Olvasókütyü kontra PDA

Elém került Molnár Zsolt blogbejegyzése, amelyben a Sony Reader PRS 500 nevű jószágot tárgyalja. Oké, teljesen igaza van, a kütyü tényleg nagyon aranyos. Egy bajom van. Nem látom be, hogy miért akarjon a polgár ilyet. Azaz hogy miért ilyet akarjon PDA helyett.
  Én is csináltam egy képet. Kicsit sötétebbnek mutatja a TX képernyőjét, mint a valóságban. Ami látható, az a Documents To Go és a myKbd együttműködésének eredménye; utóbbinak van státuszsor-eltüntető funkciója, így a képernyőn a szövegen kívül csak egy gördítősáv marad.
  1233-1.jpg
  Mivel a Reader is megeszi a kártyát, én nem villogok azzal, hogy az én Palmom kártyája pillanatnyilag közel 450 kötetet tárol. De már programokat a Reader aligha futtat! Én tartok a gépen hat játékprogramot, naptárat, rajzolóprogramot, térképprogramot, tömörítőt, programkezelőt, hírolvasót, képnézőt, backupprogramot, képlopót, szövegszerkesztőt és FTP-klienst, tudniillik a többi feladatra megfelelőnek tartom a gyári programot is. Ezek közül használom a számológépet, a dokumentumkezelőt (Word- és Excel-file-okat olvasok és írok), az MP3-lejátszót, a levelezőprogramot, a webböngészőt és néha a világórát. De ha ez nem elég, akkor a kártyán ott lapul még száz megányi program, amiket magam válogattam ki: futnak a gépen, tetszenek, hasznosnak találom őket, de csak ritkán használom.
  És nem az a kérdés, hogy Palm TX vagy Sony Reader PRS 500, nem ezt a két típust kell összehasonlítani. A két készülékkategóriát kell összehasonlítani. Abban a világban élünk, ahol az emberke megkérdezi magától: akarjak én magammal cipelni egy fényképezőgépet, amikor mindig nálam van a mobilom? Nem akar, inkább olyan mobilt vesz, amiben van fényképezőgép. Akarjak – kérdezi magától az emberke – magammal cipelni egy MP3-lejátszót, amikor mindig nálam van a mobilom? Ezt se akar, beleteszi a mobilba a lejátszót is. És a naptárat, a dokumentumkezelőt, a böngészőt, egyre több és több dolgot. Az eredmény a PDA. A könyvolvasó készülék egy olyan PDA, amiből kispórolták a PIM-funkciókat, azazhogy voltaképpen a könyvolvasás is egy PIM-funkció. A többit.
  Számomra ez a gondolat furcsa. Találtam egy árat a neten: a Sonyt 350 dollárért, azaz 65 ezer forintért lehetett kapni néhány hónappal ezelőtt. Az Olcsóbbat.hu szerint a TX-et 66 ezerért meg lehet kapni. És ez egy drága PDA, sokkal olcsóbbak is vannak. Mit tud egy ilyen könyvolvasó, amiért megéri az árát?

»»»»»»