Megvolt az egércsere

Már jó ideje az új egeret használom, most már kialakultak a dolgok, jól működik. Időnként új funkciókat rakok bele.
  És elcincogtam a variációkon. A beépített Windows-rémület nyolc irányban egerít, az 5-össel kattint, a +-szal duplakattint, a 0-val húz, a ponttal elereszt, a /*- pedig a bal-mindkét-jobb gombot jelöli ki. Ebben a legidegesítőbb a gergő hiánya, pedig azt már a kilencvenes években feltalálták, egy XP-nek minimum illenék emulálnia. Idegesítő a gombválasztás, a jobb gombot 99%-ban csak egy-egy kattintásra használja az ember, de itt átkapcsolni, kattintani, visszakapcsolni három billentyű. Idegtépészet. És folyton úgy felejtem. Az is abszurd, hogy a dupla kattintás külön gomb legyen, minek, a valódi egéren se külön gomb.
  A már említett Deguix-scriptben, amit évekig használtam, eredetileg nagyon hülye kiosztás van. Bal gomb 0, középső gomb 5, jobb gomb pont. Ez nonszensz, a középső gombot egymillió évenként használja az ember, a legtöbb program nem támogatja, vagy ha igen, az embernek nem jut eszébe, az is kétséges, hogy egyáltalán kell-e rá billentyű, nem még pont a legfontosabb. Én azért meghagytam, a pontra tettem, a 0-ra a jobb gombot és rendesen az ötösre a balt. A / és * további gombkattintásokra szolgál, amiknek csak kétkilós Windows alatt van értelme, de nem találtam ide értelmes funkciót, úgy maradt. A +- görget, ezt szerettem benne a legjobban. Viszont rettentően hiányzik a huzigálás, vannak dolgok, amiket nem lehet máshogy megcsinálni. Úgyhogy emellé mindig kellett tartalékban a MouseKeys, mert az tud húzni.
  Hát az enyim mellé nem kell. Itt is 5-ös a bal gomb, 0 a jobb, +- görget, és a / gombra tettem a húzást. Nyomásra kattint és úgy marad, fölengedés megint ővele vagy kattintással. Viszont van benne egy ravaszdiság. Deguix scriptjében az a jó, hogy szép simán mozog az egér, ezt nagyon szerettem benne, viszont ettől lassú is. (Felgyorsítható, van egy túlbonyolított sebességváltó rendszere, de azt se szerettem.) A Windowsé nem mozog simán és úgy lassú. Hát az enyém simaságilag a kettő között van, de gyors. Egyszerűbb sebességváltót tettem bele: a * vált a gyors és a lassú között, ez kell bele, mert egy-egy apró gombot, linket a gyors egyszerűen átlép, nem lehet megnyomni, akkor az ember átkapcsol lassúra és meg tudja. Viszont a lassú csak egy kattintásig él, így nem mérgelődik az ember, hogy lassún felejtette. Húzásnál automatikusan lassúval indít, mert például egy splitbart finoman kell pozicionálni, de ha az ember a képernyő túlsó felére akar átvinni valamit, akkor ott a sebváltó.
  Ja, és tettem bele mouse wrapet is, ez az egyetlen, amit át lehetett venni abból a szörnyűséges freeware-ből, amelyik komolyan gondolja, hogy a ferde mozgásra Wint kelljen nyomni. Érdekes dolog, szokni kell, bár én programok tömegeiben használom a wrapet évtizedek óta.
  A pontra még keresem a funkciót. Van persze a középső gomb, ez jó dolog, csak minek, úgyhogy kitaláltam az ugribugrit. A képernyő négy negyede között ugrál. Ma pedig megcsináltam a koordinátakiírót, ez momentán a Ctrl-ponton van. Kiteszi tooltipbe a koordinátákat és az ott talált szín hexakódját. Második nyomásra eltűnik. Harmadik nyomásra már megmondja az előző és a mostani pont közötti távolságot is, légvonalban és az x-y koordináták különbségében is. Akartam az irányt is, de nem találtam képletet rá, én meg hülye vagyok a trigonometriához.
  Viszont a legjobb, hogy tud profilokat. Kis file-ban tartja a definíciókat, és pillanatok alatt lehet csinálni másikat. Profilt váltani speciel még nem tud, de az ráér…

»»»»»»