Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




A rasszizmus szívás


  

Avagy, turul a falnak....



 


 
 



 



Egy részlet a cikkbõl, ahonnan a videókat is vettem, Setét Jenõ gondolataival:

"Setét Jenõ civil aktivistának nagyon tetszenek a videók. Szerinte a filmek végre bemutatják a rasszizmus mûködési mechanizmusát, és a cigány szereplõk rasszizmust elutasító fellépése erõsíti a roma öntudatot.

Setét nem érzi visszásnak a bosszúmotívumot. „Mi, cigányok napi szinten szembesülünk az ilyen helyzetekkel. Az a nyílt képmutatás, amit például a filmbeli lakástulajdonos tanúsít, vagy amikor arrogánsan, minden diszkréció nélkül, eleve bûnösnek tekintve követnek minket, a gyerekeinket és a szüleinket a boltban, az bezzeg senkit nem zavar, és nem szül olyan érzelmi elutasítást, mint most ezek a filmek."



És a kampány eredeti darabja, melyet a  Reckless Tongua készített:




Vegyesek az érzelmeim ezekkel a filmekkel kapcsolatban. Hiszen miközben azt gondolom, hogy egyrészt, s talán túlnyomórészt is, pontosan megfogalmaznak egy dolgot, egy nagyon fontos dolgot, és arra egy nonkonform -unortodox, hogy száradjon le a gatyája annak aki ezen kifejezést mainapság fémjelzi- választ ad, közben pedig ott van az a kicsi, már-már csak érintõleges érzés, hogy nem kontraproduktív ez?

Nos, azt hiszem, nem. Igaz, van ebben jó sok bosszúszomj színezet, van benne, majdénmegmutatom mellékíz, mégis a legfontosabb az, hogy sarkítva rámutat a helyzetre. Mégpedig egy tökéletesen jó irányból. Onnan, ahonnan láthatóvá válik, hogy nem azért létezik az egyenlõség, mert ez egy erõltetett, tankönyvi ostobaság, melyet ha kell, ha nem, muszáj betartani, hanem azért ostobaság a rasszizmus, mert olyan nagyon egyformák vagyunk, hogy attól biza a turul is a falnak megy!


  2012-02-23
  ~~DISCUSSION~~
cigány kampány rasszizmus talema xenofóbia

a_rasszizmus_szivas

TéltemetõA gyûlölet - La haine; 1995.