Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Rendőr vagyok, hajbókolj

Állítólag évek óta parkolnak rendőrök parkolócédulát helyettesítő rendőrjelvénnyel a civil autójuk szélvédője mögött, de most majd meg lesznek büntetve.
  Sok mindenen elgondolkodtam.
  Először is tegyük fel, hogy a híresztelés igaz. Ugyanis a híresztelések igen gyakorta igazak szoktak lenni. És tegyük fel, hogy a parkolási önhatóságnál nem idióták dolgoznak. Ugyanis nem szoktak. Ha pedig ez így van, akkor a parkolási önhatóság évek óta tudja, és nem tesz semmit.
  Nomármost. Ha valakinek kárt okoznak, tud róla és nem tesz semmit, akkor az illető a károkozásba belenyugszik. Nem bánja. Ha pedig nem bánja, akkor nincs kár. Nem történt semmi. Joga van egy étterem tulajdonosának meghívni valakit egy ebédre? Nyilván joga van. Hát akkor egy parkolásból élő cégnek is joga van meghívni valakit egy (vagy több) ingyen parkolásra.
  Ha az olvasónak valami sántít az érvelésben, nem hibáztatom. Nekem is.
  Ha viszont úgy tekintjük, hogy a parkolási önhatóságot kár érte, akkor talán a kárt meg kellene téríteni. Ez így szokás egy jogállamban. Ez feltehetően valahogy úgy nézne ki, hogy a PÖH azt mondja: ales úr, ön öt éve tulajdonosa az autójának, ezalatt végig ales volt, fizetni nem fizetett, hát akkor öt év szorozva ötvenkét hét szorozva heti öt munkanap szorozva nyolc óra munkaidő szorozva parkolási díj szorozva büntető bírság szorozva késedelmi kamat szorozva kamatos kamat az annyi, mint hatvankilencmillió-nyolcszáztizenhétezer forint. Fizet vagy perelünk?
  Ugyanis a többi állampolgárral így szokták, és nálunk demokrácia van. A rendőr sem emberebb, mint bárki más.

Viszont ez a PÖH és az illető rendőrök magánügye. Van valami, ami már közügy.
  A rendelet azt mondja, hogy a parkolásért fizetni kell. Ezzel a rendelettel valószínűleg a polgárok túlnyomó része nem ért egyet, de attól még sajnos létezik, és be kell tartani. Ámbár senki nem örül neki.
  A törvény pedig azt mondja, hogy mindenki egyenlő, és senkinek nem járnak előjogok. Ezzel valószínűleg a legtöbben egyetértenek, legfeljebb azok nem, akiknek fixa ideájuk, hogy nekik előjogok járnak. (Mert hehcegek vagy ghófok, mert papok, mert képviselők vagy mert rendőrök.)
  A rendőrség szolgálati szabályzata (ami szintén egy törvény) ezenfelül azt is mondja, hogy a rendőrök dolga a törvények betartatása. A polgárok nem azért tartják be a nekik nem tetsző törvényeket is, mert jó kisfiúk és kislányok, hanem mert ellenkező esetben jön a rendőr és megbünteti őket.
  Mármost ha a rendőrök csalnak, nem tartathatnak be törvényeket, mert meg fogják kérdezni tőlük, hogy már bocsánat, mire föl kényszerít maga engem, amikor a rendőrök is csalnak. Az a rendőr, aki bűnözik, az egész rendőrség munkáját, ezzel az egész jogállam működését teszi lehetetlenné.
  Semmi különöset nem látok abban, ha bármely polgárnak elege van a PÖH-ök packázásaiból, és egyszerűen nem vesz parkolójegyet. Ez tilalmas és büntetendő, de nem látok benne semmi különöset. A PÖH lesz szíves megkedveltetni magát az emberekkel, a pénzért szolgáltatást nyújtani, akkor majd nem lesznek ilyen problémái. Azzal viszont nem tudok egyetérteni, hogy valaki a rendőrjelvényével demonstrálva vindikál magának jogot arra, hogy ne fizessen. Még mire fogja bejelenteni az igényét a rendőrjelvényét felmutatva? Étteremben se fizet? A benzint is ingyen óhajtja? Be kíván sétálni cégvezetők irodáiba és dönteni óhajt a vállalat ügyeiről? Parancsolja netán eldönteni, hogy legyen-e vizitdíj? Hol a határ?
  Még egy szó a parkolóőrökről is. Logikusnak tűnik, hogy azért nem látták el az autókat mikuláscsomagokkal, mert az illető rendőrök értésükre adták, hogy ez esetben megtorlásra számíthatnak. Feltehető és logikus, hogy a megtorlás nem a PÖH-öt, hanem a parkolóőrt sújtotta volna, aki kisember, és érthető, ha nem vállalja a konfrontációt rendőrökkel. Ezt úgy hívják, hogy megfélemlítés.

Az ilyen rendőr nem rendőr, hanem minizsarnok. Ezért a PÖH hozzáállásától és az ügy anyagi oldalától függetlenül az ilyen rendőrt meg kell fosztani nagyvonalúan használt jelvényétől, bíróság elé kell állítani és börtönbe kell zárni.

»»»»»»