Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Muzeális fejek (Pirítós)

(Pircsitől)
  Helló, srácok! Komolyan mondom, az embernek ami kis agya van, az is elrepül néha, amilyen emberek vannak. Máma is. Dzsalok nagy vidáman a neten, egyszer csak belefutok egy hírbe, a Népszabiból vette át a MEOSZ. Itt van ni, elhoztam, legyen mit adni a malacnak.
  Akadozó akadálymentesítés
  Van olyan múzeum, amely bejelentkezés nélkül kerekesszékkel nem látogatható
  Jól kezdődik, mi? Figyuzzatok.
  A középkorú Bittera Károly tizenegy évvel ezelőtt történt autóbalesete óta rokkantnyugdíjas. Kerekesszékkel közlekedik. A negyedik csigolyától lefelé megbénult férfi már azzal is csodálatot váltott ki orvosi körökben, hogy vállát és karját képes mozgatni.
  Tárlatlátogatási szenvedélyének hódolt, amikor néhány hete, egy hétvégi napon felkereste az Iparművészeti Múzeumot. Viszonylag régen járt ott, legutóbb akkor, amikor másfél éve a mozgássérültek közlekedését elősegítendő, technikai újdonságokat is bemutató Design for Everybody című kiállítást rendezték meg az Üllői úti műemlék épületben. Erre az alkalomra rámpa is került a bejárat elé. A kerekesszékesek bejutását megkönnyítő feljáró a svéd nagykövetség anyagi támogatásával készült el.
  Ezt kapd el, ne a náthát! Tök baró, mi? Csak egy kiállítás kellett, és máris ixipixi hipphopp ott volt a feljáró, elvégre van minálunk svéd nagykövetség, és ha netán fölmerül a káposztátokban, hogy ugyan honnan lesz feljáró az Operaháznál meg a Szépművészetinél meg a Citadellánál meg a Széchényi Könyvtárnál, máris megvan a válasz. Apafejeim! Tudjátok ti, hány nyugati követség van Budapesten?!
  Ezúttal meglepve tapasztalta, hogy a feljáró már nem létezik.
  Csingiling! NEM NYERT.
  Jó félórás tanácstalankodása után, mialatt a múzeum biztonsági őrei csodálkozva nézegették a fura jövevényt,
  Pofikáim, tényleg gőzöm sincs, miért nem dobtak rá madarászhálót és adták oda az ufológusoknak!
  kiderült, hogy esztétikai okokból már rég elbontották a rámpát, maradványait az épület mögötti udvarra hurcolták.
  Medve anyám! Esztétikai okokból! Iszonyúan vigyázzatok, hogy tök frankó gyönyörűek legyetek, ha odalátogattok, különben a maradványaitok az épület mögötti udvaron fognak kikötni, rozsda marja, nem ragyog, én Iparművészeti Múzeum vagyok!
  Újabb félórás várakozás után az is kiderült, hogy a Hőgyes Endre utcai bejárattól sem juthat az épületbe. Onnan teherlift visz fel a kívánt szintre, mivel sem a biztonsági személyzetnek, sem a múzeum ügyeletes vezetőjének nem volt kulcsa a másodlagos bejárathoz.
  Na és? Ha lett volna kulcsuk, a teherliften viszik föl? Ha a múzeumnak teher a vendég, akkor csukják be és nézegesse a tárgyakat az igazgató.
  A hoppon maradt látogató azt a választ kapta az ügyeletestől, hogy hétvégén csak előzetes bejelentkezés után tudják biztosítani a kerekesszékesek bejutását,
  Cupp-cupp a fülikédre! Hogyan sütötted ki? És ha abszolút hétköznap reked ott a bejáratnál, mert a feljáró ugye nemcsak a hétvégeket tölti maradványok formájában a hátsó udvaron, akkor kitalálod, hogy hétvégén és kedden délután negyed három és fél négy között kell előzetesen bejelentkezni?
  amelyhez amúgy kísérő is szükségeltetik.
  Cupp-cupp sztornó. Hülyék fülével nem smacizok. Meg tudod mondani, arany drága szamaram, mire kell a kísérő? Nélküle nem dzsal a teherlift? És ha visz a pofa kísérőt, akkor mit fox kérni, másfél kiló plutóniumot?
  A múzeum igazgatóhelyettese, Vámoslovai Zsuzsanna szerint ideiglenes volt a másfél éve felállított rámpa engedélye, csupán a kiállítás időtartamára szólt, elbontása nem ízlésbeli kérdéssel, hanem az épület műemléki voltával függ össze.
  Orvos látott már?
  Arról nem tud, hogy a Műemlékvédelmi Hivatalnál egyáltalán kérvényezték-e a szerkezet további fennmaradását.
  Na nehogy már a lekvár tegye el a nagymamát! Pont fordítva, a szerkezet lebontásához kellett volna engedély az Alkotmánybíróságtól.
  A hétvégi rendszer, miszerint a kerekesszékesek előre jelzik látogatásukat,
  Szóval ez egy rendszer. Kösz, eddig ez a része nem jött le. Miért nem tud erről senki?
  az igazgatóhelyettes asszony szerint a csoportok látogatásához hasonlít,
  Ettől rettentően boldogok vagyunk ám mi Pircsiek!
  telefonon vagy a honlapunkon könnyedén fel lehet venni velünk a kapcsolatot – tette hozzá.
  Futárt ne küldjön aranyozott hintóval, ó, Nagy Szent Múzeum, holnap fél négykor bealázatoskodnám magamat fönnön szentélyedbe, a lépcső tetején, ha méltóztatnál fogadni kegyeskedni a te szolgádat, tisztelettel Bittera Károly, földszint per bé? Most egy ideig hanyattegeret használok, az egerem úgy röhög, hogy hanyattvágta magát és nem lehet tologatni.
  Hasonlóan érdekes szituációt szolgáltatott a városligeti Mezőgazdasági Múzeum. Az épület tó felőli oldalánál korábban rámpa segítette az épületbe való bejutást, amelyet egyaránt használtak kerekes székesek és rakodómunkások.
  Ó! Rakodómunkások! Hát nemcsak azoknak a hőzöngő tolókocsisoknak kell a rámpa?
  Ám néhány hónappal ezelőtt ez a szerkezet is eltűnt
  Halál fura. És senkinek nem jutott eszébe, hogy fogják eztán rakodni a múzi holmiját?
  egyes vélemények szerint a feljáró az új büfétulajdonost zavarta a kerthelyiség kialakításában.
  Mindjárt visszahozom az államat az asztal alól. És ha engem meg a kerthelyiség zavar a leértékelésen vett T–34-esem kipróbálásában, akkor mit lépsz, apikám?
  Fehér György, a múzeum igazgatója viszont azzal indokolta a rámpa eltávolítását, hogy az már megrongálódott, széttöredezett.
  Aranyos cuki pofa vagy, ugye tudod? Ha megrongálódik, dobjuk ki. Ismertem múzeumokat, ahol a régi, töredezett holmikkal egészen más dolgot szoktak csinálni, de hát azok öreg vén múzeumok, nem ilyen vadiújak, mint a mezőgazdasági, az a Vajdahunyad-várban van, amit a múltkor húztak föl a World Trade Center helyett.
  Hozzátette: épp a napokban látják el a bejáratot a mozgássérültek közlekedését könnyítő lépcsőlifttel, lehetővé téve az épület felének bejárhatóságát.
  Hű! Karmoljátok? Az épület teljes egész komplett felét be lehet már járni! Igazgató bácsi, nagy vagy, rögtön hozzád megyek feleségül!
  Bár Bittera Károly ottjártakor még nem volt kész a szerkezet,
  Eljöttök velem húsz év múlva megnézni újra?
  a múzeum őrei Üllői úti kollégáiknál annyival mindenesetre segítőkészebbnek mutatkoztak, hogy a két lépcső erejéig kocsistul felcipelték a mozgássérült férfit.
  Csodááááás!
  A tárlatlátogató körséta a szintén városligeti Közlekedési Múzeumban okozta a legkellemesebb meglepést. A három éve megépített rámpa legalább a földszinten kiállított anyagot hozzáférhetővé tette.
  Sőt még csodáááásabb!
  Bár a múzeum illetékesei előre figyelmeztették az odalátogató mozgássérültet, hogy a repüléstörténeti anyag bizonyos részei megközelíthetetlenek,
  Persze, hát minek akar régi repülőket nézni, aki még járni se tud?
  a lenti darabok átnézése után a dolgozók megragadták a motoros kocsival együtt százhetven kilót nyomó férfit,
  Srácaim, mondjátok, csak én vagyok mikrosütő, vagy nektek is úgy tűnik, hogy nem kérdezték meg előtte?
  s szó nélkül felvitték a következő szintre.
  Még jó, hogy. Százötven kilót cígölni és még locsogni is?
  Ludwig Mihályné, a Közlekedési Múzeum gazdasági vezetője szerint ahhoz, hogy az épületet teljesen akadálymentessé tehessék, hatvanötmillió forintra lenne szükség. Lépcsőliftet ugyan már sikerült beszerezniük, az első és a második szint közötti lift azonban akna hiányában még várat magára.
  Teljesen igaza van. Hozni fogok neki egy aknát, ha legközelebb Irakban járok.
  

Forrás: Népszabadság

  Hát köszi, hogy velem voltatok ma este. Nagy-nagy puszik Attilának meg a srácoknak, amiért megalapították ezt a lapot, és ígérem, hogy ezentúl veletek maradok. Legközelebb újra jelentkezem! Addig se felejtsétek el a ti jó öreg
Pircsiteket

  
*

  (Igazán nagyra tartjuk Pircsit, de el kell mondanunk, hogy közismert felületessége megakadályozta abban, hogy beírja a www.imm.hu címet böngészőjébe. Ha megtette volna, akkor módja van kérdőre vonni az Iparművészeti Múzeumot azért is, hogy a honlapjukon keresztül egyáltalán nem lehet felvenni velük a kapcsolatot, csak olvasni lehet róluk, még egy emailcím sincsen a közérdekű információk alatt. A jegyárakat közli és elmondja, hogy többek között a mozgássérültek ingyen látogathatják a múzeumot. Arról azonban nem szól, hogy hétvégén csak előzetes bejelentés után. – A szerk.)

»»»»»»