Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Rámpák és kapcsolók

A Columbo egyik 1975-ös epizódja, a Visszajátszás megy, én pedig jókat vigyorgok, sokadszor, a helyszínül szolgáló házon. A feleség elektromos tolókocsis, amit a forgatókönyvírók tiszteletre méltó hozzá nem értéssel kezelnek.
  A ház tele van magasságkülönbségekkel. A dolgozószobában két lépcsőfoknyi magasságkülönbség van, amit rámpák hidalnak át, de a rámpák kissé félreesnek. Mármost az világos, hogy intézményeknél a szent lépcsövek mindig középen vannak, és a rámpát, ha egyáltalán akad, valami félreeső helyre rekkentik el. De a saját házában a tolókocsis ember felszámolja a magasságkülönbségeket, ha csak egy módja van rá. Nekik van, mert gazdag emberek, ha tehát a feleség legalább néhány hete tolókocsis, akkor már meg lenne oldva a dolog. Az emeletre vezető lépcső más kategória, de puszta dísznek szolgáló lépcsövek nem lennének. Egyébként a főbejáratnál egyáltalán nincsen rámpa, a feleségnek valahol máshol kell besunnyogni a házba. Mint nekünk a közintézményekben, de azokat azért építik, hogy a tolókocsisokat kizárják, a tolókocsis ember háza meg ugye az ő háza.
  De van szebb is. A férj kikapcsolja a kocsi motorjait, kitolja a feleségét a szobából a lépcsőlifthez, és visszakapcsolja a motorokat. Később Columbo is odakíséri a lifthez, de ő nem nyúl a motorkapcsolókhoz, mert amikor találkoznak, a kocsi kézire van állítva, és rövid beszélgetés után a nő egyedül fölmegy a liften.
  No de ha a feleség nem éri el a kapcsolókat, akkor nem mehet fel egyedül a lifttel, mert aztán ott áll és nem tud mozdulni. Amúgy a lift is olyan, hogy kikapcsolt motorokkal szó nem lehet róla, hogy az ember fölmenjen rajta, mert ha hátragurul, akkor lezuhan. Columbo a gyilkosság után nem találhatja a nőt egy szobában kikapcsolt motorokkal, mert nem tud mozdulni. Amikor Columbo a hálószobában megkéri őket, hogy jöjjenek oda, a férj kikapcsolja a motorokat és arrébb tolja a feleségét három méterrel. Ha viszont a feleség is eléri a kapcsolókat, akkor miért mindig a férj rángatja őket?
  Hát ez nem van. A tolókocsis embernek a kocsi a lába. Azt nem kapcsolgatjuk ki csak úgy kedvünkre. Ahogy az épkézláb embert se kapjuk föl és visszük arrébb három méterrel, hanem ha odahívták, akkor majd ő odamegy. Azért van a lába. A tolókocsisnak meg a kocsija.

»»»»»»