Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Remélem, Marta apja jól van

Okom van aggódni emiatt. Igaz, Marta mindig nagyon intenzív, valóságos földrengés minden dala (a szólók, nem a Silta sirds). Ez is. De máskor kirobbanó életöröm jellemzi, most viszont olyan indulat, amit még Stromae sem adott bele az eredetibe, pedig hát neki ölték meg az apját.
  Stromae egy belga úr, akinek az apja tutszi, és 1994-ben a ruandai tömegmészárlások áldozata lett, amikor a fiú csak kilencéves volt. Erről szól a Papaoutai, vagyis „papa, hol vagy?” Ő még bolondozik is a klipben, ami amúgy egy fájdalmas, humanista háborúellenes kiáltvány, de Stromae oldja a feszültséget.
  Marta nem. A többrétegű négydimenziós multivariábilis Marta Krūce-vigyorok megszűntek létezni. Egyetlen mosoly sincsen. Halálos komolyság és iszonyatos indulat van benne, és ebből nem old ki a klip legvégéig – akkor ránk robbantja az egészet, mi okoztuk, csináljunk vele, amit tudunk. Valamiért nagyon emlékeztet a kilencéves Vanessa Guedjre – és Greta Thunbergre.
  Van egy néma képe. Profilból befordul félprofilba, és ugyanazzal a vádló tekintettel néz ránk, mint Greta. Ez már nem Stromae apjáról szól, aki Martának mégiscsak egy idegen, aki negyedszázaddal az ő születése előtt meghalt, egy tőle sok ezer kilométerre élő másik idegen apja. Ez a vádló tekintet már az egész koyaanisqatsinak szól, és ezzel belép a körbe Alan Walker és Dārta Stepanova mellé.
  De legalább nem utál minket, mint Greta. Ennyiben kegyelmet kaptunk. Illetve… mivel őbenne utálat helyett fájdalom van, akkor inkább utálna.
  Mit mondhatunk még? Nagyot nőtt, sokat változott az arca, érettebb, kiforrottabb egyéniség, most körülbelül tizenkét éves lehet. Amikor angolul énekelt, számottevően halványabb volt, de ez a dal frenetikus. Persze lehetne említés tárgya, hogy a gyönyörűen ejtett francia hangok nem ott vannak, ahol kellenének, például rögtön az első szóban egy igazi francia gutturális r van, csak az a szó az, hogy dites-moi. Nem mindegy? Ezt a dilis nyelvet senki se tudja normálisan kiejteni. Legfeljebb a franciák.
  Nem erről szól a történet. Marta kirobbantott egy adag indulatot a térbe, és az most ott van. A sötétségbe, ami a képen körülveszi. S amögül ugye ki jön ki?

»»»»»»