Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Ismeretterjesztés


  

Hátha nemcsak nekem fontos, hogy tiszták legyenek -legalább némely- fogalmak.

Például a tolerancia.
Íme, egy tanulmány:


"Tolerancia
Készítette: ...

                   Kommunikáció-mûvelõdésszervezõ

                   III. évfolyam
Tolerancia fogalma:

  • A tolerancia alapvetõen a másság elfogadását, a mássággal szembeni türelmet jelenti. Az individualizmus kiegészítõje, s egyben az individuális szabadságjogok alapfeltétele: az én szabadságom csak akkor létezik, ha a másik eltûri. Másképpen kifejezve: „a szabadságról szóló minden tanulmány védõbeszéd a tolerancia mellett”. (Laski, idézi ludassy,1992:7
  • A tolerancia mind a szociálpolitikában, mind a szociális munkában szakmai alapkövetelmény.
  • A szociális munka lényegéhez tartozik, hogy elfogadja, s megérteni igyekezzen a másik életmódját, kultúráját, s ezzel elejét vegye a mindig céltalan és erõszakos jobbítási szándékának.

Kutatási kérdések és eredmények:

  • Kutatási kérdéssé vált, hogy mennyiben akaratlagos és mennyiben spontán a kirekesztés folyamata, s amennyiben akaratlagos, akkor kik és milyen intézmények generálják e folyamatot.
  • A kirekesztés problémája a bûnözéssel kapcsolatos.
  • Egyesült Államok- Anglia- Európa (Magyarország)

A nulla tolerancia elv

  • Ennek az elvnek az alapján, a rendõrségnek már a legcsekélyebb gyanú alapján is be kell avatkoznia, a legkisebb szabálysértést is büntetni kell. A gyanú a nyílt vagy látens idegengyûlölet és szegénygyûlölet miatt nagy valószínûséggel fordul a láthatóan idegenek ( bevándorlók, színesek, nálunk cigányok) és a láthatóan szegények, munkanélküliek, drogosok felé.

Kirekesztési folyamatok

  • Hátterében az intolerancia áll - ezért a tolerancia erõsítése minden demokratikus országban napirenden van.
  •  Az embereknek nemcsak egyenlõbb létfeltételekre van igényük, hanem annak elismerésére is, hogy mindenkit egyenlõ tisztelet illet, hogy senki emberi méltósága nem sérthetõ.
  • Sokan nem tudják önmagukról, hogy elõítéletesek.

Tolerancia problémái:

  • Rawls a toleráns és intoleráns szekták példáján vizsgálja közelebbrõl a problémát.
  • 1. Van-e joga egy intoleráns személynek panaszt tenni, ha õt nem tolerálják.
  • 2. Milyen föltételek mellett van a toleráns szektának joguk nem tolerálni az intoleránsakat.
  • 3. A toleránsoknak egyáltalán van joguk a nem tolerálásra, ez a jog milyen cél érdekében gyakorolható.

Válaszok:

  • Már az elsõ kérdés sem könnyû, mert panaszt tenni mindenkinek joga van.
  • A toleránsok azonban mégsem tilthatják be az intoleránsokat, mert az igazságtalan lenne, az egyenlõ jogokat sértené.
  • És végül a harmadik kérdésre válaszolva: „a toleránsok õszintén és alapos okokkal vélhetik, hogy az intoleranciára saját biztonságuk érdekében van szükség”."



Ezt innen vettem le. Csak a nevet töröltem, mivel nem tudok az írótól engedélyt kérni így azt nem közlöm, és a formátumot változtattam meg, hogy beilleszthetõvé tegyem.

Az utolsó megjegyzéshez fûznék csak annyit, hogy ez az én botegyszerûséggel mûködõ agyamban régóta úgy jelenik meg, hogyaszongya: ha nincs fekete, honnan tudnám, mi a fehér, avagy, ha nem létezik vérparaszt, akkor ugyan mibõl tudnám, hogy én jobb vagyok.



/Csibecsapat innen, ni/


Nagyon szeretem a Záróra beszélgetéseit. Nemrég láttam egy ehhez szorosan kapcsolódó adást, persze nem emlékszem a hölgy nevére (a mûsorvezetõé naná, már beégett a helyére, de az övét sajna nem rögzítettem), aki pontosan az itt a fogalom téma kifejtésénél a harmadik tag gyakorlati megvalósításáról beszélt. S arról, hogy amíg ezzel nem jönnek 100%.ig tisztába azok, akiknek egy karitatív szervezet segíteni igyekszik, addig nem fogják szívesen figadni, vagy pláne partnerként kezelni akár a szociális munkást sem.




A Benetton 40 éve 40 másodpercben.

Nem kell szeretni. S ma már, nem sértés az, ha azt mondom valakinek, hogy "Tolerállak!", de volt idõ, mikor annak számított ez a kijelentés, ma, a modern étrtelmezése az, hogy elfogadom a hülyeséged, mert nyilván azt te magad, jónak tartod.
Vagyis ha nem tolerál valaki engem, akkor az azt jelenti -pláne ha visszamegyünk a zigaz_korig-, hogy nem akar megsérteni?


  2011-04-02
  ~~DISCUSSION~~
talema tolerancia

ismeretterjesztes

CérnaA sor