Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Sok kicsi sokra megy

Bajnai Gordon egy forint havi fizetésért lenne, ha lenne miniszterelnök. Érdekes ötlet. Mint gesztus nem sokat ér, a Fidesz így is kiüvölti a fejét a két füle közül, viszont rengeteg problémát okoz.
  Merthogy nem lehet kifizetni, jelentem alássan. Hacsak vissza nem állítják az egyforintosokat, de ahhoz a miniszterelnöknek nincsen sok szava, ilyesmiben az MNB dönt, ha jól tudom. A legkisebb kifizethető összeg most öt forint, vagyis Bajnai öthavi fizetése. Ezt lehet előre vagy utólag, öthavonként fizetni, de így valaki öt hónapig használja másvalaki pénzét, az után már kamatot kell fizetni. A jegybanki alapkamat most 9,5%, tehát öt hónap múlva Bajnai forintja már közel húsz fillérrel (egész pontosan 19 egész 79 253 százezred fillérrel) többet ér. De még fillérek sincsenek forgalomban, nemhogy töredék fillérek. Százezred filléres érméket is ki kellene bocsátani ahhoz, hogy a nemzet ezt a pénzt kifizethesse, illetve ha előre kifizette, akkor Bajnai a túlélvezett pénzt visszafizethesse. Aránylag csekély vigasz, hogy ha abból indulunk ki, hogy a nemzet ezeket a címleteket kizárólag Bajnai Gordon fizetésének folyósítására fogja felhasználni, akkor ki lehet bocsátani speciális 1933 százezred filléres érméket, amelyekből 41 darab éppen kiteszi a szükséges töredék fillérek értékét.
  De van kiút. A LAttilaD.org gazdaságtudományi főosztályának statisztikusai fáradságot nem kímélve kidolgozták a megoldást, ami szinte tökéletesen kiküszöböli a kamat problémáját. Bajnait minden öthónapos időszak közepén kell kifizetni, mind az öt hónapra egyszerre. Ez esetben a miniszterelnök két és fél hónapig nem kap fizetést, vagyis fizetésével és annak kamatával is tartozik neki az állam. Ekkor azonban többet kap kézhez: öthavi fizetését, aminek második feléért a következő két és fél hónapban dolgozik meg, a kamatokat pedig jóváírjuk abból, hogy a második két és fél hónapban Bajnai fog tartozni a nemzetnek a már megkapott, de még le nem dolgozott pénz kamataival.
  De mint mondottuk, a megoldás csak szinte tökéletes. Mert hogyan számolunk el, ha az MSZP vastagnyakúiban megint feltámadó irigység nem pont két öthónapos időszak között rúgatja ki Bajnai Gordont?

»»»»»»