Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Szabálytalan gyöngyszem

Egy vallomással tartozom az olvasónak. Anežka ugyan Jitka Povejšovától nyerte történetbeli alapállását és külső megjelenését, de a neve sem a levegőből keletkezett, ő nem a Cseh- és Szlovákia termette sok-sok Anežka egyike, hanem e téren is alteregó vagy epigon, ahogy tetszik. A nevét és néhány belső tulajdonságát egy másik kislánytól kapta, aki huszonévvel ezelőtt jelent meg egy órácskára a képernyőkön, és soha többé. A filmnek nyoma veszett. Megkértem cseheket, hogy nézzenek utána, de senki nem lelt rá, Zuzana Hojdová kis remekműve eltűnt a feledésben, még az IMDb-be se került be, bár cseh filmadatbázisokba igen. Nálunk sincsen nyoma sehol.

Illetve nem volt mostanáig. Idén, éppen Vanessa születésnapján valaki előkereste a filmet, elég gyenge felbontásban ugyan, s föltette a netre. Én pedig most rátaláltam. Persze nemcsak a képe nem szép, a megértéssel is lesznek gondok, s ha mégiscsak sikerülne megtanulnom a nyelvet, akkor is hiányzik róla Szentesi Dóra hangja – de hát ez is eredmény.
  A film annyira elmerült a feledésben, hogy nincs róla említés sem Karolína Syrovátková saját honlapján, sem a róla szóló honlapok százain. A szerelmes zenész kislány az életben is zenész lett, nemzetközi hírű zongoraművész, doktorátusa van, hét nyelvet beszél és több országban tanít zenét. Az mintha kiesett volna munkásságából, hogy tizenegy éves korában eljátszott egy kislányt, akinek mintha még a lélegzete is valamilyen művészeti ág lett volna, mert Hojdová – és már megint Jarmila Turnovská – a zene mellett a balettot, a szobrászatot, a festészetet, az ötvösművészetet, mindent bevetett, hogy megjelenítse Anežka mélyen parázsló szerelmét. Amely persze viszonzatlan marad, hiszen egy felnőtt férfit szeret.
  De így volt, Karolína Syrovátková egy röpke pillanatra felfénylett a cseh film egén, s mire alaposabban megnézhettük volna, már el is tűnt, szinte nyomtalanul, alig emlékszik rá valaki.
  Hát én igen. Volt is már említés róla, éppen abban a tanulmányban, ahonnan ez az egész barčiáda kezdetét vette; ott azt írtam, négyéves lehetett, amikor a sorozatot forgatták. Hát nem annyi, csak két és fél, 1981. február 26-án született, ami egyébként, nicsak, a Karhunen kislányoknak is születésnapja, igaz, hogy másvalaki tiszteletére.
  Úgyhogy arra gondoltam, akkor már igenis csináljuk még komolyabban, s legyen a mi Anežkánkban még egy kicsivel több abból az Anežkából, bár jelleme más irányba viszi majd, de – eddig még nem volt neki családneve. Hát most majd lesz.

»»»»»»