Jössz játszani?

Mutatok egy praktikus kis trükköt.
  Nyitok egy Facebook-oldalt valamiről, lehetnek receptek vagy macskás képek, tökmindegy. Rakok ki fotókat meg mindenfélét. És időnként jókat játszunk. Például fölteszek egy kérdést:
  HA MEGFORDÍTANÁD AZ ÉLETKOROD SZÁMJEGYEIT, HÁNY ÉVES LENNÉL?
  Erre te rámondod, hogy mondjuk 16.
  Hetekkel később, amikor erre a kérdésre már rég nem emlékszel, fölteszek egy másik kérdést.
  MI LENNE AZ INDIÁN NEVED?
  És kínálok az év minden hónapjára egy jelzőt, a hónap napjaira meg egy főnevet. Te ennek alapján kisakkozod, hogy Ezüst Medve lennél, és ezt is beírod kommentnek. A listában áprilishoz van írva az ezüst, nyolcadikához meg a medve.
  Persze az ilyen kérdésekre több tízezer válasz szokott jönni, de hát én írtam egy kis appot, ami ezt énnekem feldolgozza. Ennek alapján kijön, hogy te 16 megfordítva = 61 éves vagy, 2022-ből levonunk 61-et, az annyi mint
  1961. ÁPRILIS NYOLCADIKÁN SZÜLETTÉL.
  Esetleg nem írtad ki a Facebook-profilodra, mert amikor azt kitöltötted, akkor még gondolkodtál, de egy ilyen játékban vidáman megadod az adataidat. A haverod kiírta nyilvánosan, az övét onnan lopom el.
  Szépen gyűjtögetem a születési dátumokat, és hozzá ellopok még olyan adatokat, mint a párod és a gyerekeid neve (megjelölted őket családtagnak, vagy ha nem, akkor ilyen játékokkal kicsalom belőled), a lakóhelyed (feltüntetted az oldaladon vagy játékokkal kicsalom belőled), a kocsid rendszámát (lefotóztad), meg mindenféle hasznosat. Tíz- meg tízezer emberről, különféle oldalakon, jópofa játékokkal meg más módokon.
  Aztán az app szól nekem, hogy vannak tizenheten, akiknek már egészen sok adatuk összegyűlt. Nézegetem őket és megpróbálok játszani velük. Ha olyan hanyag vagy, hogy ezt a rengeteg adatot ellophattam, akkor lehet, hogy a guglis vagy a facebookos jelszavadat már megpróbálhatom kitalálni. Mármint nem én magam persze, az app megcsinálja, próbálkozik mindenféle kombinációkkal, ideje mint a tenger. Mert ha a lányodat Mónikának hívják, harmincéves és Cegléden lakik, akkor mónicegléd1992 vagy mónika92cegléd meg ilyesmik simán bejöhetnek. Persze az adataidból több ezer kombinációt ki lehet hozni, de az app ráér kísérletezni. Legfeljebb nem jut be, na bumm. Így is sok mindent tudok már rólad.
  Eleget ahhoz, hogy csináltassak egy hamis személyit és lakcímkártyát, és hitelt vegyek föl a nevedre. Hogy az adatok egy részét nem tudom? Kit érdekel, odaírok valamit, senki nem fogja ellenőrizni.
  És ha nem működik? Na és! Ott van a többi tízezer balek, valamelyiknél majd csak bejön.

Akarsz játszani?
  HA KITALÁLTAM A FACEBOOKOS JELSZAVADAT, ÍRD BE, HOGY „BASZKI, LÁTNOK VAGY!”
  AZ A JELSZAVAD, HOGY
  123456

»»»»»»