Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Mit jelent nekem? (1994. r.: Frank Darabont; A remény rabjai)


  igen

 

Nem sorolnám a könnyed péntek esti kikapcsolódás kategóriájába A Remény Rabjai-t, ezt a filmet aktívan nézni kell, és utána egy kicsit elgondolkodni a látottakon, de hát egy jó drámától általában ezt várja az ember. A szinte teljes egészében a Shawshank börtön falai között játszódó történet letaglózó hatása nem a végén éri a nézõt, sõt az egy kicsit oldja is az addig felgyülemlett borongós érzéseket.
Bár leggyakrabban a Halálsoron-nal állítják párhuzamba – többek között a rendezõ személye miatt is – A Remény Rabjai egy egészen más lapra tartozó történet.

Az egész film legironikusabb mondta, mikor az egyik frissen érkezett elitélttõl az akkor már öreg motorosnak számító Andy Dufrenes megkérdezi, hogy „Hát nem tudod, hogy itt mindenki ártatlan?”. S az addigra már több tíz-évet a rács mögött lehúzott exbankár nevet a legjobban a viccen, ami az õ esetében koránt sem vicc. Bár kettõsgyilkosság miatt tölti életfogytiglani büntetését, bûnözõvé csak a börtönbe válik, hogy viszonylagos biztonságban legyen pénzügyi tudásával az õröket, sõt a börtönigazgatót segíti.

Az elsõ ártatlan adózási kiskapukat megmutató tanácsokat persze igen hamar felváltja a nagyüzemi pénzmosás. Mindenkirõl tud mindent, és egyáltalán nem kis korrupciós összegeket legalizál, mégis meglepõdik azon, hogy akiknek már teletömte a zsebét, nemhogy segítenék mikor bizonyítékot szerez ártatlanságára, de még a gyilkosságtól sem riadnak vissza annak érdekében, hogy eltûntessék szabadságának utolsó reményét.

A remek film, az Ariel International-tól már megszokott minõségben került a lemezre. Képre nem lehet panasz, a sötét jelenetek hátterében ugyan tapasztalható némi zajosodás, de jóval alatta marad a feltûnõ, vagy zavaró szintnek. Az eredeti DTS hangsáv pedig egy olyan kényeztetés, amivel még mindig nem sok lemez büszkélkedhet. Magyar szinkronja is Dolby Digital 5.1 formátumban kerül a korongra, s a honosítás kiterjed a werkfilmre és a stábinterjúkra is.

A magyar szinkron, pontosabban hangsáv talán túlzottan is jól sikerült, már ami a háttérzajok dinamikáját illeti. Több alkalommal is erõsen elnyomja a párbeszédeket a környezet zaja, mint például a zuhanyzós jelenetben, ahol a nézõnek olyan érzése támad, hogy ott áll az egyik lassan, de hangosan csordogáló rózsa alatt, és a fülébe folyó víztõl a mellette zajló párbeszédet alig-alig lehet érteni. Az élvezhetõ beállításhoz, az erõsítõn igen eltérõen kell a csatornák hangerejét megadni.

 
-------------------------------------------------------------------
 
Régen láttam, már csak a hangulatára emlékszem igazán (bár,m itt van a fiókban is, de vasárnap megnézem mindenképpen. Tedd meg Te is!)
Ezt mondja Tim Robbins:
 
"Van valami -itt belül- amit nem vehetnek el."
 
Nekem ezt jelenti ez a film. 
 


  2006-05-12
  ~~DISCUSSION~~
film talema

mit_jelent_nekem_1994_r_frank_darabont_a_remeny_rabjai

Remember Letté Lóti tippujúMiért is fekete?