Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Sweetie-blog

Április 12.

Az egyik jelölt kiskutyát nem kaptuk meg, mert fél a tolókocsitól. Ez húsz perce van itthon és ennyire retteg tőle. Azaz már ott a tenyésztőjénél is vidáman körülugráltak a tesójával, aki szintén kutya.
  sweetie412.jpg

Két kijelentést tettem: Magyarországon nem tenyésztenek óriás uszkárt – napokon belül találnom kell egy kiskutyát. Napok alatt azonban nem lehet külföldről szerezni, tehát manifesztálódnia kellett egy tenyésztőnek, akit szavaim erejével teremtettem.
  És lőn.
  Ugyanitt világosság megrendelhető.

Április 13.

Ezt írta Krisztina, az egyik mai kép mellé.

A mese folytatódik… Miután elkezdtük tervezni közös életünket, rájöttünk, hogy szükségünk lesz egy vakvezető kutyára. Hogy miért? A laikus olvasó számára ez nem biztos, hogy olyan egyértelmű. De gondolkodjunk csak kicsit. Adott egy család, két tolókocsissal, egy értelmi fogyatékos autista nagylánnyal és egy vakkal. Ebből a négy emberből egy képes egy tömegközlekedési eszközzel bejutni a legközelebbi városba. Kettő fizikailag képtelen, egyet pedig órákig kerestethetnénk a rendőrséggel, mert elveszne a nagyváros tömegében. Tehát egy ember marad, aki ezt a feladatot meg tudja oldani. Én viszont vak vagyok, és aki ismer, az pontosan tudja, hogy utálom a kiszolgáltatottságot, és segítséget kérni sem igen szeretek. Vagyis marad a vakvezető kutya. Ő az, aki mindig, minden helyzetben készen áll arra, hogy önzetlenül segítsen nekem a közlekedésben. Igen ám, csakhogy egy vakvezető kutyára éveket kell várni, és többnyire labradorok, akik nem kutyaszőr-allergiás gazdiknak valók. Tudom, sokáig éltem labradorokkal, de akkor még nem volt rákom, infarktusom, COPD-m stb. Most már egy ilyen kockázatot nem vállalnék. Tehát döntöttünk. Kell egy óriás uszkár.
  Tudom, volt már Zengő, és azt is, hogy a tőle való megválás örökké fájdalmas marad, de sajnos akkor úgy gondoltam, hogy inkább a férjemet választom a kutya helyett. Rossz döntés volt. Tudtam, hogy Zengőt nem lehet pótolni, és nem is ez volt a cél, de azt tudtam, hogy szükségem van egy óriás uszkárra.
  Elkezdtünk hát óriás uszkárt keresni. A feladat oroszlánrészét Attila vállalta, ennek hétköznapi és érzelmi oka is van. A hétköznapi egyszerű. Ő tud idegen nyelveket. Az érzelmi sem olyan bonyolult, bár csak az emberiség körülbelül egy ezrelékének érthető. Látta rajtam, hogy mennyire szenvedek Zengő hiányától, belátta, hogy mennyire szükségem van egy antidepresszáns és egyben vakvezető kutyára, és ezért eldöntötte, hogy kapok tőle ajándékba egy óriás uszkár babát. Szerintem amikor ezt az ígéretet tette, még nem tudta, mire vállalkozott. Sok-sok visszautasító levélre, amelyben hosszasan ecsetelték, milyen ártalmas egy szegény óriás uszkár babának fogyatékos emberekkel élni, sok feleslegesen megírt levélre, amelyre még válasz sem érkezett, no és persze sok-sok kétezer euró körüli kutyára, akiket persze még ezen felül haza is kellett volna hozni külföldről. De a kedvesem két dologban is olyan, mint én. Az egyik: ha eldönt valamit, azt tűzön-vízen keresztülviszi. A másik: ha megígér valamit, azt meg is tartja. Íme az eredmény. Ő Sweetie, aki huszonnégy órája a családunk tagja. Remélem, hogy olyan boldog lesz ebben a családban, mint amilyen boldog most én vagyok az ő érkezésétől.
  sweetie413.jpg

Április 15.

A kutya előnyei
  Amint hátat fordítasz, viszi a papucsodat. De meghagyja a kocsit, a házat, a bankszámlát, az utcád és a megyéd nevét, és nem rajzol vonalakat a térképre, amiket nem léphetsz át.
  Kutyát tarts, ne politikust!

Április 17.


  – Meg kéne mérni a kiskutya fejét.
  – A fejét?
  – Aha, körben.
  – Minek?
  – Hogy kaphasson saját sapkát AZ ENYÉM HELYETT.

Április 18.

Beszerzett állatok jegyzéke

Házikutya (Canis familiaris), 1 db
  Házimacska (Felis catus), 1 készlet
  Köhögős-prüszkölős vírus (latin neve nem ismert), több milliárd db

Április 20.

Sweetie-nek gondjai vannak a gyere fogalmával. Tegnap este elszaladtam az udvar végéig és mondtam Krisztinának, hogy hívjon. Hívott. Odarohantam hozzá: most dicsérj meg! Megdicsért, hogy jó kutya vagyok, mondom, látod, kiskutya, így kell ezt.
  Sweetie-nek a szobatisztasággal is van még problémája. Krisztina ma kifejezte reményét, hogy nem fogok kijárni az udvarra pisilni…

A mai óra anyaga: „a porszívó nem bántja a kutyákat”. Krisztina letesz egy h-kekszt a kikapcsolt porszívóra, ahonnan Sweetie-nek el kell vennie. Kellene. A fejlődés iramát szemlélve egyhamar nem várható, hogy a kiskutya egyedül kiporszívózza a szobát.

Április 21.

Van egy vezényszó: „Oldd meg!” Ezt kell használni, amikor a kiskutya zavarba ejtő helyzetbe kerül, például rátekeri a pórázt a kerti csapra. Ilyenkor azt mondod: „Oldd meg!”, és átemeled a pórázt a csap fölött. Ezután a kiskutya rátekeri a pórázt egy bokorra. Ekkor azt mondod: „Oldd meg!”, és átemeled a pórázt a bokor fölött. Ezután a kiskutya rátekeri a pórázt a tíz méter magas fenyőfára.

A kutya előnyei
  A kutya viccesebb, mint a bicikli. A kutyát lehet simizni, a biciklit – hát végül is azt is, de minek?
  Viszont a biciklinek sincs ki a négy kereke.

Miután a kutya órák óta öldöste ugyanazokat a gumijátékokat kegyetlen kínzások között, megkérdeztem, lenyugszik-e végre.
  Sweetie megrázza a fejét.
  – Neeem?!

Április 23.

Valószínűleg ma sétáltatunk kutyát utoljára. Aztán leesik az eső, és már csak disznót sétáltathatunk.
  Jellemét tekintve már most is.

Április 24.

Mindazoknak, akik egy órával ezelőtt gondoltak kiskutyánkra: igen, csuklott.

Április 26.

A kutya előnyei
  Két hét alatt még nem fordult elő, hogy hét percen át kellett volna bámulnom egy mozdulatlan feliratot:
  A kutya indítása
  (fölötte a tenyésztő logójával)

Április 27.

Ért valaki a papucsokhoz? Nekem sose volt, nem értek a nevelésükhöz, de Krisztinának igen, és nem tetszik a magatartásuk. Reggel az egész szobát végig kellett kutatni utánuk. Értem én, hogy szükségük van egy kis önállóságra, de hogy lehetne elérni, hogy reggelre visszajöjjenek a helyükre?

Április 29.

Sweetie-t majdnem széttépte egy nagy, iszonyú szaros kutya, akit a Bem utcai kocsmából engedett ki valaki, talán a gazdája, talán nem, nem tudjuk. Mindenesetre nagyon érdekelne, mit szólna egy olyan játékhoz, hogy kétmilliós kártérítési per.

Május 6.

Béééékával aluszik a kiskutya is…
  sweetie506.jpg

Május 9.

Hát a közlekedési gondjaink nem oldódnak meg, de növekedni fog a család bevétele. A kiskutya nem vakvezető lesz, hanem lakberendező.

Május 10.

10,2 kiló kutyánk van.

Május 11.

Azt mondják, ne beszéljek lettül a kiskutyához, mert magyarul sem ért. Szerintem éppen ezért miért ne?
  (Viņas sacīja, es jānerunu latviešu valodā ar suņukam, tāpēc viņš pat ungāru valodā vēl nesaprot. Mans viedoklis ir kā tik par to kāpēc nē?)

Május 12.

A kiskutya pincér lesz! Csak hívni kell – és nem jön.

Május 14.

Valaki tudna küldeni képet egy áthúzott kutyafogról? Rá szeretném másolni Krisztina új papucsára.

Tegnap egy kilométeres sétabéta földúton plusz egy aszfalton (s ugyanez vissza) – ma három kilométer oda, három vissza aszfalton, és a kiskutya még mindig mint az olajozott nikkelbolha.

Kábé negyedóra alatt megtanult labdát visszahozni – ugyanez parlamenti képviselőknek négy év alatt sem sikerül. És az „ül” is egyre jobban megy, csak persze uszkár módra.

Május 15.

A felnőtté válás következő lépcsőfoka: az első fára fölkergetett macska!

Klassz dolog egy ilyen kutya. Most a kikefélt bunda hatására erőteljes, idült macisodásnak indult. Csak a farkincája nyeszlett még egy kicsit.

sweetie515a.jpgsweetie515b.jpg

Május 17.

A mai óra anyaga: ül, lábhoz, marad. Diákjaink többsége (az egy közül egy) nagyon szeretne megfelelni az elvárásoknak, csak még nemigen érti, hogy miről van szó.

Május 18.

41-es női papucsot keresek, ami tápláló és vitamindús.

Május 22.

sweetie522a.jpgsweetie522b.jpgsweetie522c.jpgsweetie522d.jpg

Május 24.

Egy borzasztóan érdekes videó – kiskutyafüllel.

…valamit szaglászik a fán, a csegabegát még nem vette észre… most már észrevette a csegabegát, lelöki a földre a csegabegát, ugrálva hívja játszani a csegabegát, hé! KUTYA! A csegabega nem játszik veled! Kapj már az agyadhoz, akkora sincsen, mint a mancsod! Két hétig mászott fölfelé! És most lelökted!

Május 25.


  – Éles fájdalmakat érzek, és ez még egy hétig így marad.
  – Miért, mi lesz akkor?
  – A kozmetikus végre levágja a kutya karmait!

Május 27.

Annyira jó, hogy kutya, nem katolikus. Különben több ezer miatyánkot kellett volna végighallgatnom a fürdetés és a szárítás alatt.
  sweetie527.jpg
   A folyamat:
  gyapjas koszos maci
  + víz = ázott egér, alapfok
  + kutyasampon = ázott egér, középfok
  + víz + bundabalzsam + víz = ázott egér, felsőfok
  + whiskycsapat = tiszta, bolyhos, bundás, nagy maci
  Ebből lesz aztán a kutyakozmetikusnál tiszta, bolyhos, bundás valami – hogy egér vagy hörcsög vagy maci, azt majd utána megtudom.

Május 29.

A következő vezényszó, amire szükség lesz: „Menj le az ágyról!”

Május 30.

Június 1.

Suns gultā! Most tanul fölugrani az ágyra. Kicsit még sötét a drága. De professzort nem kínáltak megvételre, csak kutyát – és lehet, hogy a professzor is sötét lett volna.

Június 2.

Első nap az óvodában!

Jó ovi. Csak amikor az az instrukcicó, hogy „hívd a kutyát, és amikor rád néz, akkor nyomd meg a klikkert és adj egy jutifalit” – akkor mit kéne lépni?
  Azért van itt más kérdés is. Ha jutifali jár azért, hogy rád néz, akkor mi jár mondjuk egy eldobott labda visszahozásáért? A Szent György-lovagrend nagykeresztje?

Június 3.

A kiskutya holdlakó. Lassan esnek le neki a dolgok.

Novellaötlet: egy lopós természetű kutya, aki tárgyakkal állít haza a szomszédoktól. Egyszer hoz egy öklömnyi gyémántot, amiről soha nem derül ki, hogy honnan hiányzik.

Hát a behívás gyakorlásának fő eredménye, hogy egy hétig párizsiszagú lesz a joystickom is. Hazafelé pedig akkora lietus esött a fejünkre az utolsó ötven méteren, mint két másik. Mire megmosdottunk és elraktunk három tárgyat, el is állt.

Június 5.

Ha a kiskutyával madarat lehetne fogatni,
  a) boldog,
  b) van kéznél madár!

Június 6.

Valaki vakond lehetett a családban…
  Gödrök készülnek a kertben. Azt mondtam, nem hozhatja be őket a házba.

Június 7.

Tegnap esti adat: a csemete súlya 12,8 kiló.

Balról jobbra: Krisztina; Sweetie; hat kötet a kommunista Világtörténetből.
  sweetie707.jpg

Június 10.

Szóval mi sokat beszélgettünk Sweetie-vel a jövőről, hogy milyen lesz az élete, amikor nagy kutya lesz. Elmeséltük neki, mi a dolga egy vakvezető kutyának, ő pedig sokat gondolkodott ezen, és végül azt mondta, hogy ő nem érez elhivatottságot erre a pályára, nem meri vállalni ezt a felelősséget. Szeret minket, de ennyire mégsem. Megértettük a szempontjait. Tegnap összecsomagolta kis motyóját és sok sírás árán visszaköltözött a tenyésztőjéhez, akit a legjobban imád a világon, és ott vele vannak a szülei és a kishúga, akik szintén kutyák.
  Mi pedig fájó szívvel folytatjuk a keresést. Jelöltek már vannak, akik nemcsak a legalapvetőbb minimális követelménynek felelnek meg (kutyának kell lenni hozzá, már eleve születéstől fogva), hanem sok más szempontot is figyelembe vettünk.
  sweetie710.jpg

»»»»»»