Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Szoftvertámogatás

Lassan kezd kialakulni, hogy mi kell a TESZ kijavításához. Már hét kicsi anyagrészem van kész, 187 oldal, ezzel a sebességgel július 19-ére készülhet el – még az idén. Szép születésnapi ajándék lenne. De persze a terminus mindig változik, éjfélkor kitolódik valamennyire, mert akkortól egy nappal többet dolgoztam rajta, és amikor elkészül egy-egy oldal, akkor korábbra lép. A nyalvántartó programom most már automatikusan kiszámítja ezt is; nemcsak a TESZ dolgait tartja nyalván, de arról külön közöl adatokat.
  Eddig volt három saját gyártmányú programom karakterek elérésére: a billentyűzet-kiosztásom (egy programnak számítom, bár az egyes kiosztások fizikailag külön file-ok, és háromra is szükség van a TESZ-hez, a latinra, az oroszra és a görögre), a karaktertáblázatom és a röptiben működő Autor-dekóderem, ezekkel a világon mindent remekül le lehet írni – a billentyűzetprogramom se csak három kiosztást tud persze, van abban még cseroki is –, kivéve természetesen a TESZ-t. Mert nem lenne igazi feladat, ha egyszerű lenne.
  A billentyűzetprogramommal az a baj, hogy ember nem tud olyan kiosztást létrehozni, amin ezek mind rajta vannak és meg is lehet őket találni, és persze állandóan bővítgetni kellene, ahogy az újabb és újabb jelek előkerülnek. A karaktertábla lassú, sok keresgéléssel jár, még azzal együtt is, hogy remekül eligazodom a Unicode-ban. Az Autorral dekódoláshoz meg sokat kell csappogni, egyetlen š betűhöz hat gombnyomás, az Apps gombra jön a program, akkor benyomkorászom, hogy (sv), aztán Enter, ez arra jó, ha néha-néha kell egy karakter, akkor elővegyem.
  Végül egy karakterpaletta nevű objektumot ihellettem; így neveztem el, végül is olyasmi. Tojásos Kolumbusz, a világon a legegyszerűbb dolog. Ha megnyomom az Insertet, akkor előugrik egy nagy szövegdoboz. Persze unicode-os, de közönséges szövegdoboz. Benne lakik egy fix szöveg, ezt minden változtatásnál automatikusan elmenti. Egyetlen dolgot tud: a kiválasztott karaktert Enterre beteszi a szövegbe és megint visszavonul. Bemutatom a jelenlegi állapotot, ennyi jel gyűlt össze a szöveg 4,7%-ának kijavítása alatt; érdemes lesz megnézni majd a végén.
  2763-1.jpg
  Persze rajzolnom is sokszor kell, mert valósággal zabálja a rengetegféle karaktereket, rajzolni viszont nem tudok, például az utolsó előtti sorban az utolsó betű elég ormótlan, mert csak egy kicsit másmilyen fontból tudtam átmásolni. Az ŋ betű cirill változata észak-eurázsiai nyelvrokonaink használatában; más népek másképpen írják. Eddig egyszer fordult elő a könyvben, sokkal több nem is lesz…
  A karakterpaletta sajátsága, hogy más programokban nem jelentkezik, csak az AFR-ben, ámbár az Insert billentyűt ebben a században (önállóan) már alig használjuk, csak a Commanderben kijelölésre, mert én azt szoktam meg még a Nortonban.
  Írtam még egy programot, az momentán hat sor, AHK-ban, egypár kiegészítő funkcióhoz, amik kimondottan az ABBYY és a TESZ számára vannak kitalálva. Először csak a Ctrl-Del átdefiniálására szolgált, mert a fejlesztők roppant ízléstelenül oldaltörléssé minősítették át a szótörlés százezer éve elfogadott gombját, undokok, undo kell nekik. Aztán kitaláltam, hogy nekem _ és * jelek közé tett szavak kellenek, mert a betűtípusok kijelölését végig én csinálom a javításnál, Ebbike nem foglalkozik vele. Talán jobb is. Csak nem tudtam rájönni, hogy hova tegyem a funkciókat, ahol funkcionálnak. Kolumbusz tegnap vágta hozzám a szükséges tojást. Caps Lock!
  Úgyhogy most Caps Lockon, sőt Shift-Caps Lockon is van funkcióm, egy ideig a Ctrl-Caps Lock is szerepelt, de az végül nem kellett. Nem emlékszem rá, hogy a makrológia tudományában a Caps Lock shiftelt-ctrl-ozott változataira valaha tettek volna szöveget, bár minden lehetséges. A Tabon nekem sokáig egy retromotív bináris majuszkulizátor volt (lehetne értelmes magyar nyelven is mondani, de így jobban hangzik), de az nagyon régen volt, most megint van rajta egy makró.
  Itt tartunk, plusz még egy-két makró a programok közötti ide-oda váltás megkönnyítésére, mint rendesen, meg a Windows-színezőmbe is belenyúltam, hogy el ne unjam az életemet. Persze nem tudni, hogy ez mennyire végleges, hisz még jószerivel el se kezdtem a javítást.

»»»»»»