Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Portugália egy város

Olvasónk küldött linket erre a cikkre, ahol azt írják: „ráadásul egy hete a portugál futamot is törölni kellett a várossal történő megegyezés hiánya miatt”. Olvasónk szerint ebből az jön ki, hogy Portugália egy város.
  Hát szerintem is. De legalább szép nagy város. A zavaró hatás kikerülhető lett volna, ha korábban megemlítik, hogy Lisszabon, Porto, Bragança vagy mit tudom én, mert akkor onnantól lehet úgy említeni, hogy „a város”. Általában a határozott névelős főnevek akkor használhatók, ha megmagyaráztuk, hogy „az asztal” melyik asztal. Különben suta és értelmetlen.
  Az elnök találkozott a királlyal és áttekintették a térség problémáit. Kitértek a hajléktalanok helyzetére és a kábítószer-kereskedelem növekvő gondjára.
  Ilyen mondatokat naponta olvasunk az újságban, és nincs is velük semmi baj, mert a korábbi mondatokban ott van, hogy melyik elnök, melyik király, melyik térség. A hajéktalanok és a kábítószer-kereskedelem viszont előzetes magyarázat nélkül is jó határozott névelővel, mert ezek olyan általános főnevek, amiknek nincs szükségük ilyesmire. Hajléktalan sok van, de „a hajléktalanok” mint kategória csak egy, akkor is, ha a New York-i hajléktalanok életükben se találkoztak a habarovszkiakkal.

»»»»»»