Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Tényleg kell a kettős állampolgárság

Igenis kell. Most jöttem rá.
  Barátom elintézett nekem valamit, ami pénzbe kerül. Ő ott van – én itt vagyok. És kettőnk között húzódik egy államhatár. Egyébként a barátom magyar, sőt mi több, én is magyar vagyok. A pénzünk nem magyar, annak nincsen nemzetisége, legfeljebb a bankjegynek, ami képviseli.
  Szóval elintézte nekem a valamit, megadta a számlaszámát, én pedig fölhívtam a bankot, a pénzt átutalandó. Közölték, hogy telefonon nem lehet külföldre utalni. Csak interneten vagy bankfiókban.
  Megpróbáltam interneten, ám csakhamar kiderült, hogy az nem működik. Az én hibám; százezer évvel ezelőtt, amikor megnyitottam a számlámat és kértem a netes szolgáltatást, nem írtam föl az összes kódot, azonosító jelet, jelszót, jelszóazonosító jelkódot, kódazonosító kódjelet, Pint, Pant és Stant.
  Sebaj, minden problémát meg lehet oldani. Fölhívtuk egy barátunkat, aki rendszeresen használja a netes bankot, megkértük, megadtuk az adatokat.
  Nemrég hívott. Külföldre neten nem lehet forintot utalni, egyébként pedig meg kell adni a bank címét, a bank nevét, a bank kódját, valamint a bank biztonsági őre feleségének oltási bizonyítványát kiadó orvos házvezetőnőjének derékbőségét. És ha mindez megvan, akkor ötezer forintba kerül az átutalás.
  Arra már nem kérdeztem rá, hogy tulajdonképpen milyen valutát lehet utalni mindezen adatok beszerzése és ötezer forint leszurkolása ellenében; gyanítom, hogy akár kwanzát, akár ngultrumot gond nélkül küldhetnék.

Úgyhogy most már tudom: igenis kettős állampolgárságra van szükség ahhoz, hogy a határon túli magyarok (vissza)integrálódhassanak a nemzetbe. Az nem cél, hogy ha valaki magyar a határon innenről pénzzel tartozik egy magyarnak a határon onnanról, akkor kifizethesse, avagy netán pénzzel segítse határon túl élő rokonait, barátait, esetleg azok szolgáltatást nyújthassanak a határon onnanról a határon innenieknek, és ezzel némi bevételre tegyenek szert.
  Nem, nem ez a cél. Az a cél, hogy okmányok legyenek a határon túli magyarok kezében, amelyekkel genetikai eredetüket igazolhatják. A magyar igazolvány és a magyar állampolgárság nem is elég. Kell magyar származási igazolvány (nyolc piros-fehér-zöld karikával annak, akinek minden nagyszülője magyar volt, négy piros-fehér-zölddel és négy kék-sárga-pirossal annak, akinek négy nagyszülője román, áthúzott piros-fehér-zöld karika jár a magyar, de tolókocsis nagyszülőnek és arannyal keretezett piros-fehér-zöld karika annak a nagyszülőnek, aki igazoltan nem tudott más nyelven, csak magyarul). Kell magyarsági autentikációs bizonyítvány, amely igazolja, hogy tulajdonosa tud tárogatón játszani (bronz fokozat), gólya-gólya-gilicét gyógyítani síppal, dobbal, nádi hegedűvel (ezüst fokozat), Vereckénél kacagányban hitelesen bevonulni (arany fokozat). Kell magyaridentitási igazolvány, ami bizonyítja, hogy tulajdonosa megőrizte magyarságát, noha ősei Trianon óta el vannak szakítva (bronz fokozat); már a Monarchiában is határon túliak voltak (ezüst fokozat); ötezer éve ki se mozdultak Japánból (arany fokozat).

Addig is megpróbálom a forintjaimat beváltani ngultrumra.

»»»»»»