Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Reform

Elgondolkodtam az egészségügyi reformon. Konkrétan a vizitdíjon, ami ellen valaha eléggé ágáltam, aztán megértettem a vonalat és elfogadtam. Most viszont ketten vannak a ségeim.
  Tessék szólni, ha tévedek, de nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy ez itten csak ellenőrzési szigorítmány. Én azt nevezném reformnak, ha valamit, amit eddig emígy csináltunk, mostantól amúgy fogunk csinálni, totál máshogy, mert úgy gondoljuk, hogy akkor jobb lesz. De ez momentán úgy tűnik, hogy a régi dolog tovább csinálása szigorúan ellenőrzött orvosokkal.
  S ahogy gondolkodom, egyre inkább az az érzésem, hogy a kormányok nem csinálnak reformokat. Kérném az ellenzéket nem bólogatni lelkesen, amikor ők voltak kormányon, ők se csináltak. Ha valamire rosszul emlékszem, majd biztos tetszenek szólni.

Eszembe jutott például egy reform, ami nemrégiben történt: többé nincs ellenőrzés a Schengenen belüli határokon. Csakhogy ezt a reformot az unió csinálta, nem a kormány. Ha a kormány csinálta volna, akkor nagyjából sejtem, hogyan történt volna.

December 20. Hatályba lép a határok eltörléséről szóló törvény. A mai naptól a Schengenen belüli határszakaszokon az uniós állampolgárok minden ellenőrzés nélkül haladhatnak át.
  December 22. Több határ menti városban megbénul a közlekedés, Hegyeshalomtól Mosonmagyaróvárig áll a sor. A kormány válságstábot hív össze, tanulmányozzák a helyzetet.
  December 24. Hegyeshalomtól Győrig áll a sor. A kormány bejelenti, hogy a probléma forrása a határok eltörlése, az új rendszerre való átállás hosszabb időt vesz igénybe. A kialakult helyzet rendezése érdekében mozgóárudákat és mobilvécéket állítanak fel az autópályákon.
  December 25. A Fidesz jóindulatúlag figyelmezteti a kormányt, hogy a mozgóárudákra és mobilvécékre közbeszerzési pályázatot kellene kiírni. A kormány azonnal megígéri, hogy kiírják a pályázatot.
  December 26. Hegyeshalomtól Tatabányáig áll a sor. A kormány gyorsított eljárásban kiírja a közbeszerzési pályázatot, már január közepén.
  December 28. A Fidesz figyelmezteti a kormányt, hogy mindmáig nem hozta nyilvánosságra a határátkelés módjáról készített hatástanulmányt, amelyért kilencmillió forintot fizettek. Hegyeshalomtól Dunaharasztiig áll a sor, teljes hosszában megtalálhatók a maszek mozgóárusok és mobilvécések, alapítványok nyújtanak segítséget a fagyoskodó autósoknak.
  December 29. A kormány bejelenti, hogy szigorúbban fogják ellenőrizni a Sor mentén tevékenykedő árusokat, akik közül sokan nem adóznak.
  December 30. Hegyeshalomtól Gödöllőig áll a sor. A Fidesz lemondásra szólítja fel a kormányt, mert képtelen megoldani a helyzetet. A kormány figyelmezteti a Fideszt, hogy az Orbán-kormány idejében egyetlen méter autópálya sem épült az országban, ami akár igaz is lehet, csak momentán senkit nem érdekel.
  Január 1. Hegyeshalomtól Gyöngyösig áll a sor, de nem történik semmi, a hivatalok zárva, a politikusok otthon ünnepelnek.
  Január 3. A kormány bejelenti, hogy nagyszabású razziákat fognak tartani a Sor mentén, részint az illegális árusítás miatt, részint pedig mert egyre több autós szökik át a Záhonytól Füzesabonyig tartó sorból a Hegyeshalomtól Mezőkövesdig tartó sorba, vagyis az autópálya másik oldalára. Ezzel megsértik a közlekedési szabályokat és feltartják a forgalmat.
  Január 4. A Sorban Állók Ligája tájékoztatja a kormányt, hogy Magyarország egyetlen autópályáján sincs közlekedés és forgalom. A tévécsatornák bemutatnak egy helikopterről készült videót, amelyben egy autó Szihalomnál átmegy az autópálya másik oldalára. Ennek során kilencvenhét autónak kell félreállnia egymás útjából, ami három óra hosszat tart. A SÁL elnöke szerint ez nem forgalom.
  Január 6. Hegyeshalomtól Polgárig áll a sor. Az Állami Autópálya-kezelő bejelenti, hogy bár az autópálya-matricát nem kilométerek, hanem napok szerint vásárolják, a rendkívüli helyzetre való tekintettel nem büntetik meg azokat az autósokat, akik matricájuk lejárta után nyolc napon belül bizonyítják, hogy a Sorban állás miatt nem tudták elérni úticéljukat és azt más útvonalon sem lehetett elérni. A SÁL bepereli az autópálya-kezelőt.
  Január 8. A kormány nem nyit vitát a SÁL-lal arról, hogy mi minősül forgalomnak, mert a Kreszben ez világosan le van szögezve. Amikor autók haladnak az úton, az forgalom. A január 4-én készült felvételen világosan láthatók a mozgó gépjárművek. Egyúttal bejelentik, hogy már tizenötezer autóst bírságoltak meg a forgalom akadályozásáért és harmincnégyezer mozgóárust tiltottak ki az autópályákról.
  Január 10. Hegyeshalomtól Záhonyig áll a sor. Bejelentik, hogy mostantól Sországnak hívják magukat.
  Január 12. A kormány bejelenti, hogy a mozgóáruda- és mobilvécé-közbeszerzési pályázat kiírása a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt némi késedelmet szenved, de legkésőbb február végére megvalósul.
  Január 14. Hegyeshalomtól Szvaljaváig áll a sor. A Fidesz figyelmezteti a kormányt, hogy a hatástanulmányt még mindig nem hozta nyilvánosságra, és nem válaszolt a kérdésre, hogy az azt készítő cégnek mi köze két MSZP-s képviselő érdekeltségeihez.
  Január 15. Visszaéléseket fedeznek fel a SÁL elnökségében, állítólag törvénytelenül utaltak pénzeket az Autópályán Fagyoskodók Támogatásáért Alapítvány, röviden AFTA számlájára. A kormány kérdőre vonja a Fideszt, hogy mi köze két fideszes képviselő üzleti érdekeltségeinek az AFTA-hoz.
  Január 18. Ukrajna kilátásba helyezi, hogy a hágai nemzetközi bírósághoz fordul a magyar autósok miatt, akik Szkoléig állnak az autópályán és nem fizetnek díjat. Ausztria kilátásba helyezi, hogy kitiltja az autópályáról azokat a külföldi felségjelű gépjárműveket, amik tíz kilométer per óránál lassabban haladnak, és már Amstettenig lefoglalják az utat.
  Január 19. Magyar autósok tűnnek fel Mistelbach térségében, akik állítólag Hegyeshalomnál jöttek át. Az osztrákok vizsgálatot indítanak.
  Január 20. Az osztrák rendőrség bejelenti, hogy már kétszáznegyven magyar autós jött át a szlovák határon, akiket embercsempészek juttattak át Ungvárnál, és néhány óra múlva már Pozsonynál voltak. A szlovák rendőrség a tiltott határátlépés mellett gyorshajtásért is vizsgálatot indít.
  Január 22. Huszonhét fős tömeg tüntet a Kossuth téren az autósok miatt, követelve, hogy Gyurcsány mondjon le. Már mindenki más kint rekedt az autópályákon.
  Január 25. Az összes média leközli egy autós jelentését, aki többször átkelt Hegyeshalomnál a határon, és megfigyelte, hogy miért megy ilyen lassan a forgalom. A Határ Győző álnéven írt jelentést két órán belül átveszik a nyugati tévécsatornák is.
  Január 26. A kormány bejelenti, hogy visszavonják a határok eltörléséről szóló törvényt.
  Január 31. Az ország összes autópályáján teljes sebességgel száguldanak az autók.
  Február 1. A Fidesz bejelenti, hogy népszavazást kezdeményez, három kérdéssel a határok eltörlése ellen.
  Február 2. Az MSZP népszavazást kezdeményez három kérdéssel a határok eltörlése mellett.
  Március 20. A kormány kiírja a pályázatot.
  2011. A SÁL korábbi elnökét szabadon bocsátják, miután az ellene felhozott vádak alaptalannak bizonyultak.

Részlet Határ Győző jelentéséből

11 óra 20 perc. A határhoz érek, megjelenik egy határőr, tiszteleg és megkérdezi, hogy uniós állampolgár vagyok-e. Igennel felelek.
  11 óra 25 perc. Kitöltöttem az űrlapot, amelyen nyilatkoztam arról, hogy uniós állampolgár vagyok.
  11 óra 30 perc. Kitöltöttem egy másik űrlapot, amelyen nyilatkoztam arról, hogy nem sértem meg a vámszabályokat és nem élek vissza a vámvizsgálat elmaradásával.
  11 óra 35 perc. Az űrlapokat felküldik ellenőrzésre, a visszaélések elkerülése végett.
  12 óra 10 perc. A központból megjön a válasz, hogy az űrlapon közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Indulnék, de a határőrök figyelmeztetnek, hogy még nem jött meg a Központot Ellenőrző Főellenőr (KEFE) jóváhagyása.
  12 óra 25 perc. A KEFE jóváhagyja a központ jóváhagyását, indulhatok.
  12 óra 30 perc. Átértem az osztrák oldalra. A határőr tiszteleg és a papírjaimat kéri. Közlöm, hogy uniós állampolgár vagyok. Elkéri a magyar oldalon kapott űrlapokat.
  12 óra 45 perc. Megfigyelek egy határőrt, amint az űrlapjaimmal átballag a magyar oldalra.
  13 óra 30 perc. Most látom visszajönni a határőrt az űrlapjaimmal. Vajon mit csinálhatott?
  13 óra 50 perc. Visszakapom az űrlapjaimat. Van rajtuk hat újabb pecsét. Indulnék, de figyelmeztetnek, hogy még meg kell várni a Visszaélések Elkerülése Érdekében Végzett Utólagos Ellenőrző Hivatal jóváhagyását.
  14 óra 30 perc. Egy agyonhajszolt muki jön a kocsihoz és bekopog. Elhessegetem, de fölmutat egy igazolványt, kiderül, hogy ő a Visszaélések Elkerülése Érdekében Végzett Utólagos Ellenőrző Hivatal ellenőre. Föl kell tennie néhány kérdést.
  15 óra. Az utolsó kérdést is megválaszoltam, indulnék, de még ellenőrizni kell az ellenőrt.
  15 óra 30 perc. Jön egy agyonhajszolt muki és feltesz néhány kérdést az ellenőrömnek.
  16 óra. Indulhatok.
  16 óra 5 perc. Leállok ötszáz méterre a határ után és várakozom.
  16 óra 10 perc. Elzúg mellettem egy ukrán rendszámú kocsi. Őrá nem vonatkozik az új törvény, úgyhogy megúszta egy alapos vámvizsgálattal.

»»»»»»