Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




A retroflex hangok 2.

Legutóbb megismertük a retroflex hangok egy részét, ne várassuk a többieket se.
  

zöngétlen retroflex frikatíva
zöngés retroflex frikatíva

  A retroflex s-zs párost legjobban az oroszból ismerjük, az és betűk retroflex hangokat jelölnek – másmilyen s és zs nincs is az oroszban. A lengyelben viszont van, a retroflex pár mellett van egy másik pár is, de azokról később. A lengyelek az -et -nek írják, a -t pedig -nek vagy -nek. Retroflex a kínai és (= ) is. Indiában ritkább, mint a korábban látott retroflexek, például a hindiből is hiányzik; megvan viszont a teluguban és a malajalámban. A svédben és a norvégban jelöli a retroflex s-et, például „friss” ejtsd A -t ők is betűvel írják, mint a kínaiak, de csak néhány nyelvjárásban fordul elő.
  Vietnamban a jele az jele pedig például Saigon, eredeti leírásban kiejtve Vagyis az S betűt a magyarokon kívül a vietnamiak olvassák még s-nek, ámbár nem ugyanolyannak, és csak a dél-vietnamiak. Északon sz. (És persze a város neve ma már nem hanem Hồ Chí Minh-város, amit nem hosiminnek kell mondani, hanem hotyiminynek, tessék ezt nekem elhinni.)
retroflex approximáns
retroflex érintő

  Két retroflex r hangot mutatok még. Alig fordulnak elő „rendes” hangként, vagyis egy nyelv szabványos változatának fonémájaként; inkább csak allofónokként vagy nyelvjárásokban. Az approximáns a tamilban és a malajalámban a legismertebb, de mindkét nyelv latin betűs átírása betűvel jelöli, vagyis az l hanggal hozza összefüggésbe. (Magának a tamil nyelvnek a nevét is ezzel a hanggal ejtik: )

»»»»»»