Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Már megint a Z-k...


  

...mert "A jóknak nincs hite, a gonoszok / Intenzitása véres szenvedély"

Sok horrort nézek. Egyáltalán sok filmet, sorozatot nézek, ezen belül is magasan viszi a pálmát mennyiségben a horrortéma. Nem szeretem a vámpírokat, illetve asszem azért nem, mert ez a napszakmáz nekem elvitte a stabil gány kategória felé ezt a vonalat. (Félreértés ne essék, a szerelem nagyon fontos, életbonyolító dolog, de messze nem szirup, a horror pedig érdekes, kanyargós, de a kettõ így ötvözve ahogy KORA-ESTÉÉK tették, erõsen korhatáros és nem alsó, hanem bõven felsõ nézhetõségi határt jelölve 12-es...)

A filmeket -amíg láttam, a regényeket, mármint láttam olvasni- osztályozom. A klasszikus ítéletrendszer szerint, betûkkel jelölve, de saját mércén futtatva azt.
S bizony a zombifilmek még az én listámon is igencsak az abc hátsó szegmensében kullognak. (Ami eléggé autentikus is, már ha nem radioaktív, felturbózott járkálókról beszélünk, ugye...)
A LISTÁM, melyen sorozatok nem kaptak helyet, azóta is stabil, talán az ÉLETREVALÓK került még bele, de maga a lista nem változott az én szokásaim viszont meg de. Vagyis mióta itt a városban legnagyobb bánatomra nincs, szinte egyáltalán nem járok moziba. Tulajdonképpen azt mondhatom, hogy hatványozottan többször jutok el színházba, mint filmszínházba, mely kijelentés nagyzolósnak hat, ám tényszerûen igaz, hiszen moziba szinte soha, színházba meg nagy ritkán el-eljutok. Filmeket a gépen nézek,leginkább online, s még többször sorozatot. ("Finom utalás-féleképpen"... ha éééérted.. a KEDVENCEM,  megjegyzem, van belõle csengõhangom s ez a családomként szól a teflonomon azóta...) Így került a képbe a The Walking Dead is, ami szívemhez igen közelálló darabja a szappanopera-történelemnek -s remélem, leszen még belõle-, majd tegnap és ma néztem végig a 'Z nation' azaz magyaréknál 'Z, MINT ZOMBI' elsõ évadát. Hogy van-e vagy lesz-e még belõle azt nem tudom, de nem is hiszem, mert ugyan nem kerek, de elég nehezen folytathatónak tûnik nekem a sztori, de nem is ezért jegyzem fel itt a padomon. Sokkal inkább azért, mert a klasszikus film-besoroláson, melyen a horrorfilmek eleve hátulról, s ebben is a zombisztorik, pláne sereghajtóként indulnak -ezzel együtt, vagy épp ezért én horror-addikt vagyok-, ez a sorozat bõ tucathelynyit ugrott elõre egy a nemtomhányadik részben elejtett csillogó morzsa által.


/TWD ehunnan e/


Zombi apokalipszis



/Z nation benne Jurij emitt lakozik ni/

Volt egy rész -mondom, ha megfeszülök se tudom megmondani még a környezõ eseményeket sem, mert maradék kettõ agysejtem nagyon el volt foglalva az idézet megjegyzésével...-, melyben Z polgártárs az apokalipszisrõl elmélkedett s alátámasztandó mondandóját egy verset hozott fel illusztrációul.

Engem ez annyira megfogott, hogy azonnal rákerestem, és igen, nyilvánosan bevallom, hogy nem beépített mûveltségem adta meg az alapot a kutatómunkához, sõt, hanem épp annak igen hézagos volta, mert Yeats-rõl vajmi keveset tudtam. Ellenben a Simon -e név csak Jurij által ismert, amely egy másik olyan csavar a filmben, ami megerõsíti a betûrendben az elõrébb jutását- által elmondott sorok vastag ceruzás aláhúzást érdemelnek.
Íme:
"Hát nem dúvad, ki idõt szimatolva cammog Betlehem felé?"


Ismétlem, mûveltségem, melyben a hézagok nagyobb területet foglalnak el, mint a tudással kitöltött tér, ennek híján volt -s tekintve memóriám nem is létezõ voltát, nem nagy jövõt jósolok neki odabenn, ám erre szolgál e pad...- s e sor ereje tökéletesen illeszkedik az egész vers hangulatába, s köszönöm, Z POLGÁRTÁRS, hogy elõkotorhattam!


Tudom, olyan vagyok, mint Móriczka, akinek mindenrõl a pin jut eszébe, nekem meg mindenrõl az aktuálpolitika. De kérdezem én, ki az akinek nem egyértelmû a párhuzam a jelen helyzet -nemszavazó, panaszkodó idióták, önfejû demokraták, pénzsóvár, emberellenes hatalmon lévõk és tetves nácik- és WILLIAM BUTLER YEATS sorai között??

A második eljövetel

Forgódva forgószélben sebesen,

nem hallgat a sólyom solymászra sem.

A centrum gyönge: minden szétröpül,

a világ csupa zûr, kivül, belül.

Vérszutykos ár csatangol s mindenütt

megfúl az ártatlanság ünnepe.

A jóknak nincs hite, a gonoszok

intenzitása véres szenvedély.

A kinyilatkoztatás már közel,

már közelít az új Eljövetel,

a Második! S míg elröppen a szó,

hatalmas képpel a Spiritus Mundi

szemem zaklatja: sivataghomokban

oroszlántest? emberfej? lény

les rám, a szeme gyilkos, mint a nap.

Lassún mozdítja combjait, körötte

rívó madarak árnya tántorog.

Sötétség újra. De én már tudom,

hogy húsz évszázad érzéketlen álma

szörnyet fogan s az bölcsõt követel.

Hát nem dúvad, ki idõt szimatolva

születni cammog Betlehem felé?

/Nagy László fordítása/



Ugye???




  2015-06-20
  ~~DISCUSSION~~
film politika talema z polgártárs zombi nation

mar_megint_a_zk

Szegénység elleni küzdelem és a generációk együttmûködése - konferenciaKönyvek