekem nem újság, mindegyik körül balhé volt, van, lesz.

*

Moderátor, admin, gizda, sysop – sokféle pozícióból irányítjuk a kommunikációt, amit emberek folytatnak a net különféle zugaiban. Másfél évtized alatt sokféle változatát betöltöttem már ezeknek a pozícióknak, amik Leia szerint és énszerintem is felelősséggel járnak, és megtanultam valamit, amit ő még nem. A felelősséget úgy kell viselni, mintha nem létezne. Esély van rá, hogy az olvasó jelenleg is tagja egypár netes közösségnek, ahol én vagyok az admin (egy a sok közül vagy az egyetlen), de fogalma sincs róla, mert nem alkalmazom a jogkörömet.
  Amit Csubakka tett, az vállalhatatlan.
  1. Mindvégig nem derült ki, hogy a Rostának mi köze ehhez a csoporthoz, mert emlékeim szerint sehol nincs feltüntetve, hogy ez a Rosta csoportja lenne. Ha nem az, akkor a közlemény olvasójának az az érzése támad, hogy most itt kineveztek egy admint (hárman vannak, Csubakka, Leia és egy harmadik), aki történetesen tagja a Rostának, és ő most egyszer csak bejelenti, hogy mától fogva a Rosta vezetősége szent. Mintha én, amikor valahol megtesznek adminnak, egyszer csak bejelenteném, hogy mostantól a Jerry Alapítvány kritizálása tilos. Miközben a jelenlevőknek eszükbe se jutott kritizálni a Jerryt, esetleg nem is hallottak róla, avagy mélységesen egyetértenek tevékenységével (amit amúgy remélek). Egy ilyen bejelentés többet árt a Rosta jó hírének, mint az esetleges kritika. Ha pedig ez a csoport a Rostáé, csak én nem tudtam róla, akkor Csubakka még többet ártott, mert akkor a Rosta szimpatizánsai vannak ott, akik mostantól úgy érzik magukat, mint a pártállamban.
  Ilyet egy admin nem tehet. Az admin általában csak végszükség esetén szólal meg adminként. Ha a csoport elveit érintő bejelentést tesz, azt a többiekkel vagy ha van, a sysoppal egyeztetve teszi. De ilyen bejelentést a sysop sem tesz.
  2. A handabandázás, hogy jogilag bejegyzettként működik (kétségbe vonta valaki?), hogy ő az oldal kinevezett adminisztrátora, hogy azonnali hatállyal, szóval ezek a fellengzős kifejezések azt a meggyőződést keltik az olvasóban, hogy Csubakka nem tudja, mit beszél. Talán valami hallucinogént fogyaszt, esetleg nem is kémiait, hanem a hatalom mámora szállt a fejébe, őneki most itten a kezébe adtak egy több száz fős csoportot, ahol ő a góré, és ő majd megmutatja! Ismerünk csoportokat, ahol elég volt négy-öt fő, és a góré már meggárgyult, üvölteni kezdett, hogy itt minden az övé, mindenkinek ő mondja meg a tutit. Azóta már kukoricagórénak se jó.
  Ilyet egy admin nem tehet. Az admin visszafogottan fogalmaz, különben nem veszik komolyan. Még mint embert sem, nemhogy mint admint.
  3. A net talpköve a szólásszabadság. Kritizálhatatlan intézmény, személy vagy csoport egy netes fórumon általában nem létezhet, kivéve rendkívül speciális csoportokat, amilyenek például a vallási, munkahelyi csoportok, egyszóval olyanok, ahol a valódi világban is hierarchiát alkotó emberek gyűlnek össze, tehát együttesük online jelenlétében is hierarchia uralkodik. Ha a Rostában valóságosan vagy Csubakka világképe szerint hierarchia uralkodik, amelyben „a vezetők érintése tilos”, az baj, de nem különösebben, mert ők csinálták maguknak. De ezt ráerőltetni egy olyan csoportra, ahol a Rostán kívüli emberek is vannak, sőt olyanok, akik még nem is hallottak erről a mozgalomról – abszurdum.
  4. Bejegyzést törölni a facebookos normák szerint elég komoly cselekmény, mert az arra érkező összes kommentár is törlődik vele együtt, szóval időnként komplex, hosszadalmas beszélgetések semmisülhetnek meg azáltal, hogy az egész alapját alkotó bejegyzést törlik. És a kommentárokat mások írják, akik szintén büntetve érzik magukat, szóval ezzel jobb lenne nem nagyon dobálózni.
  5. A kitiltás pedig végképp abszurdum. Kitiltani spambotokon kívül csak tökéletesen antiszociális elemeket szoktunk, trollokat, szélsőségeseket, notóriusan kezelhetetlen egyéneket. Egy miniatűr szervezet, amely megalázott, kisemmizett, nyomorgó emberek képviseletével foglalkozik, nem engedheti meg magának, hogy egyetlen embert is elvadítson maga mellől.
  Ebben a tekintetben Artu Detu állásfoglalása sem megnyugtató. „Csubakka, az építő kritikának van helye bárhol. A személyeskedés, a mások szándékos indokolatlan lejáratása az elítélhető.” Ennyi? Ha a szervezetem egyik tagja olyan képet alakít ki a szervezetről a nyilvánosság előtt, ami rákosista szagú diktatúrának mutat be minket, és nem ezek vagyunk, akkor az a minimum, hogy elhatárolódom tőle és közlöm, hogy a szavai nem a szervezet világlátását tükrözik, a felelősségre vonás meglesz.
  Bizonyos szempontból nagyobb a baj Leiával, mert őt nem menti, hogy tagja egy szervezetnek, és a látását elhomályosítja a lojalitás valamilyen ügyhöz. Nem így van. Ő a saját maga jószántából egyszer csak bejelenti, hogy törli a beszélgetést, amihez mint adminnak joga van, de mire föl? Milyen adminképző az, ahol nem tanítják, hgy a moderálásnak elvei vannak? Szarkeverés és személyeskedés, azt mondja. Rendben, ez lehet ok, hogy levegye. Viszont amikor kérték, hogy ne vegye le, mert ők ott beszélgetnének és ugyan lesz már szíves nem kizavarni őket a csikorgó fagyba, akkor azért illene… á, hülyeség. Nem illene. Neki hatalom van a kezében.
  Valahogy undi dolog úgy írni hozzászólást valamihez, hogy nem tudom, hogy mire megnyomom az Entert, még megjelenik-e, és ha igen, elolvassa-e valaki, vagy pont egy tizedmásodperccel később nyomja-e meg Leia a törlőgombot. Ez nekem nem gyere be. És ha nekem nem, lehet, hogy másnak se gyere be. Megesett már nemegyszer, hogy folytattam egy beszélgetést valami olyan témáról, aminél tökmindegy volt számomra, hogy folytatjuk-e vagy sem (a témák túlnyomó része ilyen), de az adminnak nem tetszett, leszedte – amiről én úgy értesültem, hogy a soros hozzászólásom már nem jelent meg, hibaüzenetet kaptam helyette. Ez ilyenkor engem zabossá tesz, mert ki az admin, hogy belém fojtsa a szót, és az egyébként tök érdektelen beszélgetést ilyenkor néha kivágom valahová, ahol az admin is látja, de nem tud belenyúlni. Ez meg az admint teszi zabossá. Hát kinek jó ez?
  Én nem így moderálok. Jóformán – nem moderálok. Nem mondom, akadt olyan csoport, amit egy politikai perpatvar kellős közepén alapítottak a probléma tisztázására, és tucatnyi vagy még több admin kellett ahhoz, hogy a nap huszonnégy órájában ott ülhessen valaki közülünk, mert nagyon gyakran megesett, hogy mire az egyik tiltandó hozzászólót kivágtam, már kettő jelent meg helyette. Ilyen is van, de nem ez a jellemző. A netes csoportok általában nyugisak, ha a modi nem teng túl, nem képzeli, hogy mindent neki kell megoldania, egyszóval ha nem szenved attól a túlkompenzált felelősségtudattól, ami Leiát alkalmatlanná teszi az adminságra. Néha persze felüti a fejét egy-egy vita, de én hagyom, hogy kifussa magát. Ha nem veszek benne részt, akkor azért, mert nem ütöm ki a szót a vitatkozók szájából. Ha én magam is részt veszek benne, akkor pedig pláne hagyom, mert aztán a jóisten se mossa le rólam, hogy azért rekesztettem be a vitát, mert nem volt ellenérvem, úgy éreztem, hogy le fognak győzni.
  Fantasztikusan hálás dolog tud lenni, amikor a vitatkozók látják, hogy jelen vagyok és én vagyok az admin, világossá is teszem, hogy ez a vita nem való a csoportunkba, ilyen meg amolyan szabályokba ütközik, ezért törlöm – de előbb hagyom, hogy végigmondják! Nem fojtom bele a szót senkibe, nem hagyok senki szájában kimondatlan érveket, senki nem kel föl azzal az érzéssel a gép elől, hogy ó, ha egy kicsit gyorsabban gépeltem volna, el tudtam volna mondani a véleményemet, talán még meg is győztem volna valakit. Ugyanakkor viszont a vita nem marad meg a felületen, tehát a később érkezők se bekapcsolódni nem fognak, se visszariadni, hogy nahát, már ilyet is megengednek, mivé züllött a közösségünk.
  Amikor a vita jellege világossá teszi, hogy ez nem való a csoportunkba, akkor szólni szoktam, hogy nono. Mást nem teszek, nem fenyegetőzöm törléssel, végképp nem kizárással. Csak jelzem, hogy ez nem idevaló vagy nem ebben a formában. Ha továbbra is folytatják, akkor közlöm, hogy ezt a vitát nem hagyjuk itt meg, hanem törölni fogom, miután befejezték. Ha elfogadják, jó. Ha nem, akkor kezelem az újabb problémát, továbbra sem hatalmi szóval, önhatalmúlag intézkedve, ámbár jogom van hozzá – de ezt a jogot a közösségtől kaptam, nem használhatom a közösség önkifejezésének korlátozására. Még itt a LAttilaD.orgon sem, ámbár én fizetek a fenntartásáért, de ha orrba-szájba törölgetném a nemtetsző kommenteket, megnézhetném, mikor jön vissza az illető kommentelni megint. (Korábban fórumunk is volt egy ideig, amit technikai okokból megszüntettem, ott ez elevenebben jelentkezne.)
  Nem azt mondom, hogy a moderálás tótumfaktuma vagyok, ámbár úgy tizenhárom éve már tanulmányt írtam róla – csak azt mondom, hogy ezek az elvek eddig még működtek. Elég sokféle csoportban voltam és vagyok admin, technikailag is, témakör szerint is, a tagság összetétele szerint is mindenfélében, és ezek a módszerek működnek. Néhány helyen az a rendszer kell, amit említettem a politikai perpatvaros csoportban – de ott gyakorlatilag nem moderálunk, csak kihajigáljuk a provokátorokat –, de mindenhol máshol remekül beválik az, hogy békén hagyjuk az embereket, mert általában meg tudják oldani a nézeteltéréseiket. Ráérünk akkor beavatkozni, ha mégsem.

»»»»»»