Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Nem kár a fogyaték

„A fogyatékosnak született gyermeknek esélye sincs arra, hogy ép emberként élje életét. Így az ő esetükben a fogyaték nem kár. Így nem jár kártérítés.”
  Tetszenek érteni? Elég nehéz feladat, de ha az ember keményen harcol saját agya ellen, akkor van esélye, hogy felfogja a bírósági döntést. A bíróság, amely egyébként legfelsőbb, azt mondja, hogy az államnak kellene gondoskodnia a „sérültekről”.
  Arról van szó, hogy ha a gyerek úgy születik fogyatékosan, hogy az orvos felismerhette volna, hogy mi várható, akkor a szülő követelhet kártérítést, a gyerek nem. Most már tudjuk, miért. Mert esélye sincsen arra, hogy ép emberként élje életét, tehát nem szenvedett kárt.

Analóg példák. Jön Bunkós Botond és egy hatalmas acéldurunggal palacsintává püföli a Legfelsőbb Bíróság bírájának autóját. A szakértő megállapítja, hogy az autó végérvényesen tönkrement, többé nem használható. Így nem jár kártérítés, mert a bírának esélye sincs, hogy még egyszer használhassa azt az autót.
  Jön Lángoló Gyufás és ízzé-porrá hamusztja a Legfelsőbb Bíróság bírájának házát. Az üszk alatt semmi használható nem marad. Így nem jár kártérítés, mert a bírának esélye sincs, hogy még egyszer beköltözhessen a házba.
  Jön Szad István és addig veri a Legfelsőbb Bíróság bíráját, amíg összes végtagjai hasznavehetetlenné válnak. Így nem jár kártérítés, mert a bírának esélye sincs, hogy újra ép ember legyen.
  Ez utóbbi a mi esetünk. Magyarországon demokrácia van, ezért mindegy, hogy valaki egy undorító nyomorék vagy őexcellenciája a Legfelsőbb Bíhóság bíhája. Ha nincs már esélye arra, hogy az elszenvedett kár helyrejöjjön, akkor így járt, egész pontosan pórul.

Már csak az a kérdés, hogy mi van, ha van neki még esélye, hogy ép ember legyen megint. Akkor, ugye, nem jár kártérítés, hiszen a gyerek újra ép lesz, méltó régi nagy híréhez, csak ki kell várni és hepik leszünk.
  A következtetés: fogyatékosnak ebbéli mivoltáért kártérítés, az összes körülményektől függetlenül, nem jár. A kártérítés egy olyan intézmény, amit arra találtak ki, hogy ha az egyik politikus azt mondja a másiknak, hogy „elnézést, ön talán téved”, akkor az bevasaljon rajta tízmilliót.

»»»»»»